1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Borusan Marine yat üretimine başladı
Borusan Marine yat üretimine başladı

Borusan Marine yat üretimine başladı

Önce şirket içinde ekip kurarak yat yarışlarına katılmaya başlayan, ardından bir Farr 30 ve 40 yarış teknesi alan Borusan Holding, bu işi sevmiş olacak ki haziran ayında kurduğu Borusan Marine ile yat üretimine başladı.

A+A-

Farklı sektörlerde rekabet eden, Türkiye'nin en büyük şirketleri denizde de rekabete soyundu. Sektöre ilk giren Koç'un ardından Kamhi Ailesi, İnan Kıraç ve Abdulkadir Konukoğlu da yatçılığa merak salmıştı. Bu listeye şimdi de Borusan eklendi. İşte ünlü işadamları ve gözbebekleri ödüllü tekneleri...

Tekne üretimi Türkiye için çok eski bir sektör ancak son yıllarda popüler oldu. Akdeniz ve Karadenizli ustaların ellerinden çıkan gulet ve teknelerin yerini, dünya pazarlarında görücüye çıkıp birçok ödül alan lüks yelkenliler, motoryatlar aldı. Bu ödüllü teknelerin çoğu sektöre son yıllarda hızlı giren tersanelere ait, bu tersaneler de Türkiye'nin yakından tanıdığı işadamlarına...

Bu alana ilk yatırımı yapan ve yolu açan Rahmi Koç oldu. Koç'un denize olan tutkusunu  dünya turuna çıkmasıyla öğrendik. Ancak Koç Holding, bu tarihten çok daha önceleri yatırıma başlamıştı.

RMK Marine adını, Rahmi Mustafa Koç'un kısaltmasından alıyor. Bilindiği gibi Rahmi Koç, Koç Holding'teki aktif görevini oğulları ve profesyonellere devrederek 'Şeref Başkanı' oldu.  Koç'un aktif olarak yönettiği ve yönetim kurulu başkanlığını yaptığı tek şirket RMK Marine...

RMK Marine'in kuruluşu 1974 yılına dayanıyor ancak Koç Topluluğu'na 1997'de katılarak RMK Marine adını alan tersanenin merkezi Tuzla. Gemi ve yat inşası, bakım, onarımı hizmeti veren tersane Türkiye'nin en büyük özel tersaneleri arasında...

Tersane, yat dışında kimyasal tankerler, açık deniz hizmet gemileri, römorkörler, askeri deniz araçları da üretiyor.

Kıraç hızlı girdi

Şirketin en önemli eserlerinden biri Nazenin V. Rahmi Koç tarafından kullanılan Nazenin V, 'süperyat sektörünün oscarı' kabul edilen Dünya Süperyat Ödülleri 2010'dan '45 Metre Üstü En İyi Yelkenli Yat' kategorisinde 'Jüri Özel Ödülü' nü aldı. Ancak RMK Marine'i dünya yat piyasasında da bir üst lige taşıyan Oyster Projesi oldu.

Oyster ve Dubois'le 2007'de bir anlaşma imzalayan RMK Marine, ilk teknesini bu yıl suya indirdi. Oyster Marine ve yelkenli yat tasarımlarıyla ünlü Dubois'in işbirliğiyle üretilen 30 metrelik Sarafin, Dünya Süperyat Ödül Töreni'nde 'Jüri Özel Ödülü' kazandı. RMK Marine'in aynı yarışmada ödül alan bir diğer teknesi, 45 metrelik Karia.

Koç Ailesi'nin damadı olan İnan Kıraç, Koç Holding'den ayrıldıktan sonra Kıraça Holding'le patronluğa adım attı. Denizcilik, özellikle otomotiv alanındaki çalışmalarıyla hızlı bir büyüme gösteren Kıraça Holding'in ana iş kollarından bir haline geldi. 2006 yılında dünyaca ünlü motor yat üreticisi Azimut-Benetti Grup ile Kıraça Holding arasında imzalanan anlaşmayla Sirena Marine Denizcilik kuruldu. İki ortak tarafından geliştirilen Azuree markasıyla Sirena Marine, çok sayıda ödülün de sahibi oldu. İlk tekne Azuree 33, Monako'dan büyük ödülle dönünce basının da ilgisini çekmeyi başardı. Yarış teknesi performansını bir gezi teknesiyle birleştirerek yeni bir tür yaratan Azuree'un diğer modelleri de birçok b otşov ve yarışmadan ödülle döndü. Sirena Marine'in yeni patronu Suna ve İnan Kıraç çiftinin kızları İpek Kıraç oldu.

