Caretta carettalar yavru için Dikili’ye göçtü
Akdeniz’de 21 noktada düzenli olarak üreyen Caretta Caretta türü kaplumbağaların geçen yıl İzmir’in Dikili İlçesi’nde ilk kez yuva yapmasının şaşkınlığı sürüyor.
İlçede bulunan Kabakum Kumsalı'nda geçen yıl tesadüf sonucu 12 yuvalama alanı bulunmasının ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biloyoji Bölümü'nden 6 kişilik ekip bu yazı Kabakum sahilinde geçirerek caretta carettaların göç sebeplerini araştıracak.
Küresel ısınma, iklim değişikliği, çevre kirliği, denizlerdeki ekosistemin bozulması 110 milyon yıllık varlıklarıyla dünyanın en eski sakinleri arasında olan denizlerin sevimli canlıları Caretta Carettaları göçe zorladı. Bugüne kadar düzenli olarak Akdeniz'de 21 noktada üreyen caretta carettalar üremek için Akdeniz'e göre daha soğuk olan Dikili'yi seçti. İlçenin en uzun kumsalı olan Kabakum Kumsalı'nda geçen yıl tesadüf sonucu 12 yuvalama alanının bulunması üzerine Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi'nden altı kişilik ekip caretta carettaların gerçek göç sebebini bulmak için yazı sahilde geçirecek.
NESLİNİ KORUMA İÇGÜDÜSÜ
Caretta carettaların müthiş bir genetik uyumluluk sistemine sahip olduklarını söyleyen 'Dikili Kumsalında Yuva Yapan Deniz Kaplumbağası Populasyonunun Üreme Biyolojisinin Araştırılması Projesiönin Başkanı Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Barbaros Çetin, caretta carettaların davranışının nesillerini korumaya yönelik olduğunu dile getirdi.
Üremenin ardından yumurtaların bırakıldığı kumun sıcaklığının caretta carettaların cinsiyeti üzerinde büyük etkisi olduğunu belirten Prof. Dr. Çetin, 'Yumurtaların bırakıldığı yuvanın sıcaklığı 29 derecenin üzerine çıktığında dişi ağırlıklı bireyler, altına indiğinde ise erkek ağırlıklı bireyler meydana geliyor. Akdeniz'de gerek su gerekse kumda meydana gelen sıcaklık artması caretta caretta neslinin sekteye uğramasına neden olmaya başladı. Geçen yıl Antalya Çıralı'da dünyaya gelen yavruların tamamı dişi olarak gözlendi. Dolayısıyla caretta carettaların nesillerini koruma içgüdüsü nedeniyle göç ettikleri ortaya çıkıyorö dedi.
CARETTA CARETTALAR UYARIYOR
Çevre tahribatının, ekosistemdeki bozulmanın, dünyadaki doğal dengenin bozulmasının caretta carettaları etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Çetin, 'Caretta carettalar ekosistemdeki değişiklikleri önceden sezip ona göre hareket etmeselerdi 110 milyon yıldır varlıklarını sürdüremezlerdi. Dolayısıyla aslında caretta carettalar insanoğlunu dünyadaki gidişatın iyi olmadığı yönünde uyarıyor. Biz insanların bundan ders almamız gerekiyorö diye konuştu.
Prof. Dr. Çetin, Dikili'de deniz ekosisteminin halen sağlıklı olduğunu, denizin temiz, betonlaşmanın az olduğunu ve en önemlisi besin zincirinin bozulmadığını, bu nedenle caretta carettalar tarafından tercih edildiğini sözlerine ekledi.
focushaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.