1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Capesize'da yavaşlama navlunlara yaradı
Capesize'da yavaşlama navlunlara yaradı

Capesize'da yavaşlama navlunlara yaradı

Mayıs ayında capesize filosu sadece 9 gemi artarken Nisan ayında filoya 25 gemi katılmıştı. Bu durum Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren demir cevheri kömür talebinin de artmasıyla capesize navlunlarına olumlu bir şekilde yansıdı.

A+A-

Capesize ve panamax sektör endeksleri haftayı artışla kapamayı başararak genel endeksin % 2’ye yakın artmasını sağladı, böylelikle BDI 1449 puana yükseldi. Yaz dönemine girilmesine karşın capesize navlunları hem Avustralya/Çin hem de Brezilya/Çin rotalarında artıyor. Panamaxlar G.Amerika Doğu sahillerinden hububat yükü ve Endonezya’dan uzak Doğu’ya yapılan kömür taşmaları ile destek buluyor. Ancak Uzak Doğu’daki hareketsizlik büyük tonaj navlunlarını tekrar baskı altına sokabilir, yani büyük tonajlar için istikrarsızlık devam ediyor. küçük tonajlara ait endeksler ise negatif yönlüydü, bu tonaj gruplarında iniş geçen hafta boyunca devam etti.



HABER VE YORUMLAR

Mayıs ayında capesize filosunun büyüme hızının azalması bu sektörde navlunlara olumu yansıdı;

ABD’nin Commodore Research & Consultancy isimli araştırma kuruluşunun verilerine göre Mayıs ayında 108 yeni inşa kuru dökme yük gemisi teslim edildi. Nisan ayında teslim edilen yeni inşa kuru dökme yük gemisi ise sadece 71 adet. Diğer yandan Mayıs ayında 35 kuru dökme yük gemisi hurdaya ayrıldı. Nisan ayında bu sayı 27 gemi idi.

Mayıs ayında capesize filosu sadece 9 gemi artarken Nisan ayında filoya 25 gemi katılmıştı. Bu durum Mayıs ayının ikinci haftasından itibaren demir cevheri kömür talşebinin de artmasıyla capesize navlunlarına olumlu bir şekilde yansıdı.

Çin limanlarında demir cevheri stokları artmaya devam ediyor;

Çin limanlarında ithal demir cevheri stokları geçen hafta 93,65 milyon tona ulaştı. Bu miktarın 35.5 milyon tonunu Avustralya, 22.5 milyon tonunu Brezilya ve 15,5 milyon tonunu ise Hindistan cevheri oluşturyor.

G.Afrika’nın Hindistan’a olan kömür satışları geçen yıla göre azaldı;

Hindistan’ın 2011’in ilk yarısındaki G.Afrika’dan kömür ithalatı bir yıl öncesine göre % 21 azalarak 7,55 milyon tona düştü, buna karşılık Çin’in ithalatı ise % 18 artarak 3,14 milyon ton’a yükseldi.

G.Afrika ilk 6 aylık dönemde toplam 27,42 milyon ton kömür ihracatı gerçekleştirdi. Bunun 17,7 milyon tonu Asya ülkeleri tarafından ithal edilirken, Atlantik Bölgesi ülkelerinin ithalatı 9,55 milyon ton oldu.

CAPESIZE

Capesize piyasaları olumlu yöndeki artışlarını sürdürüyorlar. Geçtiğimiz hafta Capesizelar iyi bir perfprmans gösterdi ve endeks yaklaşık % 3,5’lik arttı.

Hindistan’dan gelen haberlere göre Mineral Endüstrileri Federasyonu minaral ihracatının70-75 milyon ton olacağını açıkladı. Bu da bu bölgede çalışan capesizeların ratelerinin yakın zamanda artacagına yönelik bir işaret olarak algılanabilir. Tubarao-Quingdao bağlantları Usd 20.70 seviyelerindeydi.4-6 aylık bağlantılarda ise önümüzdeki günler için kazançların 12,000 Usd seviyesinde olması bekleniyor.

PANAMAX

Panamaks piyasasında kargo miktarının arttığı gözlemleniyor. Atlantik rotasında çalışan Panamakslar farklı yük alternatifleri bulurken Pasifik bölgesi biraz daha sakindi. Bu hafta yapılan 4-6 aylık bağlantılar 12,500 Usd seviyelerinde kaldı.

SUPRAMAX/HANDYMAX/SIZE

US Golf rotasındaki handysizelar bu hafta yükselişte olsada hafta ortalamasını endeks ve kazançlar ekside kapattı. Güney Amerika ve Brezilya’dan handy piyasasına destek gelmiş olsa da Karadeniz ve Avrupa’da Rusya’nın tahılr. ithalatını serbest bırakmasının etkisi tam anlamıyla hissedilemiyor. Orta Doğu pazarı ise sessizliğini koruyor.Iran’dan Çin’e yapılacak olan demir cevherinin artması bekleniyor. Uzak Doğu ise geçtigimiz haftalardaki stabilitesini koruyor.

COASTER

Coaster piyasalarındaki belirsilik devam ediyor. Karadeniz-Avrupa arasında Rusya’nın tahıl ithalatı yasağını kaldırmasının pozitif etkileri henüz görülmeye başlandı. Almanya’nın yük ithalarında artış görülüyor.

Kaynak: Marvel Danışmanlık

Bu haber toplam 980 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.