Boğaz'dan Haliç'e deniz suyu aktarılacak
Haliç’in temizlenmesi amacıyla inşa edilen 4 km’lik tünelde sona gelindi. Tünelle, Boğaz’dan Kağıthane Deresi’ne günde 260 bin metreküp deniz suyu taşınacak
Haliç’in temizlenmesi amacıyla İstanbul Boğazı'ndan Kağıthane Deresine su taşıması için inşa edilen 2 bin 200 milimetre çapında, 4 bin 100 metre uzunluğundaki tünelin ucu göründü. Yüzde 88’i tamamlanan tünelle, Boğaz’dan Kağıthane Deresi’ne günde 260 bin metreküp deniz suyu akıtılacak.
HALİÇ’İN SUYU YENİLENECEK
Sarıyer Çayırbaşı’nda 32 metre derinlikten kazılan tünel, Boğaz’dan alınan deniz suyunu pompayla Ayazağa Deresi’ne aktaracak. Ayazağa’dan da Kağıthane Deresi’ne akıtılacak olan deniz suyu, Haliç’te su sirkülasyonunu sağlayacak. Önümüzdeki ay açılması planlanan tünel, Haliç’teki çözünmüş oksijen miktarını artırarak, Haliç suyunun yenilenmesi ve biyolojik çeşitliliğin artması sağlayacak. 15 Şubat 2008 tarihinde başlanan tünel inşaatının bitimine 40 metrelik bir alan kaldı.
‘SANDAL KEYFİ YAPILACAK‘
Proje tamamlandığında, Sadabat dönemindeki gibi yeniden kültür havzası haline gelecek olan Kağıthane Deresi ve Haliç, kayık sefalarının, su sporlarının, yelken yarışlarının yapıldığı, küreklerin çekildiği bir yer haline gelecek.
60 yıl sonra dereye kayıklar inecek
Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, “Kağıthane Deresi, deniz suyuyla da olsa yeniden hayat bulacak. Sadabad Deresi olarak da bilinen Kağıthane Deresi’ne 60 yıl sonra yine kayıklar inecek. İhaleyle 3 ayrı sandal aldık. İkisi tamamlandı, deniz suyunun dereye akıtılmasını bekliyor. Eskiden halk kayık sefaları yapar, ulaşım için dereyi kullanırmış” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.