'Bölgemizde acilen iskele ve marina yapılmalıdır'
Fethiye Bölgesi’nde deniz turizm başlığı altında marinalar ve amatör denizciliği değerlendirir misiniz? Tabii yat bağlama kapasitenizi de öğrenmek...
A+A-
Fethiye Bölgesi’nde deniz turizm başlığı altında marinalar ve amatör denizciliği değerlendirir misiniz? Tabii yat bağlama kapasitenizi de öğrenmek istiyoruz...
1990’lı yıllara kadar bir tarım ilçesi olan Fethiye, bugün itibariyle tüm dünya tarafından “Deniz Turizmi Cenneti” olarak tanınmaya adaydır. Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi (kuruluş 1999) olarak sorumluluk sahamız, denizde 242 km. kıyı şeridi ile Fethiye (Göcek) Dalaman ve Ortaca (Dalyan) ilçelerini kapsamaktadır. İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesine kayıtlı 370 üyemiz bulunmaktadır.
proje ve girişimlerin desteklenmesi ve hatta özendirilmesi gerekmektedir. Bölgemizde yat bağlama kapasitesinin önümüzdeki 10 yıllık dönemde en az iki katına çıkarılamaması halinde, özellikle “Mega Yat”ların barınabilmesine dönük uluslararası rekabette geri kalınacağı düşünülmektedir.
Fethiye; doğası, tarihi, kültürüyle Türkiye turizminin gelişmekte olan merkezlerinden biridir. Popüler “kitle turizmi” dışında, doğayla barışık, sürdürülebilir turizm anlayışının gerektirdiği “alternatif turizm” etkinlikleri içinde mükemmel olanaklara sahiptir. Son yıllarda hızla gelişen ve bütün dünyada meraklıları hızla artan sualtı dalış sporu, alternatif turizmin önemli bir unsuru durumundadır. Fethiye kıyılarında görsel zenginliği arttırmak maksadıyla dünyanın çeşitli ülkelerinde uygulandığı gibi, su altında dalışa uygun derinliklerde; Yapay resifler ve batıklar oluşturulması düşünülmektedir. Böylece sağlanacak görsel çekicilikten ötürü, yurt içi ve dışında dalış sporu yapan insanların yıl boyunca Fethiye'ye ilgisi artarak, sualtı turizmi gelişerek bölge ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır.
Fethiye, sayısız eşsiz güzellikte koyları, iklim ve coğrafi özelliklerinden dolayı 12 ay dalış yapılabilir avantaja sahiptir. Bölgemizde dalış turizminin hizmetine sunulmak üzere hizmet dışına çıkarılmış eski bir Sahil Güvenlik botu tahsis edilmesi sağlanmış ve bölgemizde sualtına batırılmak üzere dalış turizmi amaçlı kullanılmaya başlanmıştır.
Fethiye Bölgesi’ndeki deniz turizmi ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
İlçemizde yat imalat sektörünün en büyük sorunu çekek yerleri ile inşa atölyelerinin halen gerektiği boyutta ve yeterlilikte olmayışıdır. Karagözler mevkiinde Ahşap Gulet tipi charter teknelerinin ağırlıkta inşa edildiği, çekek ve onarımının yapıldığı 180 tekne kapasiteli tersaneler bölgesi bu günkü koşullarda yeterli olmadığı gibi, imarı olmayan ve her türlü çevre projesinden uzak şimdiki yat çekek yerleri ile inşa atölyeleri Fethiye'nin önde gelen Letoonia ve Hillside gibi tatil köylerinin ulaşımını sağlayan karayolu üzerinde çok olumsuz koşullarda yıllardır “geçici işletme izni” ile faaliyetlerini gerçekleştirmektedir. İşletmelere, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme
Bakanlığı'nca (UDHB) Fethiye Yanıklar Köyü Karaot mevkisinde bulunan Ahşap Yat İnşa, Bakım-Onarım ve Çekek Kompleksi (Karaot Projesi) faaliyete geçene kadar “Geçici İşletme İzni” verilmiştir. Bölgemizdeki sektör işyerleri faaliyetlerine son 10 yıldır bu geçici işletme izin ile devam etmektedir.
UDHB tarafından düzenlenen yeni yönetmelik kapsamında 10 Ağustos 2014 tarihinden itibaren kısmi işletme izni olmayan işletmelerin tekne imal ve çekek faaliyetlerinde bulunamayacağı bildirilmiştir. Diğer taraftan “Karaot Projesi” 15 yılı aşkın bir süredir devam etmekte olup, Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü'nde onay aşamasında tıkanmıştır.
