1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çanakkale Boğazına kablo döşeyecek
Çanakkale Boğazına kablo döşeyecek

Çanakkale Boğazına kablo döşeyecek

Prysmian Group, TEİAŞ tarafından 150 milyon TL’ye ihale edilen Avrupa ve Asya’yı denizaltından bağlayan ilk kablo projesini gerçekleştirecek.

A+A-

Enerji ve haberleşme kabloları sektörünün dünya çapında lideri Prysmian Group’un Türkiye operasyonu Türk Prysmian Kablo, Prysmian Powerlink S.r.l. ile birlikte konsorsiyum oluşturarak, TEİAŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) tarafından ihalesi yapılan ve Asya ile Avrupa’yı Çanakkale Boğazı’nda denizaltından bağlayacak olan denizaltı kablo projesinin dizaynı, tedariki, montajı ve devreye alınması işlerini içeren 150 milyon TL değerindeki sözleşmeyi imzaladı. Proje tamamlandığında, Türkiye’nin ilk yüksek gerilim (YG) denizaltı kablo projesi olacak.

Dünya çapında 50 ülkede 98 fabrikası bulunan Prysmian Group’un Türkiye operasyonu olan ve 2011 yılını 687 milyon TL’lik net satışla kapatan Türk Prysmian Kablo, net satışlarının %35’inin ihracat kaynaklı olması sebebiyle grup içerisindeki en önemli ihracat merkezlerinden biri olarak kabul ediliyor. Aynı zamanda, grup içerisinde, enerji ve haberleşme kablolarını aynı anda üretebilen 12 tesisten biri olmasıyla da öne çıkan Türk Prysmian Kablo, imzaladığı bu yeni sözleşmeyle birlikte bugüne kadar hayata geçirdiği ilklere bir yenisini daha ekliyor. 380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi; Türkiye’nin elektrik iletim ağının Marmara Denizi çevresindeki ring çevrimini tamamlayarak, ülkenin Avrupa tarafındaki ana tüketim merkezleri için Asya tarafından güvenli ve uygun maliyetli bir enerji iletimi sağlamak açısından stratejik önem taşıyor. Bağlantı, Asya tarafında bulunan Lapseki ve Avrupa tarafında bulunan Sütlüce’deki merkezler arasında her biri 1000 MW kapasitede, yaklaşık 4 kilometrelik çift devre alternatif akım (AC) enerji iletim sisteminden oluşuyor. 380 kV XLPE izoleli kablolar Prysmian Group’un Avrupa’daki tesislerinde üretilirken, montaj ise grubun kablo gemisi Giulio Verne tarafından yapılacak. Sistemin devreye alınması, 2014’ün ikinci yarısında planlanıyor.

Konuyu değerlendiren Prysmian Group Türkiye CEO’su Hans Hoegstedt; “Prysmian Group Türkiye olarak, Türkiye’ye yeni bir teknolojiyi sunmaktan gurur duyuyoruz. TEİAŞ’ın gerçekleştirdiği 150 milyon TL değerindeki 380 kV Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi ihalesini aldık. Dünyada bir ilk olan bu proje ile Çanakkale Boğazı’nda yüksek gerilim havai hatların yarattığı görüntü ve çevre kirliliğine son verilecek. Bu projeyle enerji denizin altından çok daha güvenli bir şekilde iletiliyor olacak. Prysmian Group olarak 2014 yılının Şubat ayında üretimine başlayacağımız kabloyu Prysmian Group’a ait, dünyanın en büyük kablo serme kapasitesine sahip gemilerinden olan Giulio Verne gemisi ile 2014 yılının Mayıs ayında Çanakkale Boğazı’na getirip döşüyor olacağız.” dedi ve projeyi süresinden önce bitirmeye çalışacaklarını belirtti.

Prysmian Group, 2011 yılında gerçekleşen Prysmian-Draka birleşmesi sonrasında, bugün ürün yelpazesi kapsamında her tür enerji ve haberleşme kablosunu sunan, dünya çapında lider bir firmadır. Prysmian Group, Italya-Yunanistan, İspanya-Fas I ve II, Sardunya-İtalyan Yarımadası (SA.PE.I.), İber Yarımadası–Mayorka’nın da dahil olduğu tüm Akdeniz bölgesinde, denizaltı kablolama konusunda dönüm noktası sayılan projeleriyle köklü bir geçmişe sahip. Grup aynı zamanda, güneş ve rüzgar santrallerinde üretilen yüksek gerilim doğru akım elektrik enerjisini, Akdeniz’in her iki tarafındaki yük merkezlerine taşınmasını sağlamak amacıyla kurulan “Medgrid”in de kurucu üyesidir. Çanakkale Boğazı Denizaltı Kablo Bağlantı Projesi’nin bir özelliği de projede kullanılacak olan, AC YG XLPE kabloların bu kadar uzunluktaki bir projede ve kıtalararası bir bağlantıda dünyada ilk kez kullanılacak olmasıdır.

virahaber.com

Bu haber toplam 1027 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.