Bu yıl ilk kez basının karşısına çıkan İpek Kıraç, kısa bir süre sonra da holdingin denizcilik faaliyetlerini yönetmeye başladı.

Anadolu devi

Türkiye'nin tekstil devi Konukoğlu, merkezi Gaziantep'te olan Sanko Holding'in başkanlığını yapıyor.

Tekstil dışında enerji, çimento, otomotiv gibi çok farklı sektörlerde patronluk yapan Konukoğlu'nun son işi, denizcilik oldu. Kendi için yaptırdığı hiçbir tekneyi kullanamayıp yoğun istek üzerine satmak zorunda kalan Sebahattin Hafızoğlu tarafından 1998 yılında kurulan Vicem Yatçılık'ın büyük ortağı, 2008 yılından bu yana Sanko Holding.

Hafızoğlu, ABD'ye giderken uçakta yanında oturan Abdulkadir Konukoğlu'nun kardeşi Zeki Konukoğlu ile tanışmış. Holdingin iş geliştirme bölümünün başında olan Zeki Konukoğlu, o yolculukta şirkete ortak olmaya karar vermiş. Bu ortaklık, şirketin hızlı adımlarla büyümesine büyük katkı sağladı.

İstanbul ve Antalya'daki üretim tesislerini birleştirerek şirketin merkez üssü olarak Antalya seçildi. Geçen yıl başlanan 3 mega yattan biri bitti. Şirket bir İngiliz işadamı için ürettiği 27 milyon dolar değerindeki süper lüks yatı birkaç ay önce denize indirdi. Hollandalı tekne tasarımcısı Frank Mulder'in dizayn ettiği ultra lüks tekne, 18 yatak kapasitesine sahip. Diğer tekneler, yıl içinde bitecek.

Son denizci

Sosyal sorumluluk projeleri, kültür ve sanata verdiği katkıya tanınan Borusan Holding, denize geç açıldı ama hızla yol alıyor. Önce şirket içinde ekip kurarak yat yarışlarına katılmaya başlayan, ardından bir Farr 30 ve 40 yarış teknesi alan Borusan Holding, bu işi sevmiş olacak ki haziran ayında kurduğu Borusan Marine ile yat üretimine başladı.

BMW, Land Rover ve Caterpillar markalarının distribütörlüğünü yürüten, ayrıca çelik, lojistik ve enerji alanlarında yatırımları olan Borusan Holding, ilk teknesini denize indirdi. Üretim üssü olarak Gebze'yi seçen Borusan, Fransız yat şirketi Rhea'nın Trawler Serisi'nin üretimine başladı. Çift kabinli Trawler 47, bu yıl Cannes Boat Show'da görücüye çıkacak. Rhea'nın farklı modelleri Avrupa pazarında 350 bin-1,5 milyon euro arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor.

Proteksan Turkuaz, sektörün en önemli şirketlerinden biri, hatta bu yıl Türkiye'nin 500 büyük şirketi arasına girdi. Şirketin iki ortağından biri haziran ayında intihar eden, Profilo'nun sahibi Jak Kamhi'nin oğlu Hayati Kamhi. Şirketin büyük ortağı ise Mehmet Karabeyoğlu. 2002 yılında birleşen iki şirket, bugüne kadar 20 yat yapıp yurtdışına sattı. Bu yatlardan en pahalısı 45 milyon euro... Şirket, 20 milyon euro'nun altındaki siparişleri kabul etmiyor. Kişiye özel yat imal eden Proteksan Turkuaz, geçen yıl 55, 60 ve 70 metre uzunluğunda üç yatı bitirip yurtdışına satmıştı. Şirketin en ünlü teknesi Yogi...

Fransız işadamı Stephane Courbit için imal edilen yat, 2011 yılında Cannes'da 'Yılın En Yenilikçi Teknesi' ödülünü kazanmıştı. Ancak Yogi, bilinmeyen bir nedenle Akdeniz'de battı. İncelemelerde yatta herhangi bir imalat hatası olmadığına karar verilmiş ve 'Sorumluluk yat sahibinde' denilmişti.

Kaynak: Akşam

Bu haber toplam 2118 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.