Caretta Caretta’lara akülü tekne
Türkiye’nin önde gelen akü firmalarından İnci Akü sosyal sorumluluk projesi olarak başladığı yolculukta önemli bir icada imza attı.
Türkiye’nin önde gelen akü firmalarından İnci Akü sosyal sorumluluk projesi olarak başladığı yolculukta önemli bir icada imza attı.
Ar-Ge’si için 2007’de kolları sıvadığı sosyal sorumluluk projesi “Mavi Deniz, Özgür Caretta”da gelinen noktayı anlatan CEO Göksel Paker, Dalyan’ın, Türkiye’nin ilk özel çevre koruma bölgesi oluduğuna dikkat çekerek proje ile ilgili şöyle konuştu:
- Bütün dünya burada Caretta Caretta’ların korunması için azami özen gösteriyor.
- Ancak, Köyceğiz Gölü ve kanallarda dolaşan tur tekneleri, çıkardıkları gürültü, saldıkları sintine suyuna karışanmazot, yağ ve egzoz dumanıyla bu ortama çok uymuyordu.
- Bunu göz önüne alarak bölgedeki teknelerin elektrikle çalışır hale dönüştürülmesini gündeme taşıdık.
- Motor için Femsan’la işbirliği yaptık. 2008’de bu bölgede ilk elektrikle çalışan tekne dönüşümünü gerçekleştirdik.
- Dalyan Deniz Tekne Kooperatifi’ne kayıtlı 491 tekne bulunuyor. Çoğu ikinci el kamyon motorlarıyla çalışıyor.
- Dolayısıyla suya, çevreye verdiği zarar daha fazla oluyor. İlk adımda kooperatif üyelerinden birinin teknesini dönüştürdük.
- Böylece elektriklimotorla ve akü yardımıyla çalışan ilk yerli tekneyi yaptık.
- Caretta Bot adını verdiğimiz bu uygulamayı geliştirip, yaygınlaştırarak devamettireceğiz.
Yakıttan büyük tasarruf
Göksel Paker bir teknenin elektriklimotora dönüşümmaliyetinin 30 bin lirayı bulduğunu belirterek, “Ancak bir tur teknesi sezonda 12 bin lira kazanabiliyor. Dolayısıyla 30 bin liralık elektrikliye dönüşümmaliyeti ilk aşamada tekne sahibine ağır geliyor. Ancak dönüşümden sonra yakıttan yüzde 90’a varan tasarruf edebiliyor” dedi.
İhracatta lideriz
İnci Holding YönetimKurulu BaşkanıMeral İnci Zaim, aküde cironun yüzde 65’inin ihracat gelirlerinden oluştuğuna dikkat çekerek, “Tam67 ülkeye ihracat yapıyoruz. İç pazarda değil ama ihracatta lideriz. Kendimize dışarıda büyüme yolunu seçtik” dedi.
YENi FABRiKA ÇEVRECi
Hayatın her alanında çevreci davranmaya çalıştıklarını belirten İnci Akü Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök deManisa’da yapımı süren yeni fabrikaya ilişkin şu bilgileri verdi: “Yeni fabrika, çevreye saygılı anlayışla yapılıyor. Türkiye’nin ilk BREEAM(Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sertifikalı üretim tesisi olacak. İlk etap tamamlandı. 2013’te tümü bitmiş olacak. Enerji verimliliği en üst düzeye çıkacak. Su tüketiminde tasarruf olacak. Yağmur suyu depolanıp, değerlendirilecek.”
Bugün
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.