1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bu balinaları hiç kimse canlı görmedi
Bu balinaları hiç kimse canlı görmedi

Bu balinaları hiç kimse canlı görmedi

Bilim insanları, 2010 yılında Yeni Zelanda’da karaya vuran bir dişi balina ile yavrusunun, dünyanın en nadir rastlanan balina türüne ait olduğunu ortaya çıkardı. Canlıların, kürek dişli gagalı balina olduğu belirtildi.

A+A-

İlk kez görüldüğünden bu yana 150 yıl geçen ve çok nadir bulunan kürek dişli balinalar, bu yıl yapılan DNA analizleri sonucunda ortaya çıktı.

Yeni Zelanda’da 2010 yılında kıyıya vuran iki balinanın, bilim dünyasına en nadir görülen balina türünü ilk kez inceleme fırsatı kazandırdığı ortaya çıktı. İki balina, Aralık 2010’da Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’ndaki Opape Kumsalı’na vurmuş ve ölmüştü. Anne balinanın uzunluğu 5.3, yavrusunun ise 3.5 metre olarak ölçülmüştü.

Balinaların DNA analizlerine ait bilginin de yer alacağı araştırma, bugün Current Biology dergisinde yayımlandı. Yeni Zelanda’nın Auckland Üniversitesi’nden deniz biyoloğu Rochelle Constantine, “Bugüne kadar kürek dişli gagalı balinaları 140 yıl boyunca Yeni Zelanda ve Şili kıyılarında bulunan üç ayrı kafatası parçalarına dayanarak inceleyebildik. Bu kadar büyük bir memeli hakkında neredeyse hiçbir şey bilmiyor olmamız gerçekten inanılmaz” dedi.

Constantine, “İlk kez bu türe ait canlıları tek bir parça halinde inceleme fırsatı yakaladık ve iki tanesini birden bulmuş olmak büyük bir şans” dedi.

TÜRLERİ ANLAŞILMADI

Bilim insanları, kıyıda keşfedildikleri günden itibaren geçen uzunca bir süre boyunca, insan gözüne neredeyse hiç görünmemiş balinaları Gray gagalı balinası zannetti. Yeni Zelanda sularında 20 yılda elde edilen DNA analizlerinin incelenmesi sonucunda, 2010 yılında kıyıya vuran balinaların farklı bir tür olduğu ortaya çıktı.

Current Birology dergisinde yayımlanan araştırmada, Yeni Zelanda kara sularının balina türü çeşitliliği ve sayısı bakımından en zengin bölgelerden biri olduğuna dikkat çekildi.

Kürek dişli gagalı balinaların türünün kesinleştirilmesi aşamasında, Yeni Zelanda Koruma Departmanı canlıların doku örneklerini analiz etti ve fotoğraflar üzerinden karşılaştırmalar yaptı.

Constantine, “İki balina laboratuvarlarımıza getirildiğinde, aldığımız doku örneklerinden DNA analizleri yaptık. Sonuçlar, karşımızdaki canlıların kürek dişli gagalı balinalar olduğunu gösterdiğinde çok şaşırdık... Bu sonucu doğrulamak için aynı testi birkaç kez daha yaptık” dedi.

NEDEN KARAYA VURDULAR?

Constantine ve meslektaşları, iki balinanın neden karaya vurduğunu bilmiyor. Yeni Zelandalı biyolog, “Bu balıklar derin sularda yaşıyor olmalı. Okyanusun derinliklerinde öldüklerini varsayarsak, çok azı kıyıya vuracak şekilde sürükleniyor” dedi.

Constantine, öne sürdükleri bu teori hakkında kesin bir fikre sahip olmadıklarını belirtti. Çünkü bugüne kadar hiç kürek dişli gagalı balinaların yaşayışları incelenmedi ve davranışları hakkında hiçbir bilgi bulunmuyor.

virahaber.com

Bu haber toplam 1135 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.