1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Çanakkale'ye 2 milyar $'lık yatırım
Çanakkale'ye 2 milyar $'lık yatırım

Çanakkale'ye 2 milyar $'lık yatırım

Çanakkale Savaşları’nda kaybettikleri askerleri anmak için Anzak Koyu’nda şafak ayinine gelen Anzak torunları, şimdi yatırım çıkarması yapıyor. Tuya Holding’in 3.5 milyon metrekarelik arazisinde, marina ve kruvaziyer limanının yanında dev bir kompleks yap

A+A-

Çanakkale Boğazı’nda 18 Mart 1915’te kazanılan deniz zaferinin ardından, 25 Nisan’da karadan yapılan çıkartmada kaybettikleri 8 bin 700 Avustralyalı ve 2 bin 700 Yeni Zelandalı askeri anmak için 1934 yılından beri her yıl aynı gece Anzak Koyu’nda şafak ayinine gelen Anzak torunları, şimdi Çanakkale’ye yatırım için geliyor. Tuya Holding’in 10 yıl boyunca parsel parsel topladığı 3 milyon 540 bin metrekarelik arazide, marina ve kruvaziyer limanının yanında otel, alışveriş merkezi, kültür ve sanat merkezi, üniversite, golf alanı, fuar alanları ve konuttan oluşan dev bir yaşam köyü oluşturulacak. Tuya Holding’in özsermaseyesinin yanında Avustralya ve Yeni Zelandalı fonların desteğiyle yapılması planlanan ‘Çanakkale Merkez Turizm Projesi’ne 2 milyar dolar yatırılması planlanıyor. Dev kompleks, Çanakkale Zaferi’nin 100’ncü yılına yetiştirilmek isteniyor. Proje tamamlandığında yılda 650 milyon dolar gelir sağlayacak.

Marina ve kruvaziyer limanı

Tuya Holding İcra Kurulu Başkanı Sedat Altunay’ın verdiği bilgilere göre, Çanakkale’nin Merkez ilçesi Özbek Köyü’nde toplam 3 bin 540 dönümlük arazide gerçekleştirilecek Çanakkale Merkez Turizm Projesi, Güney Marmara Kalkınma Planı’na paralel geliştirildi ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 10. şurasındaki hedefleri ve Turizm Bakanlığının 2007-2023 yılları hedefleri dikkate alındı. Projede, en çok kıyı şeridinde yer alacak marina ve kruvaziyer limanı dikkat çekiyor. 1300 metrelik sahil şeridinde, 700 denizde ve 300 karada olmak üzere bin yat kapasiteli marina ve 6 bin 500 yolcuya kadar çıkan 4 kruvaziyer gemiye aynı anda hizmet sunacak bir liman yapılacak. Burada, Çanakkale İl Özel İdaresi’nce işletilen GESTAŞ’a ait feribot iskelesi ve yolcu salonu da yapılacak. Çanakkale’nin kıyı kentleri arasında dünyada 21’nci sırada olduğunu söyleyen Sedat Altunay, “Çanakkale, İstanbul'dan sonra bir boğaz kenti olarak yatlar ve kruvaziyer gemiler için gelecek vaadediyor” dedi.
Kıyı şeridinde yer alan marina ve kruvaziyer limanının yanı sıra, oteller, golf alanı, müze ve kütüphaneler, vakıf üniversiteleri, teknoparklar, kültür ve sanat merkezi, sağlık merkezi, alışveriş merkezleri, spor alanları, eğlence parkları, fuar alanları, peynir borsası binaları, organik tarım alanlarını barındıran bir proje hazırlanıyor. Tuya Holding’in yanı sıra ‘Anzak’ yatırım fonlarının desteğiyle gerçekleştirilecek proje, yatırım için izin bekliyor. 2015 yılında tamamlandığında yatırım bedeli 2 milyar doları bulacak olan proje, 20 bini aşkın kişiye istihdam yaratacak. Ayrıca yılda 650 milyon dolarlık bir ekonomi yaratacak.

Barış kenti olacak

Tuya Holding İcra Kurulu Başkanı Sedat Altunay, Çanakkale’nin 2015 yılına hazırlandığını belirterek, şunları söyledi: “Çanakkale Savaşlarının 100. yıl anma törenleri için şehir yeniden yapılanıyor. Çanakkale artık bir barış kenti olacak. İngilizler, Fransızlar ve Anzaklar savaş gemileri ve üstün savaş silahları ile ayak basamadıkları Çanakkele’ye artık yatları, kruvaziyer gemileri ve uçakları ile dostluk için gelecekler. Çanakkale, dünya denizcileri için yeni bir liman, seyahati sevenler için tarih, doğa, sosyal yaşam ve müzeler kenti olacak.” 

18 Mart’ta resmi töreni olacak

Projenin önünde herhangi bir engel olmadığını ve Başbakanlık Yatırım Ajansı ve Turizm Bakanlığı’ndan da destek aldıklarını belirten Sedat Altunay, “Projenin plan aşamaları bitmek üzere. İzinler de çıktıktan sonra eylülde alt yapı çalışmalarına başlanacak. 18 Mart 2012’de de resmi bir törenle temelleri atılacak. 2015’te liman yapıları ve müzeler bitirilecek. Diğer yapılar daha sonra gelecek” diye konuştu.

Kamu da kullanabilecek

Projede yer alacak hastane ve sağlık kuruluşlarının kamuya veya özel hastane işletmecilerine tahsisinin yapılabileceğini kaydeden Sedat Altunay, “Sahil tesislerini ise kamu kurumlarından gümrük, sahil sıhhıye, sahil güvenlik, deniz polisi, liman başkanlığı ücretsiz kullanabilecek. Projedeki otel, alışveriş merkezi gibi tesisler ise özel sektöre verilerek işletilebilecek” dedi.

Üniversite için anlaşma bekleniyor

Avustralya ve Yeni Zelanda Devletleri ile bir kültür anlaşması imzalanırsa, projede ortak kurulacak bir vakıf üniversitesinin de bulunacağını ifade eden Sedat Altunay, “Bu üniversitenin de 2015 yılına kadar yetiştirilmesi bekleniyor. Tuya Holding bu üniversite için ülkelerin başkosoloslukları ile Ankara Büyükelçileri ile bilgilendirme görüşmelerine de başladı” diye konuştu. Projede ayrıca, Gelibolu ve şehitlikleri gezmeye gelen yabancı öğrenciler için 500 kapasiteli günübirlik konaklama tesisleri de olacak.

Turizm kompleksinde özetle neler olacak

800 bin metrekare alan üzerinde, 1300 metre sahil şeridinde, denizde 700, karada 300 yat bağlama kapasitesi olan ve 4 kruvaziyer geminin aynı anda yanaşabileceği marina ve kruvaziyer limanı.
80 bin metrekare alışveriş merkezi
150 bin metrekare alanda oteller
10 bin metrekare alanda müze ve kütüphaneler
8 bin metrekare kültür ve sanat merkezi
10 bin araçlık otopark
100 bin metrekare alanda spor alanları
40 bin metrekare rekreasyon alanı
20 bin metrekare eğlence parkları
8 bin metrekare park alanı
280 bin metrekare alanda okullar
180 bin
metrekare organik tarım alanı
60 bin metrekare fuar alanı
82 bin metrekare sağlık alanları

Hürriyet

Bu haber toplam 1105 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.