Böcekli kakao Meclis'te
2007 yılında Fildişi Sahilleri’nden Türkiye’ye getirilip gemiyle Ambarlı Limanı’na ulaştırılan böcekli ve fareli kakaonun akıbeti Meclis gündemine kadar yansıdı.
5 bin ton böcekli ve fareli kakaonun akıbeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de gündemine geldi. CHP’li vekil Şevket Köse bir soru önergesi vererek, “Bu kakaolar kimlere satıldı” dedi
2007 yılında Fildişi Sahilleri’nden Türkiye’ye getirilip gemiyle Ambarlı Limanı’na ulaştırılan böcekli ve fareli kakaonun akıbeti Meclis gündemine kadar yansıdı. Raporlara rağmen piyasaya sürülen 5 bin ton kakao çekirdeğini hangi şirketlerin aldığı, söz konusu kakaonun hangi ürünlerde kullanıldığı CHP’li Vekil Köse tarafından Tarım Bakanı Mehdi Eker’e soruldu.
Fildişi Sahilleri’nden 2007’de getirilen böcekli ve fareli olduğu bilirkişi raporları ile tespit edildiği halde pazara sürülen kakao çekirdekleriyle ilgili tartışma Meclis’e taşındı. CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Köse, Eker’e, “Bu kakaonun ülkeye girişine kim ya da hangi kurum, neden ve nasıl izin vermiştir? 5 bin ton, böcekli olduğu tespit edilen kakaoyu hangi şirketler almıştır? Satın alan firmalar bu kakaoyu hangi ürünlerde kullanmıştır?” diye sordu.
Özellikle çocukların tükettiği yiyeceklerin hammaddesini oluşturan kakaonun hangi ürünlerde ve kimler tarafından kullanıldığını soran Şevket Köse’nin Eker’den yanıtlamasını istediği sorular şöyle:
Rapordan sonra ürün toplatıldı mı?
-Bu kakaonun ülkeye girişine kim ya da hangi kurum, neden ve nasıl izin vermiştir? Bilirkişi raporlarıyla da böcekli olduğu tespit edilen kakaonun ülkeye girmesine izin verilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
-5 bin ton, böcekli olduğu tespit edilen kakaoyu hangi şirketler almıştır?
-Satın alan firmalar bu kakaoyu hangi ürünlerde kullanmıştır? 5 bin ton kakao çekirdeğinden özellikle çocukların tükettiği kek ve çikolatadan ne kadar üretilmiştir?
-Bilirkişi raporunun ortaya çıkmasından sonra bu ürünler toplatılmış mıdır?
-Olaydan resmi kurumların da haberinin olduğu düşünüldüğünde, bünyenizde ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
-Bakanlık bu konuda hangi şirketlere denetim yapmış ve herhangi bir cezai yaptırım uygulanmış mıdır?
"Çalışıyoruz, NBŞ'de Son Sözü Söyleyeceğiz"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Bilim Kurulu’nun ay sonuna kadar “nişasta bazlı şeker”le (NBŞ) ilgili bir rapor hazırlayacağını açıkladı. MHP Balıkesir Milletvekili Duran Bulut da, NBŞ tartışmalarını Meclis gündemine taşıdı. NBŞ kullanımına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Akdağ, “Bakanlık olarak bir komisyon kurduk. Komisyon ön çalışmayı tamamladı. Bununla ilgili dünyada hangi çalışmalar yapılmış uzmanlarımız çalışıyor. Her cins şekerin fazlası zararlı. Bu tür tartışmaları ticari bir konu olarak düşünmemeliyiz. Komisyon çalışmasını tamamlasın biz son sözü açıklayacağız” dedi.
İngiltere ve Fransa’da Yasak
MHP’li Duran Bulut ise Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması isteğiyle bir soru önergesi verdi. ABD bilim adamlarının obezite ve obeziteye bağlı hastalıkların artışını, mısır ve şurubundan elde edilen NBŞ’ye bağladığını aktaran Bulut, “Ülkemizde kotayı yüzde 50’lere kadar yükseltme ve düşürme yetkisi sadece bakanlar kuruluna aittir. Bugüne kadar yetki yükseltmek üzerine kullanılmıştır. Ülkemizde bu kotanın sürekli artırılması sektörde pancar aleyhine dengeleri bozmakta ve pazar payını daraltmaktadır. Bu da stokları artırmaktadır” dedi.
Piyasada ne kadar NBŞ bulunuyor?
Bulut’un yanıtını istediği sorulardan bazıları şöyle:
-İnsan sağlığına olumsuz etkisi AB ülkelerinde ve ABD’de kanıtlanan nişasta bazlı şekerin üretimi için gerekli olan mısır şurubunun kotası hangi nedenle düşürülmemektedir?
-Piyasada ne kadar nişasta bazlı şeker bulunmaktadır?
-NBŞ üretimi yapan firmaların belirlenen kotaların üzerinde üretim yaptıkları iddia edilmektedir. Şu ana kadar belirlenen kota üzerinden üretim yapan firmalar tespit edilmiş midir?
Esra Yazdıç ve Deniz Biliroğlu'nun haberi-HT EKONOMİ
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.