1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. Bütçeleri sarsan en pahalı silah projeleri
Bütçeleri sarsan en pahalı silah projeleri

Bütçeleri sarsan en pahalı silah projeleri

ABD'nin gücünün sembolü haline gelen Gerald R. Ford sınıfı uçak gemisinin yapımı ve testleri şimdiye kadar Amerikan bütçesine 13 milyar dolara mal oldu.

A+A-

‘ALTIN' UÇAK GEMİSİ

ABD'nin Gerald R. Ford sınıfı uçak gemisi, gemi yapım endüstrisinde tutarı bakımından dünya rekortmeni olarak kabul ediliyor.

ABD'nin gücünün sembolü haline gelen bu geminin yapımı ve testleri şimdiye kadar Amerikan bütçesine 13 milyar dolara mal oldu.

USS Gerald R. Ford dünyanın en modern ve donanımlı uçak gemisi olarak ün yaptı. İki adet nükleer reaktör ve gelişmiş ‘Dual Band Radar' sistemiyle donatılan gemide F-35С ve F/A-18E/F Super Hornet uçaklarından oluşan 2 birim, EA-18G Growler elektronik harp uçakları ve C-2 Greyhound nakliye uçakları bulunuyor. Gemide ayrıca 8 adet MH-60S Seahawk helikopterini konuşlandıracak yer de mevcut.

USS Gerald R. Ford'un tasarımcıları, geminin savaş lazerine varıncaya kadar her türlü modern silahla donatılmaya uygun olduğunu belirtiyor.

FİYATI KATLAYAN KRUVAZÖR

Rusya, 2013'te Amiral Gorşkov adlı uçak kruvazörünün kapsamlı modernizasyonunu tamamlayarak, silahlı kuvvetlerini uçak gemileriyle güçlendirmek isteyen Hindistan'a teslim etti.

2004'te imzalanan kontrat, Rusya ile Hindistan arasındaki askeri-teknik işbirliği tarihinde imzalanmış en büyük anlaşma olarak kayıtlara geçti. Önce hurdaya çıkarılmış Rus gemisinin modernizasyonu için 750 milyon dolar gerekeceği öngörülürken, işlerin hacminin artmasıyla INS Vikramaditya adı verilen yeni uçak gemisinin maliyeti 2.3 milyar dolara yükseldi.

En gelişmiş radyo elektronik cihazları, navigasyon sistemleri, silahlar, geliştirilmiş bir uçuş güvertesi ve avcı uçaklarının kalkışı için yeni tramplenle donatılan kruvazör, 30 uçak ve helikopteri taşıyabiliyor. Yenilenmiş geminin yaklaşık 40 yıl hizmet verebileceği öngörülüyor.

FAZLASIYLA ‘ELEKTRONİK' TANK

Orduları modern kara araçlarıyla silahlandırmak, büyük masraflar gerektiriyor. Bir adedinin fiyatı 9 milyon dolara ulaşan Fransız yapımı AMX-56 Leclerc, dünyanın en pahalı tanklarından biri olarak kabul ediliyor. 1992'de ordunun hizmetine giren tankı tasarlarken Fransızlar, Amerikan yapımı Abrams tankına benzeyen fakat daha hafif bir araç geliştirmek istemiş.

Toplam 400 tankın üretimi, teknik bakım ve modernizasyon giderleri hariç Fransız yönetime 36 milyar dolara mal oldu.

10mm'lik top ve 2 adet makineli tüfekle donatılan Leclerc tanklarının üzerindeki elektronik sistemleriyse birçok işlemin otomatik olarak yapılmasını sağlıyor. Fiyatın yüksek olmasının nedeni olarak ta elektronik sistemler gösteriliyor.

GEMİ FİYATINA UÇAK

Radarlara yakalanmama özelliği bulunan B-2 Spirit bombardıman uçağı, sınıfındaki rakiplere sadece gelişmiş koruma sistemleriyle değil, son derece yüksek fiyatıyla da fark atıyor. Bu uçağın bir adedinin fiyatı donanımlar hariç 1 milyar doların üzerinde. ABD'nin USS Ticonderoga sınıfı füze kruvazörünün yapımı için neredeyse aynı parayı harcıyordu.

B-2 uçaklarının, yüksek fiyatın yanı sıra bakım ve işletme masrafları da çok yüksek. Bu ‘hayalet' uçakların korunması için, klima sistemli özel hangarların olması şart, zira normal hava şartlarında uçak, radarlara görünmeme özelliğini yitirebiliyor.

B-2 Spirit uçaklarının pratik ve teorik muharebe etkinliğine rağmen, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) bu uçakları 2030'a kadar devre dışı bırakıp, yerine modernize edilmiş B-52 Stratofortress stratejik bombardıman uçaklarını kullanmayı planlıyor.

‘KIYAMET GÜNÜNE' YATIRIMLAR

Son zamanların en pahalı nükleer silahı, ABD'nin yeni B61-12 bombası kabul ediliyor. Söz konusu bomba sıfırdan geliştirilmeyip, ABD'nin cephaneliğinde bulunan 1963 model B61 bombasının sadece bir başka versiyonunu oluşturuyor.

Yaklaşık 500 adet eskimiş nükleer bombanın modernizasyon programının maliyeti ise 11 milyar doları aşıyor. Dolayısıyla her bir yeni B61-12 bombasının fiyatı neredeyse 23 milyon dolar.

Vira Haber

Bu haber toplam 16803 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.