1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Çanakkale Boğazı’ndaki hayalet ağlara darbe
Çanakkale Boğazı’ndaki hayalet ağlara darbe

Çanakkale Boğazı’ndaki hayalet ağlara darbe

Denizlerde terk edilmiş av araçlarının temizlenmesi amacıyla çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Bu kapsamda Çanakkale Boğazı'nda yapılan çalışmada deniz dibindeki ağlar su altı ekiplerince temizlendi.

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" kapsamında Çanakkale Boğazı'nda yapılan çalışmada deniz dibindeki ağlar su altı ekiplerince temizlendi.

Çanakkale Yat Limanı'ndan denize açılan ekipler, Kilitbahir köyünün Havuzlar mevkisinde daha önceden belirlenen alana dalış yaptı. Ekipler, bölgedeki bir batık üzerini kaplayan balık ağlarını su balonları yardımıyla kaldırıp tekneye çıkardı. Daha sonra Çanakkale'ye getirilen ağlar bir süre kordon boyunda sergilendi, vatandaşlara proje hakkında bilgi verildi.

Su ürünleri avcılığı sırasında denizlere terk edilen ağların ve av araçlarının temizlenmesi amacıyla başlatılan proje kapsamında bu yıl Çanakkale açıklarındaki Majestik batığı, Gelibolu önlerindeki Barbaros Hayrettin Zırhlısı ve Kilitbahir önlerinde bulunan Kaptan Franco batığı başta olmak üzere 12 farklı noktada 10 günde terk edilmiş av araçlarının temizliği yapıldı.

Proje kapsamında 0-40 metre aralığındaki derinliklerde 6 dalgıç tarafından terk edilmiş av araçlarının tespiti, fotoğraf ve video çekimleri, markalanması ve çıkarılması, satha getirilmesi, nakledilmesi, sergilenmesi ve bertaraf işlemleri gerçekleştirildi.

Hazırlanan projeyle su ürünleri yaşam alanlarının korunması, terk edilmiş av araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığın engellenmesi, biyolojik ve ekonomik kayıpların azaltılması dolayısıyla da balıkçılık faaliyetlerinin canlandırılması hedefleniyor.

"13 lokasyonda bu temizlik işlemlerini yaptık"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, denizlerde avcılık esnasında çeşitli nedenlerden dolayı ağların kesilip denize bırakıldığını söyledi.

Bakanlığın 2014 yılında söz konusu ağların ve av araçlarının temizlenmesi yönünde bir proje başlattığını anımsatan Karadağ, şöyle konuştu:

"Kurum olarak da Çanakkale'de 2016 yılında Gökçeada ve Bozcaada çevresinde 13 lokasyonda bu temizlik işlemlerini yaptık. Yaklaşık 3 bin metrekarelik bir ağ çıkarıldı. Bu yıl boğaz içinde 12 lokasyonda temizlik çalışmalarını başlattık. Şimdiye kadar yaklaşık 11 bin metrekare bir ağ çıkarımı yapıldı. Bugün de burada 3 bin metrekarelik bir ağ çıkarılacağını tahmin ediyoruz. 2016 ve 2017 yılında Çanakkale'de bu proje kapsamındaki çalışmalarda 14 bin metrekarenin üzerinde bir ağ çıkarmış olacağız."

Vira Haber

Bu haber toplam 5283 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.