1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Bu coğrafyanın potansiyeline inanıyoruz
Bu coğrafyanın potansiyeline inanıyoruz

Bu coğrafyanın potansiyeline inanıyoruz

1846 yılında kurulan Catoni'nin Operasyon Direktörü Gökhan Küçükgirgin, kendilerini sadece bir denizcilik firması olarak değil, lojistik firması olarak da adlandırdıklarının altını çiziyor.

A+A-

1846 yılında kurulan Catoni, Türkiye Denizcilik sektöründeki en eski firmalardan biri olarak merkez İstanbul olmak üzere İskenderun ve İzmir’in yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Gürcistan’da da kendi ofisleriyle hizmet veriyor. Son olarak Kuzey Irak’ta Erbil’de bir ofis açan firmanın Operasyon Direktörü Gökhan Küçükgirgin, kendilerini sadece bir denizcilik firması olarak değil, lojistik firması olarak da adlandırdıklarının altını çiziyor. Küçükgirgin, petrol ve gaz arama faaliyetleri alanında sağlanan lojistik hizmetler gibi bazı dış pazarları da hedeflediklerini ve 1998’den beri bu alanda faaliyet gösterdiklerini belirtiyor. Şeffaflık, dürüstlük ve profesyonellik ilkeleri çerçevesinde müşterilerine son derece samimi ve katma değerli hizmetler sunduklarını ifade eden Gökhan Küçükgirgin ile yaptığımız söyleşi hem firmayı daha yakından tanımamızı sağladı hem de Türkiye denizciliğini değerlendirme imkanı sundu…


Catoni’yi tanıtır mısınız bize?


Catoni, 1846 yılında kurulmuş çok eski bir firma ve Türkiye denizcilik sektöründeki en eski firmalardan biri. Denizciliğin gelişmesini sağlamış bir firmadır. Ülkenin gelişen şartları paralelinde zaman içerisinde merkez ofisi İskenderun’dan İstanbul’a taşınmış. Dolayısıyla İstanbul, bölgesel merkez ofisi haline getirilmiş. Merkez İstanbul olmak üzere İskenderun ve İzmir’de, ayrıca Romanya, Bulgaristan, Gürcistan’da kendi ofisleriyle hizmet veren bir firma. Catoni sadece bir denizcilik firması değil. Biz kendimizi lojistik firması olarak adlandırıyoruz. Tabi denizcilik bizim için hala önemli bir yere sahip. Bu sebeple de bünyemizdeki aktiviteleri ikiye bölmüş durumdayız. Son olarak Kuzey Irak’ta Erbil’de bir ofis açtık. Daha bir senesini doldurmadı. Sadece denizcilik firması olarak değil, lojistik ihtiyacının olduğu her yerde müşterilerimize uluslararası standartlarda hizmet vermeyi arzu ediyoruz. Erbil de bölgemizde yükselen bir yıldız olduğu için son bir yıldır Erbil’de faaliyet yürütüyoruz.


Kaç ofisiniz var?


Türkiye’de dört. Karadeniz’de dört. Varna, Romanya Köstence’de, Sofya ve Bükreş’te, Gürcistan’da da hem Potin hem de Tiflis’te ofisimiz var. Gürcistan’da Hapak Loyd’un Güney Kafkasya’daki acentesiyiz. Bahsedilen bölgedeki ülke ekonomilerinin hiçbiri Türkiye’yle mukayese edilemez. Orayı kendi dinamikleri açısından değerlendirirsek orta alanda yer alan bir faaliyetimiz var. Bizim amacımız sadece denizcilik değil, lojistik. Gürcistan’ı bir koridor ülke olarak düşünürseniz, diğer komşu ülkelere de lojistik hizmeti verebilmekteyiz.


Lojistik kavramının çok geliştiğini fark ediyoruz. Büyük denizcilik firmaları bu işe yönelmeye başladı. Önümüzdeki süreçte hedefleriniz nedir?


