Çanakkale'deki Denizaltı Kablo Projesi ihale edilecek
TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, Çanakkale Denizaltı Kablo Projesi'nin bir kaç ay içinde ihale edileceğini bildirdi.
TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır, İstanbul ve çevresinin artan elektrik talebi karşılanmasına yardımcı olacak Çanakkale Denizaltı Kablo Projesi'nin bir kaç ay içinde ihale edileceğini bildirdi.
KİT Komisyonu, AK Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz Başkanlığı'nda toplanarak TEİAŞ'ın 2010 yılı bilanço yönetici hesaplarını görüştü.
TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır, komisyonda yaptığı sunumda, kurumun ana faaliyet konuları arasında, iletim sisteminin genişleme ve yenileme yatırımlarını yapmanın, elektrik sistemini yönetmenin ve üretim kapasite projeksiyonunu hazırlamanın olduğunu söyledi.
Türkiye'nin çeşitli kapasitelerde 619 trafo merkezi ile farklı büyüklüklerdeki toplam 49 bin 541 kilometre uzunluğunda iletim hattına sahip olunduğunu belirten Yıldır, toplam kurulu gücün 53 bin 910,3 megawatt olduğunu bunun yüzde 64'ünün termik, yüzde 36'sının ise hidrolik ve yenilenebilir enerjiden temin edindiğini bildirdi.
2011'de net kar 247 milyon lira
Elektrik tüketiminin 2009 yılı dışında her yıl arttığını ve en son 2011 yılındaki artışın yüzde 9 civarında olduğunu anlatan Yıldır, iletim kaybının 2009'da yüzde 2,26, 2010'da 2,82 ve 2011 ise 2,40'ı bulduğunu kaydetti.
Kurumun 2011 yılı net karının 247 milyon 174 bin 147,62 lira olduğunu belirten Yıldır, aynı dönemdeki geçici borçların 401 milyon 563 bin lira, geçici alacakların ise 852 milyon 995 bin lira düzeyinde olduğunu bildirdi.
Yıldır, önem verdikleri projelerin arasında İstanbul'un elektrik arz güvenliğini sağlayacak ''Çanakkale Denizaltı Kablo Projesi''nin bulunduğunu vurgulayarak, ''Projenin alt yapısı hazırlandı ve bir kaç ay içinde ihale edilecek duruma geldi. Projenin hayata geçmesiyle Marmara'nın güneyinde yoğunlaşan termik santrallerde üretilen elektriği, talebin her geçen gün arttığı İstanbul ve çevresine ulaştıracağız. Bunun dışında İzmit Körfezi'nde de benzer bir projenin uygulanması için çalışmalarımız devam ediyor'' dedi.
Suriye ile elektrik alışverişi
Türkiye'nin 18 Eylül 2010'da Avrupa Elektrik İletim Şebekesi (ENTSO-E), Avrupa Kıtası Senkron Bölgesi Şebekesine bağlandığını anımsatan Yıldır, şunları kaydetti:
''Diğer komşularımızla olduğu gibi Suriye ile de elektrik alışverişimiz var. Suriye'ye 350 ila 380 megawatt arasında Halep'e izole bölge yöntemiyle elektrik veriyoruz. ENTSO-E, bunun devam ettirilmesini, Güney Doğu Anadolu'daki trafolarımızın yük miktarlarını gerekçe göstererek istemiyor ve bizden Haziran ayında bunun sonlandırılmasını istedi. Biz de burayla bağlantımızı back-to-back sistemi üzerinden devam ettirmek durumundayız. Bilecik HES yakınlarında 600 megawatt DC back-to-back istasyon tesisi planlanıyor.''
''Elektrik ekmek ve su gibi vazgeçilmez''
Sunumun ardından söz alana komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığının giderilmesi gerektiğini belirterek, 2012 Hükümet programına enerjide dışa bağımlılığın azaltılması ifadelerinin alınmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
Elektrik ve doğalgaza yapılan zamların yüksek oranlarda olduğunu ifade eden Güler, ''İki kişilik mütevazı bir evde yaşıyorum ama ayda 160 lira elektrik faturası ödüyorum. Elektrik; ekmek ve su kadar yaşamın vazgeçilmezi. Bu fiyatlarla sanayicinin ve çiftçimizin üretim yapması mümkün değil... Elektrik piyasasındaki parçalı yapı ve kuruma ait fiberoptik kabloların Türk Telekom'a bedelsiz kullandırılması gibi hatalı uygulamalar vatandaşa elektrik zammı olarak yansıyor'' diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise enerjinin küresel önemde bir durum olduğunu ifade ederek, Türkiye'de enerji alanında yapılan özelleştirmelerin dağıtım kısımından başlanmasının hata olduğunu söyledi.
Görüşmelerin ardından TEİAŞ'ın 2010 yılı bilanço yönetici hesapları ibra edildi.
A.A.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.