1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. Çaltıdere’de  ÇED süreci tamamlandı
Çaltıdere’de  ÇED süreci tamamlandı

Çaltıdere’de  ÇED süreci tamamlandı

Avrupa ve Akdeniz çanağının en büyük yat imal, onarım ve çekek yeri olacak Çaltıdere yat imal bölgesinde ÇED süreci tamamlanarak 400 dönümlük ilk etapta deniz dolgusuna ve altyapı çalışmalarına başlandı.

A+A-

Çaltıdere yat imal bölgesinde yılda en az 500 milyon dolarlık iş hacmi oluşacak ve 4 bin kişiye istihdam yaratılacak. Cazibe merkezi haline gelecek bölgede imal edilecek 10 milyon dolarlık lüks yatlar dünyanın dört bir yanına gönderilecek

Hayata geçtiğinde 1200 dönümlük büyüklüğüyle Avrupa ve Akdeniz çanağının en büyük yat imal, onarım ve çekek yeri olacak Çaltıdere yat imal bölgesinde ÇED süreci tamamlanarak 400 dönümlük ilk etapta deniz dolgusuna ve altyapı çalışmalarına başlandı.

Yat ve Tekne İmalatçıları Kooperatifi'ne (YATEK) tahsisli alanda her yıl en az 500 milyon dolarlık bir ekonominin oluşacağı ve yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edileceği belirtildi.

YATEK Başkanı Aslan Bilgi, tesisin 2020'de hizmete girmesi için çalıştıklarını belirterek, bölgede 70 metreye kadar mega yatların yapılabileceğini söyledi.

Bilgi, "Amacımız 2020'de burayı işler hale getirmek. Çaltıdere'nin konum itibariyle Başbakan Binali Yıldırım'ın 35 İzmir projesi içinden biri olan Menemen-Çandarlı otoyoluna yakınlığı da burayı cazibe merkezi haline getirecek" diye konuştu.

130 FİRMA YER ALACAK

Dünyanın dört bir yanına gönderilecek yatları bölgede imal edeceklerini belirten Bilgi, "Ayrıca başta Avrupa ve Ortadoğu olmak üzere tüm Akdeniz çanağındaki yatların bakım ve onarımlarına talip olduk.

Bunun için dünyanın önde gelen yat firmalarıyla görüşmelerimiz sürüyor. Aliağa Belediyesi de 1/1000'lik planları yaptı. Bakanlık denizde dolgu çalışmalarına başladı." dedi. Bilgi şöyle devam etti: "Çaltıdere yat imal bölgesi sayesinde yat ihraç eder hale geleceğiz. Bölgede 130 firma hizmet verecek. Tanesi 10 milyon dolara kadar çıkan 70 metrelik yatlar yapılacak. Yılda en az 500 milyon dolarlık bir döviz ülkemizde kalacak."

YABANCIYA ÇENGEL

Projeyle merdiven altı imalatların sona ereceğini aktaran Başkan Bilgi, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgede, yabancı ülkelerdeki yatların da bakımları yapılacak.

Yurtdışında ki firmalarla görüşüyoruz. Dev vinçlerin ve çekek yerlerinin olacağı alanda yabancı firmalara yer de tahsis edeceğiz. Çaltıdere'de arsa tahsisleri bitmek üzere.

Firma taleplerine göre parselleri yeniden şekillendireceğiz. Çok büyük bir tesisi Türkiye'ye kazandırmamıza çok az kaldı."

NELER OLACAK?

Denizdeki dolgu çalışmaları tamamlanacak

Teknelerin yanaşması için 50 metrelik kanal açılacak

Tekneleri karaya çıkarmak için 2 büyük vinç kurulacak

Bölgede 80 şirket hizmet verecek

Yaklaşık 3000 kişiye iş imkanı sağlanacak

İlk etapta 70 metreye kadar yatlar üretilebilecek

Gümrük noktası oluşturulacak

Sosyal alanlar yapılacak

Vira Haber

Bu haber toplam 10184 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.