1. HABERLER

  2. DZKK

  3. Canikli'den 'Milli denizaltı' müjdesi
Canikli'den 'Milli denizaltı' müjdesi

Canikli'den 'Milli denizaltı' müjdesi

Milli Savunma Bakanı Canikli "Şimdi sıra Milli Denizaltı Projesi'ndedir. İnşallah en kısa zamanda milli denizaltı tasarım işini de milli olarak, yerli imkanlarla bu teknolojiyi inşallah Gölcük Tersanemize kazandıracağız" dedi.

A+A-

Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında "Reis" sınıfı denizaltılardan Muratreis Denizaltısı'nın Gölcük Tersanesi Komutanlığındaki, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katıldığı ilk kaynak töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli , milli denizaltının ülke, millet, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Deniz Kuvvetleri için hayırlara vesile olmasını diledi.

Türkiye'nin, denizaltı üretiminde oldukça önemli teknolojik bir eşiği aşma noktasında olduğunu vurgulayan Canikli, "Bu proje ile kritik teknolojileri bünyemize katma noktasında dev bir adım attık. Gölcük Tersane Komutanlığı da 90 yılı aşkın birikimi ve tecrübesiyle bu projenin odak noktasındadır. Bu Komutanlığın denizaltı inşa kabiliyeti itibarı ile Türkiye'de tek, dünyada ise denizaltı inşa edebilen 16 ülke tersanesi arasındadır." diye konuştu.

Milli Gemi MİLGEM projesi kapsamında ilk gemiyi 2010'da denize indirdiklerini, arkasından Milli Savaş Gemisi projesi kapsamında üretilen Heybeliada Gemisi'nin 2011'de donanmaya teslim edildiğini anımsatan Canikli, "Büyükada Gemisi de 2013'te tamamlanarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim edildi. Bu projedeki üçüncü gemi Burgazada'yı geçen sene denize indirdik. Bu gemimizi inşallah 2108 yılında Türk Silahlı Kuvvetler bünyesinde hizmete hazır hale gelecektir. Ada sınıfı korvetlerimizin dördüncüsü olan Kınalıadayı da inşallah 2020 yılında milletimizin hizmetine sunacağız. MİLGEM'in beşinci projesi olan İstanbul Fırkateyni'nin de ilk kaynağını gerçekleştirdik." şeklinde konuştu.

2 milyar 60 milyon avroluk proje

MİLGEM çalışmalarının son hızla devam ettiğini, bu projede tasarımın tamamen yerli ve milli olarak gerçekleştirildiğini anlatan Canikli, şöyle devam etti:

"Bu konuda şimdi sıra Milli Denizaltı Projesi'ndedir. İnşallah en kısa zamanda milli denizaltı tasarım işini de milli olarak, yerli imkanlarla bu teknolojiyi inşallah Gölcük Tersanemize kazandıracağız. Bu projede 6 denizaltı inşa edilmektedir. Bu denizaltılar reis sınıfı denizaltılardır. Projenin ilk denizaltısı olan Pirireis'in inşaatına 8 Ekim 2015'te başlandı. Diğer denizaltıların inşaatları da on ikişer ay arayla devam etmektedir. Bu serinin üçüncü denizaltısı olan Muratreis'in kaynağını da inşallah bugün gerçekleştiriyoruz."

Torpido karşı tedbirlerinden bilgi dağıtım sistemine, data link sisteminden entegre muhabere sistemine, su altı telefon sisteminden su altı solunum havası izleme sistemine kadar birçok sistemin milli imkan ve milli girişimlerle üretildiğini aktaran Canikli, bu çerçevede TÜBİTAK, ASELSAN ve HAVELSAN'ın birikim ve tecrübelerinin de bu projede en üst seviyede kullanıldığını söyledi.

Canikli, 2 milyar 60 milyon avroluk bu proje ile özellikle savaş sistemleri kapsamında önemli milli katkının planlandığını dile getirerek, Sadece Deniz Kuvvetlerinde değil diğer bütün alanlarda savunma sanayisi yatırımlarının hız kesmeden devam ettiğini kaydetti.

Savunma sanayi projeleri ile artık çoğu harp ve savunma sistemi, araç ve gereçlerinin milli olarak üretildiğini, vurgulayan Canikli, konuşmasını "Bunun en son örneği Zeytin Dalı Harekatı'nda kara unsurlarımızın kullandığı mühimmatın yüzde 91 civarında yerli olarak üretilmektedir. Bunun yüzde 96'sını da yerli ve milli imkanlarla üretme kapasitesine sahibiz. Benzer rakam hava kuvvetleri unsurlarımızın kullandığı mühimmat için de geçerlidir ve her geçen gün bu oran artmaya devam edecektir, bunu geliştirmeye, yerli ve milli imkanlarımızla ürettiğimiz silah sistemleri ve mühimmatlarımızın her gün yenilemeye, bunlara yenileri ilave etmeye ülke güvenliği açısından mecburuz, onu yapıyoruz." diye tamamladı.

Vira Haber

Bu haber toplam 7339 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.