“Geçici İşletme İzni” konusunda yaşanan sorun nedeniyle bu sektördeki üyelerimizle birlikte, sektörden hizmet alan tekne donatanları da mağduriyet yaşamaktadırlar. İşletmelerin geçici işletme izni kapsamında bakanlığa yazılı olarak yaptıkları bireysel müracaatlara olumsuz yanıt verilmiştir. Sonuç olarak hâlihazır durumda; işletmeler istese de mevcut yerlerine ruhsat alamamakta, Karaot'ta belirlenen alana da gerekli yasal izinler çıkmadığı için taşınamamaktadırlar. Bugün gelinen noktada geçici iletme izni verilmemesi ya da yönetmelikte öngörülen sürenin uzatılmaması durumunda sektörde ciddi zafiyet yaşayacağı, önlem alınmaması durumunda telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi kayıplar yaşanabileceği değerlendirilmektedir.
Bölgemizi ziyaret edecek büyük ölçekli yatların ve gemilerin ihtiyacını karşılayabilmek için en kısa sürede yeni bir iskele yapılmalıdır. Bu iskele yapılırken de, çevre yolu ve ana arterlere ulaşımı kolay olan, denize cepheli, şehir yoğunluğunu dağıtacak ve gerekli yan üniteler ile hizmet binalarının kolaylıkla yapılabileceği ve gerekirse, birden fazla amaç için kullanılabilecek bir yer olması tercih edilmelidir.
Getirisi oldukça fazla olan mega yatların barınabilmesi için acil olarak uygun marina yapılması öncelikli hedeflerimizdir. Akdeniz Çanağı'nda pek çok marina artık mega yat turizmine açılmanın yollarını aramaktadır.
Gemiler sınırlı süreyle limanlarda kalmalarına rağmen, bir mega yat haftalarca, hatta beğendiği takdirde aylarca kalabilmektedir. Güvenli ve aynı zamanda doğal güzellikleri olan yerleri tercih eden bu yatlar için uygun marinalar yapılarak, önemli bir turizm girdisine sahip olan bu potansiyel değerlendirilmelidir. Ayrıca, Göcek ve Fethiye çevresindeki yat bağlama yerleri ve marinalar neredeyse tam doluluk kapasitesiyle çalışmakta ve bu bölgede en az 2000 yatlık daha bağlama yerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu sebeple, marina ve yat yanaşma yeri yapılabilecek yerlerin tespiti ve ardından değerlendirilmesi için bir an önce çalışmalara başlanması gerekmektedir. Limanlarımızdaki en büyük problem; dere ve azmakların getirdiği alüvyonların denizimizi doldurmuş ve doldurmaya devam etmekte olmasıdır.
4 milyon metreküplük çamurun çıkarılmasına ve deniz taramasına ve ayrıca bu derelerin Murt Deresi'nde yapıldığı gibi ıslah edilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun için yerel imkanlar yetersiz kalmaktadır ve acilen devlet gücü ile deniz dibi taranması ve dere ıslahlarının yapılması önem arz etmektedir.
Çevre, önemli konu başlıklarımızdan birini oluşturuyor. Bölgenizde denizlerdeki çevre ile ilgili faaliyetler hakkında bilgi verir misiniz?
Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) tarafından Fethiye Bölgesi'nde kullanılan 2 adet atık toplama gemisi ile koylara demirleyen teknelerden atık toplanmaktadır. Odamız gayretleriyle üçüncü bir tekne inşa ettirilmekte olup, Haziran 2015'ten itibaren hizmete girmesi planlanmaktadır. Ayrıca Mavi Kart sisteminin uygulanması ve yaygınlaşması kapsamında bölgemizde toplam 34 adet Atık Su Otomasyon Sistemi (ASOS) uyumlu atık alım istasyonu odamız imkanlarıyla yaptırılarak hizmete sunulmuştur.
