Caretta carettalar GPS'le izlenecek
Deniz kaplumbağaları, dünyada nesli en tehlikede türler arasında bulunmakta. Bu türün korunması umuduyla, Avustralya James Cook Üniversitesi ‘nden deniz yaşamı araştırmacıları, yavru deniz kaplumbağalarının hareketlerini incelemeye başladı.
Kuzey doğu Avustralya’nın Queensland sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi’ndeki Büyük Set Resifi’nde yakaladıkları yavru kaplumbağaların okyanus derinliklerinde yaptıkları yolculuğu takip edebilmek için sırt kabuklarına 100 gram ağırlığında bir GPS izleme cihazı yerleştiren araştırmacı Mark Harman “Kaplumbağa yüzeye çıktığında kabuğuna yerleştirilen alıcı sinyal verecek. Bu esnada İnternet ağı üzerinden verileri alıp kaplumbağanın takip ettiği rotayı, bulunduğu yerleri ortaya çıkarabileceğiz.” açıklamasını yaptı.
Profesör Harman, GPS’ten alınan verilerin, yavru kaplumbağaların hayatlarının ilk dönemini nerede geçirdiklerini ve okyanus akıntılarını nasıl kullandıklarını öğrenmeye yardımcı olacağını söyledi. Günümüzde yassı sırtlı deniz kaplumbağalarının rotası hakkında çok az şey biliniyor.
Bir diğer araştırmacı Julia Dunn ise: “Onların neler yaşadıkları, ne gibi tehlikelerle karşılaştıkları hakkında bilgimiz yok. Bu bilgiler deniz kaplumbağalarını doğru şekilde korumaya almak için çözmemiz gereken büyük bir gizem.” dedi.
Deniz kaplumbağalarını tehdit eden faktörler, doğrudan besin maddesi olarak tüketilmeleri, bazı türlerin kabuğunun süs eşyası yapımında kullanılması, üreme, beslenme alanlarının tahrip edilmesi, tesadüfi olarak balıkçı ağlarına takılmaları, denizsel ve karasal kirlilik, yırtıcıları tarafından avlanmaları ve iklim değişikliği olarak sıralanabilir.
Avustralyalı bilim adamlarına göre bu hayvanların daha iyi tanınması onların daha iyi korunmasına imkan verecek.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.