Nereden geldiğimizi unutmadan, denizciliği önemli bir yerde tutarak müşterilerimize komple bir taşımacılık hizmeti vermeyi istiyoruz. Bu anlamda da adımlar atıyoruz. Hedeflediğimiz bazı dış pazarlar da var. Mesela petrol ve gaz arama faaliyetleri alanında sağlanan lojistik hizmetler bunlardan bir tanesi. 1998’den beri bu alanda faaliyet gösteriyoruz. Biz bu işin offshore ayağı ile başladık. Bugüne kadar yapılan offshore, gaz ve petrol arama faaliyetlerinin çoğu Karadeniz’de yapıldı. Catoni de bu çalışmalarda öyle ya da böyle bir şekilde yer aldı. Bazı zamanlarda operatörlere hizmet verdik ve 15 senelik bir süreçte de ciddi bir tecrübe elde ettik. Petrol arama Türkiye’de çok yeni bir sektör. Bizim şansımız daha ilk adımdan itibaren bu sektörün içinde yer almak oldu. Firmamızın prensiplerinden olan dürüst yaklaşımla kendimizi bu sektörün ihtiyaçlarına göre adapte etme yoluna gittik. Kendimizi geliştirdik ve geliştirmeye de devam ediyoruz. Bu işin offshore ile sınırlı kalmaması gerektiğini düşünerek karada yapılan petrol sondaj faaliyetlerine de yöneldik. Bu konuda Türkiye’deki firmalara lojistik hizmet vermek için hedeflerimiz var. Erbil’deki ofisimizin açılmasındaki önemli nedenlerden biri de bu. Erbil bu konuda dünya merkezi olma yolunda ilerliyor.


Gemi inşa sanayisi krizden dolayı başka arayışların içine girdi. Bir kısım bakım onarım yaparken bir kısım da farklı sektörlere yöneldi…


Şunu söylemekten gurur duyuyorum; biz krize göre adım atmadık. Yıllar öncesinden bu vizyonu kazandık. Çok öncesinden başladık ürünlerimizi çeşitlendirmeye. Kara, hava taşımacılığı, kombine taşımacılık, depolama dağıtım hizmetleri… Bunlar geleneksel denizcilik faaliyetlerinin dışındaki hizmetler. Krizden önce ürünlerimizi çeşitlendirmeye başlamıştık. Büyük bir krizin yaşanması bizim vermiş olduğumuz kararın ne kadar doğru olduğunu kanıtladı. Böyle ispatlamasını istemezdik tabi…


Krizden nasıl etkilendiniz?


Önemli bir denizcilik firması olarak bu krizin dışında kalmamız mümkün değildi. Temsil ettiğimiz armatörler zaten krizden etkilendi. Bizim de onlara servis veren bir firma olarak bunun dışında kalmamız düşünülemez. Krizin etkilerini birçok firma gibi yaşadık. Ama çok dramatik şekilde yaşamadık. Temsil ettiğimiz çok güçlü firmaların olması ve hizmetlerin çeşitliliği bize bu krizden az yara alarak çıkmamızı sağladı. Krizin yoğun olarak yaşandığı 2011-2012 yılları Catoni için çok verimli geçti.


Çok önemli armatörlere 50-60 sene hizmet vermek için, hizmetin çok iyi olması lazım. Nedir sizden vazgeçilmemesinin sebebi?


Şeffaflık, dürüstlük ve profesyonellik… Bunun dışında yaptığımız işi çok iyi yapıyor olmamız da etkin. Müşterilerimize son derece samimi ve katma değerli hizmetler sunuyoruz. Ürünün piyasada çok samimi bir arzu ile pazarlanması, koşulsuz müşteri memnuniyetinin sağlanması bizim için önemli. Aslında bu işin çok büyük bir sırrı yok…


Devlet denizcilik sektöründe krize yönelik doğru bir politika izlendi mi? Denizcilik sektörü desteklendi mi?


