1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bosna Hersek denize açılıyor
Bosna Hersek denize açılıyor

Bosna Hersek denize açılıyor

Karadağ'ın batısındaki Herceg Novi şehri yakınlarda bulunan küçük sahil kasabası Sutorina, Bosna Hersek'in "açık deniz" umudu oldu.

A+A-

Yugoslavya döneminde, Bosna Hersekli idareciler tarafından Karadağlı idarecilere "hediye" edilen ve bugün hala Karadağ sınırında bulunan Adriyatik Denizi kıyısındaki Sutorina, açık denize kıyısı olmayan Bosna Hersek'te "Sutorina, Bosna Hersek'indir" tartışmalarını gündeme taşıdı.

Bugün hala üzerinde "Ercegovina" (Hersek) yazılı sınır taşının bulunduğu bölgede bulunan Sutorina kasabasına bağlı yedi köyde yaklaşık bin 600 kişi yaşıyor. Adriyatik Denizi'nde 7 kilometre uzunluğunda bir sahile ve toplam 75 kilometrekarelik yüzölçüme sahip Sutorina'nın sıradışı bir hikayesi var. Eski Yugoslavya içerisindeki federal yapılardan biri olan Bosna Hersek Halk Cumhuriyeti sınırlarındaki Sutorina, 1947 yılında Karadağ Halk Cumhuriyeti'ne devredildi. Sutorina'nın Karadağ'a hediye edilmesine eski Yugoslavya'nın efsanevi lideri Josip Broz Tito'nun da izin verdiği iddia ediliyor. Böylelikle, Bosna Hersek'in denize kıyısındaki iki, açık denize kıyısındaki tek yerleşim yeri de Karadağ sınırlarına dahil ediliyor. Bosna Hersek'in elinde ise bugün denize tek çıkışının olduğu Neum şehri kalıyor.

Bugün Karadağ-Bosna Hersek-Hırvatistan üçgeninde yer alan Sutorina'da yaşayan halk, "Sutorina'nın yeniden Bosna Hersek'e dahil edilmesi" konusuna çok ilgili olmasa da söz konusu sorunun üç ülkenin de AB üyesi olmasıyla ortadan kalkacağı görüşünde birleşiyor.

Sutorina sakinlerinden Milorad Mraçeviç, yaptığı açıklamada, babasından duyduğu hikayelere göre, Sutorinalıların öncesinde vergilerini Bosna Hersek'in Trebinye şehrinde ödediklerini söyledi.

Son dönemde gündeme gelen konuların kendileri üzerinde herhangi bir baskı yaratmadığını anlatan Mraçeviç, "Bu konuyu düşünmüyoruz. Daha önceden de bu konu gündeme gelmişti. 1953 yılında, Sutorina Karadağ'ın himayesindeyken dünyaya geldim ve kendimi daha çok Karadağ'a ait hissediyorum" diye konuştu.

Goyko Matiyaşeviç de Sutorina'nın bir dönem Bosna Hersek'e ait olduğunu gösteren sınır taşını göstererek, "Bu çok eskidendi. Şimdi burası Karadağ. Ben burada doğdum ve buraya daha çok bağlıyım" dedi.

Sutorina'da yaşayan gençlerin ekonomik anlamda sıkıntılar yaşadıklarını anlatan Matiyaşeviç, "Turizm sezonunda çalışıyoruz. Herkes, elinden ne iş gelirse yapıyor. Yazları çalışıp, kış için para kazanıyoruz. Burada iş yok" ifadesini kullandı.

Sutorina'nın yeniden Bosna Hersek'e bağlanması konusunun çok önemli olmadığını ifade eden Matiyaşeviç, "Önemli olan insan hayatı, insanların çalışabilmesi. Sınırlarla ilgili sorunları devletler çözer" şeklinde konuştu.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 6386 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.