1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Casusluk yapmaya mı geldi?
Casusluk yapmaya mı geldi?

Casusluk yapmaya mı geldi?

Dünyanın en ünlü batığı Titanik’i yaklaşık 4 bin metre derinlikte bulan araştırma gemisi Nautilus casusluk tartışmaları arasındı Karadeniz’e açıldı.

A+A-

Dünyanın en ünlü batığı Titanik’i yaklaşık 4 bin metre derinlikte bulan araştırma gemisi Nautilus casusluk tartışmaları arasandı Karadeniz’e açıldı

Kuzey Atlantik’te 1912 yılında sulara gömülen ünlü seyahat gemisi Titanik’i 1985 yılında keşfeden daha sonra da Almanların ünlü zırhlısı Bismarck ve İngiliz yolcu gemisi Lusitania gibi birçok tarihi gemi batığını bulan Nautilus, Karadeniz’de.
Dünyanın en gelişmiş sonar, radar ve derinlik görüntüleme cihazlarına sahip olan Nautilus’un geçtiğimiz hafta Tuzla Çindemir Tersanesi’nde bakımı yapıldı.

Gemide üç de Türk var
Amerikan Deniz Araştırma Vakfı’na ait olduğu için Karadeniz’de petrol ve arkeolojik eser arayacağı, hatta casusluk yapacağı iddialarına konu olan Nautilus’daki 3 Türk araştırmacı geminin Karadeniz’de yapacağı araştırmalarkonusunda Milliyet’e bilgiler verdi.

Maden Teknik Arama Enstitüsü Deniz Araştırmaları Bölümü’nden jeoloji mühendisi Barbaros Şimşek, gemide Karadeniz tabanıyla ilgili araştırma yapılacağını belirterek, yapılacak tüm araştırmaların yabancı bilim insanlarıyla paylaşılacağını ve Karadeniz’in tabanı hakkında bilgi alışverişi yapacaklarını vurguladı.

1.20110815111459.jpg

Gemide 16 personel ile 25 bilim insanı var. Gemi önemli batıklar buldu.

Nautilus’la Karadeniz’e açılan Adnan Menderes Üniversitesi Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Suna Tüzün de Karadeniz’in tabanında yapılacak araştırmalarda toplanan her verinin inceleyeceğini ve biyolojik çeşitliliği araştıracaklarını söyledi.

Titanik gibi derin denizdeki batıkları bulan Herkül ile örnek ve parça çıkartmayı sağlayan Argus’u taşıyan gemi, ulaşılması en zor derinliklerin görüntülenmesini ve incelenmesini sağlıyor.

Birbirine zıt iki görüş var
Türkiye Sualtı Arkeoloji Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir ise araştırma gezisine tepkili. Kurallara uygun olmayan bir araştırma yapıldığını belirten Aydemir, “Sualtında araştırma valiliğin izniyle olmaz. Mutlaka bir Türk eş başkanı olması gerekir. Bence Türkiye’de ki yasal boşluklardan faydalanarak yapılan bir araştırmadır” dedi.

Sualtı araştırmacısı Selçuk Kolay ise geminin Türkiye’de araştırma yapmasının önemli bir zenginlik olduğunu ve doğru yönlendirmeyle önemli bilgilere ulaşılabileceğini söyledi.
Öte yandan ABD’den 4 öğretmen de elde edilen sonuçları internet aracılığıyla öğrencileriyle paylaşıyor.

En gelişmiş araştırma gemisi
Gemide 16 teknik personel ile 25 bilim insanı bulunuyor. Okyanus bilimci (oşinograf), deniz biyologu, sualtı arkeologu, jeofizik mühendisi, çevre mühendisi, sismolog, hidroloji uzmanı, kıyı mühendisi gibi çeşitli bilim insanlarının yaptığı araştırmalar uydu bağlantısı ile istenilen ülkeye gönderilebiliyor. Gemiye bağımlı hareket edebilen 2 sualtı araştırma gemisinin de yer aldığı Nautilus, 6 bin metre derinliğe kadar araştırma yapabiliyor.

2.20110815111537.jpg

3.20110815111545.jpg

Milliyet

Bu haber toplam 1059 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.