Bir ilk gerçekleştirildi Teşekkürler
Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem liman işletmeciliği yönetimi dersini verdiği Bülent Ecevit Ünivesitesi öğrencileri ile Erdemir tesisleri ve limanı, tersaneler bölgesi gezisi düzenledi.
Erdemir’e yapılan gezide İrfan Erdem öğrencilere fabrikaya gelen hammaddelerden, demir cevherlerinden ve kömürlerden çelik üretim sürecine kalan olan prosesleri yerinde gösterdi. İrfan Erdem 15 Mayıs 1965’te üretime başlayan Erdemir’in, bugün ulaştığı 3 milyon 500 bin ton/yıl düzeyinde ham çelik üretim kapasitesi ile halen Türkiye'nin en büyük demir çelik kuruluşu ve tek entegre yassı çelik üreticisi olduğunu, tesislerde uluslararası kalite standartlarında levha, sıcak ve soğuk haddelenmiş sac ile kalay, krom ve çinko kaplamalı sac üretildiğini, Kdz.Ereğli'de yaklaşık 4 km'lik bir alan üzerine kurulu olup tesislerinde,kok-sinter-yüksek fırın-BOF-sürekli döküm-sıcak haddeleme-sürekli soğuk haddeleme ve kaplama teknolojisi ile üretim yapıldığını ifade etti.
Erdemir liman gezisi
İrfan Erdem daha sonra öğrencilerini Erdemir Liman Tesislerini gezdirtti. Yapılan gezide öğrencilere ” Erdemir Limanının 2 ana limandan meydana gelmiş olduğu, farklı kapasitelerde azami 200.000 DWT 'a kadar olan gemilerin yanaşabileceği 405 ve 350 metre uzunluğunda iki dökme yük rıhtımı, farklı kapasitelerde azami 60 bin DWT'a kadar olan gemilerin yanaşabileceği 295, 300, 170 ve 150 metre uzunluğunda dört genel kargo rıhtımı, uluslararası standartlarda RO-RO ve Tren Ferisi Rıhtımları, 110 tonluk Romorkaj Gücü, 2500 / 1500 ton/saat tahliye kapasiteli boşaltma vinçleri, 30 metreden 40 ton kaldırma kapasiteli sahil vinçleri, çeşitli tonajlarda yardımcı makine ve ekipmanları, toplam 16.000.000 ton elleçleme kapasitesi ile ERDEMİR Limanı’nın Türkiye'nin en önemli limanlarından biri olduğu “ bilgisi verildi.
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik… Ustaoğlu Tersanesi’ne teşekkür
ERDEMİR gezisi sonrası İrfan Erdem ve öğrenciler Tersaneler Bölgesi’nde bulunan Ereğli Gemi Tersanesi’ni ziyaret ettiler. Gezide öğrencilere tersane yetkilileri ve Ustaoğlu Yat ve Gemi Sanayi sahiplerinden Kamil Ustaoğlu eşlik etti. Gezi sırasında, denize iniş esnasında indirme balonları patlayarak indirme işlemi yapılaman ve alt kısmında hasar oluşan 25.000 DWT’luk 169,90 mt uzunluğundaki MED PASİFİC isimli tanker ile ilgili bilgiler verildi. Kamil Ustaoğlu kurtarma ile ilgili yapılması planlanan işlemler hakkında konuştu. MED PASIFIC başarılı bir kurtarma işleminden sonra başarıyla suya indirildi. Gemi kurtarma işlemleri esnasında gemiyi tekrar kızağa çekmek için 200 ton çekme kapasitesine sahip hidrolik sistemler kullanıldı. Ayrıca gemi karinasına kum pompası ile kum dolgu yapılmış ve geminin askıda kalan makine dairesi ve kıç merkez arasına kum basılarak ve çuvallanmış kum torbaları konularak zemin direnci sağlandı. Operasyon sırasında hidrolik aksamın soğutulması ve güvenli takaryalama için gemi her 8 dakikada 50 cm çekildi. Yapılan çekme işlemi neticesinde gemi karaya 70 mt çekildi, bitirilen tamirat sonunda da başarı ile denize iniş gerçekleşti. İrfan Erdem Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Ustaoğlu Yat ve Gemi Sanayi yetkililerine ve çalışanlarına çalışmalarından ve başarılarından dolayı teşekkürlerini sundu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.