Çanakkale,marina projesine yer arıyor
Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Mert Mildon, 2011'in en iddialı projesi olarak adlandırdığı marina projesiyle Çanakkale'nin 12 ay turizm cenneti olacağını söyledi.
Çanakkale Sanayi ve Ticaret Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Mert Mildon, 2011'in en iddialı projesi olarak adlandırdığı marina projesiyle Çanakkale'nin 12 ay turizm cenneti olacağını söyledi.
Belirledikleri iki yer için fizibilite çalışması yaptıklarını açıklayan Mildon, "Marmara Denizi'ndeki marinalardan yola çıkarak Güney Ege ve Akdeniz sahillerine inen yatların uğrak noktası olmayı hedefliyoruz. Dünyadaki 9 boğazdan biri Çanakkale fakat kent denizcilik anlamında bundan yeteri kadar faydalanamadı. ÇTSO olarak 2011 yılındaki en büyük projemiz, Çanakkale'ye bir marina kazandırmak. Yönetim kurulu başkanımız Bülend Engin öncülüğünde projeyi başlattık. Uzun soluklu bir yol, teknik açıdan bir sürü detay içeriyor. Bunların çözülmesi gerekiyor, aksi halde marina verimli olmaz. Teknelerin yanaşmasında bir sürü problem çıkabilir ve hizmet almakta zorluklar yaşatabilir" dedi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve GESTAŞ Deniz Ulaşım AŞ'nin de projeye destek verdiğini dile getiren Mert Mildon,"Yat turizmi pahalı. Yat sahipleri, para harcarken fazla ince hesaplar yapmaz. En iyi hizmeti nerede buluyorlarsa orada hizmet almak için teknesini bağlar. Mesela 15-16 metrelik bir yatın yıllık marina bağlama parası 10 bin lira civarında. Şu anda üzerinde çalıştığımız taslak proje, 250 ile 500 yat kapasiteli bir marinayı öngörüyor. Profesyonel bir firma, fizibilite raporlarını hazırlıyor. Ön çalışmada belirlenen iki yer kordon boyu ve 2'inci kordon olarak adlandırılan bölge. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Şu anda mevcut küçük bir mendirek ile çevrilmiş yat limanımız var. Tercihimiz de marinanın buraya yapılması. Ama suyun akıntısı, derinlik ve rüzgar gibi faktörlerin hepsi birer etken. Mevcut yat limanımızın önündeki mendirek yetersiz. Yeni bir mendirek daha yapılmalı" şeklinde konuştu.
Diğer alternatif olan 2'inci kordon olarak adlandırılan bölgede ise Çanakkale Belediyesine ait yelken kulübün bulunduğu bölgeyi düşündüklerini vurgulayan Mildon, "Ama burada en büyük sıkıntı denizin çok sığ olması. Deniz derinleştirilebilir mi buna bakmak lazım. Bu bölge zaten poyraza kapalı bir bölge. Sadece lodosa açık ve o yüzden tek mendirek ile sorun çözülebiliyor. Fizibilite raporunun ardından kentin dinamikleri ile marinanın nereye yapılacağına karar verilecek. Gerekirse yer konusunu halkında onayına sunabiliriz. Hedefimiz bu projeyi en kısa sürede ihale sürecine getirmek" açıklamasını yaptı.
turizmgazetesi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.