1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çakır: Edilgen yapıyı değiştireceğiz
Çakır: Edilgen yapıyı değiştireceğiz

Çakır: Edilgen yapıyı değiştireceğiz

Salih Zeki Çakır, meslek gruplandırmalarında yanlışlıklar olduğunu belirterek, bazı gruplarda kaydırmalar yapıldığını söyledi ve bunu “ince dizayn” olarak niteledi.

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Adayı Salih Zeki Çakır, Sözbir Otel’de sektör basını ile biraraya geldi.

Değişim Grubu’nun adayı olarak seçimlere girecek olan Salih Zeki Çakır, kendisine ait 8 firmanın eskiden bir meslek grubunda olduğunu ancak şu anda hepsinin farklı guruplarda yer aldığını belirterek, bunlardan birine itiraz ettiğini ancak itirazının reddedildiğini söyledi. Çakır, bunun kendilerine seçim kaybettirmeyeceğini söyledi ve “Bu bize seçim kaybettirmez. Allah’tan başka kimse seçimi kazanmamızı engelleyemez. Biz bu seçimleri büyük çoğunlukla kazanırız” dedi.

İlçe Seçim Kurulu’na müracaat
DTO Başkan Adayı Salih Zeki Çakır, "Seçim Yeri" ile ilgili bir soru üzerine, Deniz Ticaret Odası’nın mahalle baskısı uygulamak amacıyla, DTO Meclis Salonu'nda seçim kararı almasını anlamakta zorluk çektiklerini söyleyerek, "8 bin 700 üyesi olan bir odanın Genel Kurul seçimleri, 150 kişilik salonda yapılamaz" dedi. Konuyu Yüksek Seçim Kurulu'na aktardıklarını ve Deniz Ticaret Odası Yönetiminin aldıkları yanlış karardan dönmelerini umduklarını kaydeden Salih Zeki Çakır, "İlçe Seçim Kurulu'nun adil bir karar vereceğini umduklarını" sözlerine ekledi.

Salih Zeki Çakır, denizcilik sektörünü yoğun bir şekilde meşgul eden DTO gelirlerinin yüzde 50’sinin Türk Denizcilik Vakfı’na aktarılmasına da değinerek şunları söyledi: “DTO’nun gelirlerinin yüzde 50’si TÜDEV’e aktarılıyor. TÜDEV üzerinden ise Piri Reis Üniversitesi’ne yardım olarak veriliyor. Bu konuda yapılan parasal aktarmaların hepsini inceleyeceğiz. Doğru olanları destekleyeceğiz, ancak yanlış olanları da kamuoyuna paylaşmaktan çekinmeyeceğiz. Bizim bu açıklamalarımız eğitime karşılar propagandasına çevirmeye çalışıyorlar. Biz eğitime karşı değiliz. Deniz Ticaret Odası’nın gelirlerini adil bir şekilde tüm eğitim kurumlarına aktarılmasını istiyoruz. Sadece, TÜDEV’e veya dolaylı olarak Piri Reis Üniversitesi’ne aktarılmasına karşıyız”.

