1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Bolivya-Şili liman krizi Lahey'e taşındı
Bolivya-Şili liman krizi Lahey'e taşındı

Bolivya-Şili liman krizi Lahey'e taşındı

Bolivya Devlet Başkanı, Şili'ye kaybettikleri limanlar üzerinde hak iddia ediyor, Bolivya devlet başkanı bu amaçla konuyu Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanına götürdü

A+A-

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Şili'ye 1880 yılında kaybettikleri limanları geri alabilmek ve kullanabilmek için Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na bireysel başvuru yaptı. İki ülke arasındaki liman krizi bir asırdan uzun zamandır devam ediyor.

Şili'ye limanlarını kaybeden Bolivya o zamandan bu yana denize sınırı olmayan bir ülke haline gelmişti. Bolivya Şili'nin kontrolü altındaki limanlarda bir deniz filosu bulunduruyor. Bunu geçtiğimiz yıl imzalanan Hague anlaşmasına dayanarak yapabiliyordu. Ancak Bolivya, Şil'ye 1880 yılında kaptırdığı limanlardan birini geri alarak bölgedeki donanmalarını güçlendirmeyi istiyor. 1880 yılında yapılan Şili-Bolivya savaşından galip ayrılan Şili, Bolivya'yı sahil şeridinden uzaklaştırmış ve bir kara ülkesi haline getirmişti. 

Morales elindeki dökümanları Lahey'de teslim ettikten sonra yaptığı açıklamada, "Bolivya'nın yakında Pasifik'te hakimiyeti olacağına güvenimiz tam, mevcut argümanlar bizden yana" dedi. 

Morales, "Bolivya liman meselesindeki haklarından asla vazgeçmemiştir, biz barışçıl bir ülke olarak bu sorunun çözümü için uluslararası hukukun devreye girmesini istiyoruz, uluslararası mahkemelerin adil bir karar vereceğine ve tarihi iddiamızda bizi haklı çıkaracaklarına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bolivya'ya ait ticaret gemileri çoğunlukla Şili limanları üzerinden gidiyor, bu iki ülke arasındaki karşılıklı ticari gemilerin transit geçişleri için imzalanan bir anlaşma sayesinde yürüyor. Buna rağmen iki ülke arasında 1978 yılından bu yana diplomatik ilişki bulunmuyor.

Bolivya daha önce de aynı mesele için Lahey'e başvuru yapmıştı. Şili Devlet Başkanı Micheelle Bachelet Bolivya'nın bu adımına tepki olarak geçen ay limanlar konusunda karşılıklı muhtemel herhangi bir anlaşma kapısının da kapandığını söyledi.

Bachelet, "Uluslararası yasalarta ve anlaşmalara saygılıyız ancak bu başvurudan sonra Bolivya'nın iddialarını dikkatli şekilde inceleyeceğiz ve ona göre adım atacağız" dedi.

Şili, Bolivya ile olan sınırlarının 1904 yılında imzalanan barış anlaşması ile belirlendiğini savunuyor. Bu anlaşma, Bolivya'nın 120 kilometrelik sahili ve 120 bin kilometrekarelik bir kara toprağına mâl olmuştu. Bu arazi dünyanın en zengin bakır madenlerine sahip bölgelerden biri olarak biliniyor.

Bolivya, Şili'nin bu anlaşmayı defalarca ihlal ettiğini ve Pasifik'teki limanlara giden bir koridor sağlama taahhütlerini yerine getirmediğini iddia ediyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1905 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.