1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Cankurtaranlık Kurumsallaşıyor
Cankurtaranlık Kurumsallaşıyor

Cankurtaranlık Kurumsallaşıyor

Sahil uzunluğu 640 kilometre olan Antalya'da, Cankurtaran yetiştirmek üzere ilk kez bir ajans faaliyete başladı.

A+A-

Sadece Konyaaltı ve Lara plajlarında yılda ortalama 15 kişinin boğulduğu Antalya'nın ilk Cankurtaran ajansı, 'Poseidon Group' adlı şirket bünyesinde 12 ay istihdam edeceği cankurtaranları yetiştiriyor. Şirkete başvuran gençler, 3 günde 24 saat aldıkları eğitimle Uluslararası Cankurtaran Federasyonu ile Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'ndan onaylı belge alıyor. Daha sonra ABD standartlarında aldıkları eğitimi öğrencileriyle de paylaşan eğitmenler, cankurtaranları mezun ediyor ve çalışmak isteyen işletmelere yönlendiriyor. En az 3 Yıldızlı dalgıç olarak açık denizde canlı kurtarabilme yetkisi olan 'Altın Cankurtaranlar' ise 2 bin TL'ye kadar aylık ücret alıyor. Şirket, anlaştığı plaj işletmesinde yaşanabilecek sorunlarda hukuki sorumluluğu da üstleniyor.

Yurt içi ve yurt dışında yaptıkları birçok operasyonla sayısız can kurtaran Akdeniz Arama Kurtarma Derneği (AKAD) kurucusu Orkun Orman ile Sahil Güvenlik Antalya eski Grup Komutanı Emekli Deniz Albay Haldun Ersoy'un yönettiği ajans, cankurtaranlığın artık meslek haline gelmesi için yapılandıklarını anlattı.

Kışın Kayak Merkezine

Ajansta cankurtaranlara, yaz sezonu bitince işsiz kalmamaları için, kayak merkezleri Saklıkent, Davraz ve Tahtalı Dağı'nda istihdam sağlamak amacıyla dağ kurtarma eğitimleri de veriliyor. Şirketiyle çalışan plaj işletmeleriyle sözleşme yapan şirket, cankurtaranların 8 artı 2 saat mesaide kalmalarını garantiliyor. Bu plajlarda ölümle sonuçlanan vakalar meydana gelince, işletme sahibi yerine şirket yöneticisi hukuken sorumlu oluyor.

Şu anda, prosedürü yerine getirmek amacıyla işe alınan cankurtaranların, garsonluktan bahçıvanlığa kadar işlerde de görevlendirildiğini anlatan Orkun Orman, yaptıkları sözleşmeyle bunun önüne geçtiklerini söyledi. Tuvalet ya da yemek molası vermek isteyen cankurtaranın yerine yedeği gelmeden görevinden ayrılmaması gerektiğini belirten Orman, "Yerine gelen meslektaşının, diğeri ayrılmadan önce gözlerinin alışması amacıyla 5 dakika aynı yere bakma zorunluluğu var" dedi.

'Güvenli bir deniz keyfi'

Sportif ve endüstriyel dalgıçlık eğitimi, su güvenliği, hukuki danışmanlık, uluslararası su sporları yarışmalarda su güvenliği ve sporcu güvenliği sağlama gibi hizmetler de veren şirketinin örneğinin Türkiye'de bulamadığını belirten Orkun Orman, bunun da üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke açısından büyük bir eksiklik olduğunu savundu. Güvenli bir deniz keyfi vaat ettiklerini belirten Orman, "Uluslararası standartlarda suda güvenlik hizmeti vereceğiz" dedi.

 

Haberler

Bu haber toplam 1075 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.