Deniz ve Kıyıların temizliği için şubemizce değişik yer ve tarihlerde temizlik faaliyetleri düzenlenmiş, Göcek'teki faaliyetler için de akaryakıt ve personel desteği sağlanmıştır. Deniz kirliliği ile mücadeleyi görev addeden odamız tarafından zaman zaman eğitici seminerler verilmekte, deniz bilincini ve kültürünü yayma adına etkinliklerini sürdürmektedir. Gemilerden atık alımı ve bertarafı konusunda yetersiz kalan Göcek MOPAK İskelesi ile birlikte, konunun çözümünün daha fazla atık alım noktası belirlenmesi ve her teknenin kendi atığını bertaraf etmesi için paket arıtma sisteminin teknelerde kullanımına izin verilmesi gerektiği tarafımızca uygun mütalaa edilmektedir. Türkiye'de öncelikli olarak korunma altına alınması gereken 1.200 km'lik sahil şeridinin büyük bir bölümü ilçemiz sınırları içerisindedir. Sahillerde “Kıyı İnceleme Merkezleri” oluşturularak, bölgemize özgü sorunların tespiti ve bu sorunların giderilmesi, halkın bilinçlendirilmesi gerekliğinden yola çıkılarak, Fethiye'de bir deniz gözlem istasyonu kurulmuş olup, odamızca da desteklenmektedir. Sürdürülebilir kalkınma adına, koruyarak kullanma bilincini edindirmek ve denizlerimizin kirlenmesinin önüne geçebilmek için Odamız şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da gerekli çalışmaları yapmaya ve kıyı temizliği, bilinçlendirme çalışmaları gibi etkinlikleri desteklemeye devam edecektir.
Bölgede genel deniz ticareti ile amatör denizcilik arasında rakamsal olarak nasıl bir oran var?
Bölgemizde deniz ticareti üç ana sektör üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bunlardan ilki marina sektörü, diğeri yat imal ve çekek sektörü, üçüncüsü ise yat ve günübirlik gezi tekneciliği sektörüdür. Tarihi 40-50 yıl geriye giden geleneksel Akdeniz ahşap tekne yapım teknikleri ile yapılmış olan “GULET” olarak adlandırdığımız modern, her tür teknik ve konfor donanımına sahip teknelerimizle eşsiz koylarımızda yapılan dünya turizmine armağan ettiğimiz “Mavi Yolculuk” artık vazgeçilmez bir tatil alternatifi haline gelmiştir. Yaklaşık 2500-3000 teknelik filomuz dünyada ilk ve tektir. Bunun yanı sıra ilçemiz sadece “Mavi Yolculuk” alanında değil, deniz turizminin her dalında eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Su sporları, dalış, yelkencilik, kürek gibi amatör aktiviteler bunlardan sadece bazılarıdır. Ancak bölgemizde bir Gemi Adamları Sınav Merkezi (GASM) olmaması nedeniyle Amatör Denizcilik Belgesi (ADB) almak isteyen adayların sınava girmek için en yakın sınav merkezi olan Marmaris ya da Antalya'ya gitmesi gerekmektedir. Bu alandaki zafiyeti gidermek ve Fethiye'de açılması maksadıyla Fethiye Liman de, gerekirse sektörümüz maddi Başkanlığı aracılığı ile talebimiz üst olanakları da kullanılarak bir GASM makamlara iletilmiştir.
Fethiye’de kürek sporu
2001 yılından bu yana Fethiye Belediyesi tarafından 2. Karagözler'de inşası yapılan kayıkhaneden ilçemiz kürek kulübünün yanı sıra, Milli Takımımız ve diğer kulüp takımları ile olimpiyat ve dünya şampiyonu olan yabancı ülkelere ait takımlar da yararlanmaktadır. Yaklaşık olarak 50 sporcunun faydalandığı kulübe odamız tarafından alınan dünya standardında 4 çifte yarış teknesi yarışmalarda kullanılmaya başlanmıştır. Her yıl onlarca sporcumuz milli olma başarısını göstererek, yurt dışında ülkemizi başarıyla temsil etmişlerdir.
Yine Fethiye Belediyesi'ne ait yelken tesislerinde yaklaşık 20 sporcu ile eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Kulüp ulusal ve uluslararası birçok yarışmaya katılarak dereceler elde etmiştir.Türkiye Yelken Federasyonu tarafından talep eden kulüplere verilmek üzere Şubemizce tahsis edilen Optimist tipi 2 adet yelken teknesi de kulübe teslim edilmiştir. Şubemiz gerek kürek kulübüne gerekse Yelken Kulübü'ne imkanları dahilinde katkılarını sürdürmeye devam etmektedir.
ViraHaber.com
Bu haber toplam 1512 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.