Bu çok büyük bir kapsam. Krizden önce tersanelerimizin durumu malumdu. Yıllarca sıra bekleniyordu. Ama bunun çok sağlıklı bir büyüme olmadığı ortaya çıktı. O dönemde çok yoğun çalışılırken dünyada kabul edilmiş iş güvenlik önlemlerinin bile alınmadığı, insanların hayatlarının hiçe sayıldığı maalesef ortaya çıktı. Kontrolsüz büyümenin bir sonucu oldu bu. Krizin belki de faydalarından biri şu oldu; insanlar biraz daha önlerine bakıp nasıl hareket etmeleri gerektiğini öğrendi. Çok hesapsız şekilde gemi yatırımlarına gidenler, sektörde dalgalanmaları pek düşünmeden yatırım yapanlar oldu. En fazla onlar etkilendi. Onlara da bağlı olarak, sektörün tamamı bu işten etkilendi. Ama yakın zamanda krizin sonuna geleceğiz. Kimse krizden çıktığımızı söyleyemez. O yüzden bu konu hakkında pek fikir yürütmek istemiyorum. İçinde bulunulan duruma göre pozisyon almak gerekir.


İlk kuruluş yeri İskenderun. Bunun özel bir sebebi var mı?


Özel bir sebebi yok. 1846 yılında İtalya’daki iç savaştan kaçan Mösyö Catoni önce Kıbrıs’a sonra da İskenderun’a geliyor. Orada Berfante’yle tanışıyorlar ve firmayı kuruyorlar. O bölgeye bakarsanız zaten Levantenler açısından da zengin bir bölgedir.


Son olarak, önümüzdeki sürece yönelik plan ve hedefleriniz nedir?


Vizyonumuz doğrultusunda komple lojistik hizmeti vermek. Bu konuda yatırımlarımız ve iş birliklerimiz var. Gemi kiralama uzun yıllardır yapılmayan bir işti. 15-16 yıl önce kiralama faaliyetlerini durdurma kararı almıştık. Biz bu faaliyeti tekrar hayata geçirdik. Avrupa’nın önemli gruplarından biri olan Renus ile iş birliği yaptık. Bir firma kurduk ve gemi kiralayarak faaliyetlerimizi tekrar canlandırdık. Çalışmalarımızı Renus Catoni olarak yapıyoruz. Renus iş birliğimizin önemli amaçlarından bir tanesi de port lojistik hizmeti. Renus, Avrupa’nın port lojistik hizmeti veren önemli firmalarından bir tanesi. Renus Avrupa’nın iç suyolları için çok önemli bir firma ve 11 milyar dolarlık bir ciroya sahip. Avrupa’nın her yerinde terminalleri olan ve port lojistik anlamında hizmet veren bir firma. Kendileri Türkiye’de ortak olarak bizi seçtiler. Asıl amacımız port lojistik hizmetlerini Türkiye’de geliştirmek. Petrol ve gaz lojistik alanlarında hizmetlerimizi geliştirmek de diğer hedefimiz. Önemli bir role sahibiz. Bu rolümüzü pekiştirmek istiyoruz.
Çok eski bir firmayız ve bunun getirdiği bir kültür var. Biz uzun dönemli ilişkilere inanan bir firmayız. İşlerimizi bir seferde çok büyük getiriler getirecek işler olarak görmedik, görmeyeceğiz de. Ürünlerimizi çeşitlendirdiğimiz ve müşteri memnuniyeti ve güvenilir bir iş ortağı olduğumuzu herkese ispatladığımız için krizde büyümeyi başardık. Umarım önümüzdeki zaman sektör açısından daha iyi olur. Bu coğrafyanın potansiyeline inanıyoruz. Burada yapılacak çok iş olduğuna inanıyoruz. Biz de o firmalardan biriyiz.

 

 

 

 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1870 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.