Bodrum'da çekek ve tekne imalatı yeri protestosu
Yalıkavak'ta Yaltı sitenin ortasında deniz kıyısında faaliyet gösteren, tekne ve balık çiftlikleri için yüzer tank imal edilen bir çekek yerinde işçilerin çalışması sırasında çıkan gürültü ve çevre kirliliği bölge halkı tarafından protesto edildi.
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, vatandaşlar tekne ve balık çiftlikleri için yüzer tank imal edilen bir çekek yerinin neden olduğu gürültü ve çevre kirliliğini protesto etti. Eylemciler ile çekek yerinin sahipleri arasında ilginç diyalog ve gerginlik yaşandı. Polis, araya girerek tarafları uzaklaştırırken, zabıta ekipleri çekek yerinde tekne ve balık çiftlikleri için tank imalatı yapımına devam edilmesi nedeniyle tutanak tuttu.
Yalıkavak Mahallesi, Küdür Mevkii'ndeki altı sitenin ortasında deniz kıyısında faaliyet gösteren, tekne ve balık çiftlikleri için yüzer tank imal edilen bir çekek yerinde işçilerin çalışması sırasında çıkan gürültü ve çevre kirliliği bölge halkı tarafından protesto edildi. Çekek yeri önünde toplanan 80 kişi, eylem yaparak tepkilerini dile getirdi.
Grup adına bir açıklama yapan 64 yaşındaki emekli bankacı Erkut Erkutlu, Yaklaşık 30 yıl önce burada evler yokken kurulan çekek yerini tersaneye çevirdiler. Son 15 yılda, evlerin, sitelerin hızla artması nedeniyle tam mahallenin ortasında kaldı. Çekek yerine bitişik ve yakın evlerde yaşam bitti. Çünkü yılın 12 ayı demir, balyoz sesleri imalat nedeniyle yapılan boya kokusu ve tozları, yaşamımızı kabusa çevirdi. Balkonda oturmak mümkün değil. Burası çekek yeriydi ama şimdi dev tekne ve tank imalatlarına başladılar. İşyeri sahiplerini defalarca uyarmamıza rağmen bir sonuç alamadık. Evlerimizi satmak, kiralama istiyoruz ancak kimse talip olmuyor dedi.
İnşaat mühendisi 70 yaşındaki Cafer Sun da şehirlerdeki çarpık yapılaşma ve her önüne gelen yere ruhsat verilmesinin işletmecilerle yazlıkçıları karşı karşıya getirdiğine dikkati çekip, Burayı çekek yeri olarak ruhsat verenler hemen dibinde evlerin turistik tesislerin olduğun bilmiyorlar mı Bu ruhsatın acilen iptal edilmesi ve çekek yerinin şehir dışına taşınması gerekli. Resmi mercilere yaptığımız müracaatlardan bugüne kadar tek bir yanıt alamadık. Kurumlar olayın üzerine yatıyor ancak bu işin peşini bırakmayarak ruhsatın iptali ve çekek yerinin şehir dışına taşınması için Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açacağız dedi.
İlginç diyaloglar yaşandı
Açıklama sırasında gelen çekek yerinin sahibi Halil Özmen ile kardeşi Mustafa Özmen ile eylemciler arasında ilginç diyalog ve tartışmalar yaşandı.
Eylemciler arasındaki 65 yaşındaki emekli öğretmen Leyla Sürer'in Ruhsatınız var mı Burası çekek yeri mi tersane mi diye sorduğu iki kardeşten Mustafa Özmen, Kocakarıları kovma ruhsatım var. Hepinizi sabun yaparım. Hergün çekiçle kafanıza güm güm vuracağız deyip, çalışanlarından işlerine devam etmelerini istedi.
Tartışmanın uzaması üzerine kardeşlerden Halil Özmen, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü'den zamanında çekek yeri ruhsatımı aldım. 25 metreye kadar tekne imalatı yapabilme iznim var. 30 yıldır burada hizmet veriyorum. Bana kızacağınıza, size ev ruhsatı veren belediyeye kızın. Sizler yokken ben buradaydım. Ayrıca, madem şikayetçi oluyor, hergün işyerimin önüne gelip, bağırıp, çağırıyorsunuz. Böyle devam ederse seneye burayı çıplaklar kampına çevireceğim. Evlerini satamayanlara da önerim var Madem öyle 100'er bin liraya verin hepsini ben satın alayım diye konuştu.
Bunun üzerine gerginlik yaşanınca eylemciler polisi arayıp, yardım istedi. Araya giren polis, çekek yeri sahiplerini uzaklaştırarak gerginliğin daha da büyümesini önledi.
Kalabalık, polisin uyarısı üzerine dağılırken, tersanedeki işçilerin çalışmayı sürdürmesi dikkati çekti. Bodrum Belediyesi Zabıta ekipleri bunun üzerine çekek yerinde çalışmanın devam ettiğine dair tutanak tuttu.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.