Çandarlı Limanı kimya devlerinin merceğinde!
Türkiye’nin kimya devleri, 10 milyar dolarlık yatırımla kurmayı planladıkları kimya ihtisas bölgesi için Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nı mercek altına aldı.
İlk etapta 25 firmanın faaliyet göstereceği Chemport için 2.5 yıldır Bandırma’da yatırım planları yapan kimya sanayicileri, Çandarlı Limanı’nda incelemelerde bulunmak amacıyla İzmir’e geldi. Organik Kimya A.Ş. CEO’su Simone Kaslowski, Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Chemport Kimya Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Erceber, Solventaş Teknik Depolama A.Ş. Genel Müdürü Mustafa Selçuk ve Ticaret Müdürü Lari Baruh; İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk’ü ziyaret etti. Temsilciler, ziyaret esnasında Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesi hakkında bilgi aldı ve liman projesini yerinde inceledi.
10 milyar dolarlık yatırım
Chemport Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Haluk Erceber, Chemport Kimya İhtisas Endüstri Bölgesi Projesi’ne 2.5 yıl önce 25-26 yerli ve yabancı sanayici ile başladıklarını belirtti ve uluslararası standartlara uygun liman ve altyapı ile yönetim modeli kurarak dünya ticaret network’ünde söz sahibi olmak istediklerini söyledi. Avrupa’da 50’den fazla kimya kümelenmesi olmasına rağmen, Akdeniz, Karadeniz ve Ortadoğu’da bu nitelikte bölge olmadığına dikkat çeken Erceber, “Limanlarla güçlendirilmiş bu bölgeler,Türk Kimya sanayinin verimliliğini ve rekabet gücünü yükseltecek. Kimya sanayimiz 27 milyar USD açık veriyor. Yüksek teknoloji kullanılarak katma değeri yüksek ürünlerin üretileceği bu Kimya Kümelenmesi ile sektördeki açığı önemli ölçüde kapatabiliriz. Şu an Bandırma’da 48 bin dönümlük bir alanla ilgileniyoruz. İlk etapta 15 bin kişinin çalışacağı bölgede 8 ila 10 milyar dolar arasında yatırım yapılacak. Yatırımcıların Port of Rotterdam, Jurong Island örneklerinde olduğu gibi uzun süreli kiracı olacakları model üzerinde duruyoruz. Chemport Kimya Sanayicileri Derneği, Port of Rotterdam’dan danışmanlık alarak proje için yakın işbirliğini sürdürmektedir.Bu yatırım için Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nı da merak ettik” diye konuştu.
Yatırımlar için stratejik bir yer
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk ise, Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın Türkiye’nin en büyük kıtalararası aktarma merkezi olarak planlandığını hatırlatarak, limanın yatırımlar için stratejik bir yer olduğunu söyledi. Öztürk, Çandarlı Limanı ve bölge ile ilgili şunları söyledi: “Boğazlarda inanılmaz bir trafik var. Ayrıca boğazları geçmenin ekstra lojistik maliyetleri bulunuyor. Ege Bölgesi, lojistik açıdan Marmara Bölgesi’ne göre çok daha rahat bir bölge. Çandarlı Limanı ve Aliağa limanları da gemilerin ana rotaları üzerinde yer alıyor. Aliağa, Ege’nin dış ticaretinin yaklaşık yarısının yapıldığı bir bölge. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nın en büyük avantajı ise liman arkasında yer alan çok geniş bir bölgenin olması. İzmir-Çanakkale ve İzmir-İstanbul Otoyolları da, Çandarlı’nın aktarma merkezi konumunu güçlendiriyor. Çandarlı, ileride önemli bir konteyner limanı olacağı gibi, petrokimya sanayi için ikmal ve tedarik merkezi haline de gelebilir.”
İMEAK DTO İzmir Şubesi Danışma Kurulu Üyesi Dr. Ersel Zafer Oral da, böylesine büyük yatırımlar için birkaç alternatif bölgenin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Oral, “Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesi devam ediyor. Liman ilk etapta 30 milyon metrekarelik geri sahası ile yatırımcılar için çok cazip” dedi.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.