Çanakkale'de batık turizmi yok
Çanakkale Boğazı'nda ve Gelibolu Yarımadası Kabatepe mevkisinde 1. Dünya Savaşı'ndan kalma bütün ve kırık gemi, kayık, Anzak filikaları dahil 175'e yakın savaş batığı bulunuyor.
Çanakkale Boğazı'nda ve Gelibolu Yarımadası Kabatepe mevkisinde 1. Dünya Savaşı'ndan kalma bütün ve kırık gemi, kayık, Anzak filikaları dahil 175'e yakın savaş batığı bulunuyor.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Su Ürünleri Fakültesi Deniz Biyolojisi Ana Bilim Dalı araştırma görevlisi ve Sualtı Topluluğu Başkanı Barış Özalp, yaptığı açıklamada, Çanakkale Boğazı ve Kabatepe bölgesindeki kıyı şeridi boyunca 1. Dünya Savaşı'ndan kalma pek çok batığın bulunduğunu belirtti.
Barış Özalp, Çanakkale Boğazı'nda ve Gelibolu Yarımadası Kabatepe mevkisinde, 1. Dünya Savaşı'ndan kalma bütün ve kırık gemi, kayık, Anzak filikaları dahil 175'e yakın savaş batığı bulunduğunu söyledi.
Dalış meraklılarının genelde güney bölgesinde yer alan Kabatepe mevkisindeki batıklara rağbet ettiğini ifade eden Özalp, ''Çanakkale Boğazı çevresinde çok sayıda batık olmasına rağmen batık turizmi gelişmiş değil. Çanakkale, batık turizminin cenneti olması gereken bir yer'' dedi.
Özalp, yabancı turistlerin en çok İngilizlere ait Lundy Mayın Tarama ve Anzac Su Arıtma Gemisi'ne ilgi gösterdiğini belirterek, şöyle konuştu:
''Bu bölgede dip görüşü çok iyi ve görüntü alınmasına müsaade ediyor. Ayrıca akıntı olmadığı için de su altı fotoğrafçılarının ilgisini çekiyor. Kabatepe bölgesinde 30 metre derinliğe kadar batıklar bulunuyor. Bu bölgede 1. Dünya Savaşı'ndan kalma çok sayıda küçük ve büyük savaş batığı var. Çanakkale Boğazı'nda ise 29 metredeki Majestik ve Alman Torpido Botu ilgi çeken savaş batıkları arasında yer alıyor. Fakat boğazdaki ekosistemden kaynaklanan bir durum dolayısıyla yeşilimsi renk hakim ve ilgi bu nedenle azalıyor. Ayrıca, akıntının kuvvetli olması ve askeriyeden izin alınamaması gibi nedenler de dalış turizminin gelişmesini kısıtlıyor. Çanakkale'de batık turizmi oluşmuş değil. Henüz emekleme aşamasında diyebiliriz.''
AKDENİZ VE EGE'DE AZ SAYIDAKİ BATIĞA RAĞMEN İLGİ FAZLA
Akdeniz ve Ege bölgelerinde az sayıda batık bulunmasına rağmen, deniz rengi ve sıcaklık gibi nedenler dolayısıyla turistlerin ilgisinin fazla olduğunu belirten Özalp, ''Güneydeki dalış merkezleri biraz daha gelişmiş durumdalar. Az sayıda batık olması nedeniyle uçak ve gemi batırıyorlar. Çanakkale ise batık cenneti fakat turizm açısından gelişmiş değil'' dedi.
Özalp, Çanakkale'deki dalış merkezlerinin yabancı dil konusunda da kendilerini geliştirmesi gerektiğini kaydetti.
Star Gazete
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.