İşte toplantıdan önemli satır başları:
• Şu ana kadar 36 STK ziyaret ettik. 6 Mart’a kadar mümkün olduğunca daha fazla kurum ve kuruluş ziyaret edeceğiz. DTO’da uzun zamandır seçim heyecanı yaşanmadı. Biz bir anlamda üyelere eğitim de veriyoruz. Hukuk danışmanlarımız aracılığı ile seçimlerle ilgili üyeleri bilgilendiriyoruz. Çünkü bu anlamda bir kafa karışıklığı var.
• Sektörde ciddi bir heyecan var. Çok büyük bir destek var. Normalde destek bulamayacağımızı düşündüğümüz STK, kişi ve kurumlardan destek açıklamaları gelmektedir. Mümkün olduğu kadar mevcut yönetimle gerginlik oluşturmamaya azami özen gösteriyoruz.
• Biz bir kutuyu açtık. Bunun açılmaması gerektiği söyleniyordu. Şartlar bu kutuyu açmayı gerektirdi. Bundan sonra bunun içinden neler çıkacağı ya da bu kutunun içine neler konulacağını kontrol etmek oldukça zor. Bu noktada denizcilik basınına da büyük görev düşmektedir.
• Biz seçimi kazanıp yönetime geldiğimizde küçük büyük demeden birlik ve beraberlik içinde herkesi kucaklayacağız. Sektörün birikmiş olan sorunlarına çözüm aramak istiyoruz. Küçük bir zümrenin sorunlarını çözmek yerine genel olarak sektörün tümünün sorunlarını çözeceğiz.
• Yorgun olmayan ve ağırlıklarından kurtarılmış bir DTO yönetimi oluşturacağız.
• DTO’nun şube ve temsilcilikleri sadece para toplanan yerler olarak görülmeyecek bundan sonra. Biz bu illeri de ziyaret ediyoruz. Onların da sorunlarını dinleyeceğiz. Odaya üyelerimizin katkısını sağlamak ve onları dinlemek önemli bir yeniliktir.
• İnsanlar kendileri ile ilgilenildiğini görmekten memnun oluyorlar.
• Sorunların nasıl çözüleceği ile ilgili hazırlık yapılmadığı için sorunlar çözümsüz kalmıştır.
• Eleştirilere açığız, bu anlamı ile bize destek sağlayacaklara kapımız açık.
• Birçok üye bizimle çalışmak istediğini komitelerde görev almak istediklerini ama kendilerine bu imkanın tanınmadığını söylediler. Bizlerden yardım istediler. Biz de çalışma grubumuzla bu müracaatları değerlendirip her bölgeden, her temsilcikten katkı alıp onların da ellerini taşın altına koymaya özendiriyoruz.
• İnsanlar kendilerinin dinlenildiğini ve kendileri ile ilgilenildiğini görünce desteklerini esirgemiyorlar ve bizi takdir ediyorlar.
• Sorunları bir arama konferansı ile güncelleyeceğiz. Yerli ve yabancı uzmanlarla yol haritası belirleyerek komisyonlarla çözeceğiz. Eğer sorunların çözümünün altyapısını oluşturmadıysanız o sorunla ilgileniyor muş gibi yaparsınız. Bugüne kadar da bunun böyle olduğuna üyeler de şahittir. Sorunlar gündeme geldi ama gerekli hazırlık yapılmadığı için bir kısım sorunlar çözümsüz kalmıştır.
• Sorunlar birkaç kişinin çantasında bilgisayarında not defterinde taşınarak çözülmez, mutlaka uzmanlardan, üniversitelerden, taraflardan destek ve görüş almak gerekir.
• Biz proje odaklı çalışacağız. Rakamsal büyüklüğümüzü ortaya koyacağız. Sektörün envanterini çıkartacağız. Çıkartılmaz diyorlar ama biz çıkartacağız.
• DTO’da mevcut kurumsal işleyiş etkin ve etkili çalışmıyor. Proaktif değil. Benim söylemim de bu, bugüne kadar ziyaret ettiğim kişi ve STK’lar da aynı fikirde. Biz bu işleyişi daha etkin ve etkili bir hale getireceğiz. DTO sektör sorunlarının gerisinde kalmıştır. Sorunların çözümünde bana gerekli gayreti olması gereken hiç yapmamıştır demiyorum ama sorun çözmede modern yöntemler vardır. Uzmanlar vardır. Pek çok bileşen vardır. Bunları bir araya getirmeden, işin hakkını vermeden sorunlar çözülmez. Israrlı ve kararlı olmadan sorunlar çözülmez.
• Kişiselleştirmek istemiyorum ama üyelerimizin genel söylemi: DTO’nun belirli bir zümre tarafından yönetilmesidir. Sorunlara çözüme bakış açısını değiştireceğiz.
• Seçim yeri Oda olmamalıdır. Çok geniş bir kesim bunu istiyor. Hüseyin Yangın da bunu ifade etmiştir. Bu değişim süreci yok sayılıyor. 1000’e yakın üyesi olan sandık var. Akıllı yöntemler devreye sokulabilir. Bu kadar insanın isteği yok sayılıyor bu bizim şahsi talebimiz değildir. İlçe seçim kuruluna itiraz dilekçesi verdik.
• Husumet oluşturacak söylemlerden kaçınıyorum.
• NACE kodları ile ilgili açıklamam karıştırılıyor. Benim itirazım meslek gurupları ile ilgili. Meslek gruplandırmaları yanlış. Bizi bilgisizlikle suçlayanlara karşı benim bu anlamdaki konumum bellidir. Biz bunu kavga konusu yapacak değiliz. Meslek guruplarında kaydırmalar yapılmış. Benim 8 firmam bir meslek grubundaydı. Şimdi ayrı ayrı yerlere dağılmış. Birisi için denemek itiraz ettim, reddedildi. Bu bize seçim kaybettirmez. Allah’tan başka kimse seçimi kazanmamızı engelleyemez. Biz bu seçimleri büyük çoğunlukla kazanırız.
• Uzun zamandır tek liste vardı. İnsanlar bu nedenle seçime bile gelmiyordu. Sektörde böyle bir oluşum yoktu. Bu sefer çok katılımlı bir seçim olacak.
• Sektörde bu yönetimler değiştirilemez söylemi vardı. Değiştirilemez söylemine karşı bir söylem bugüne kadar ortaya çıkmamıştı. Dolayısıyla muhalefeti olmayan bir yönetim statükoyu en alt düzeyde sürdürüp “mış” gibi yapıyordu. Oysa DTO çatı konumunda bir kurum. Bu edilgen yapıyı değiştirip sektörün menfaatine beklentilerine çare ve çözüm arayışı getireceğiz.
• Atanarak değil seçilerek geleceğiz.
• Oda bir kamusal alan, insanları oraya çağırıp bir üyenin dediği gibi “ikna odası” gibi kullanılamaz. Bu seçim çalışmasının oda dışında yapılması gerekir. Ben de diğer üyeler de bu konuda hem fikiriz.
• Geçmişte Oda’nın imkanları kullanılarak dışarıdan gelenlerin otel ve yol paralarının ödendiği söyleniyor. Ben bunun böyle olduğunu düşünmüyorum. Bu bir varsayım.
• Piri Ris Üniversitesi bir denizcilik üniversitesi değil. Üyelerin kafasında soru işaretleri var. Bütün her şeyi inceleyeceğiz. Bu yatırıma devam edilmesinden yanayız. Eğitim hassas bir konu. Sanki eğitime karşıymışım gibi bir algılama olabilirdi.
• Tarih yaklaştıkça ekibimizi ortaya çıkaracağız. Bugünden ifşa etmek istemiyorum. Gereksiz polemikler yaşanmamalı. Bazı şeyler aleyhimize gelişebilir.

sozbir_salih_zeki_cakir.jpg

virahaber.com


 

Bu haber toplam 1025 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.