Binali Yıldırım'dan projeye uyarı geldi!
Yıldırım, ‘İzmit Körfez Geçişi ve İstanbul-İzmir Otoyol Projesi'nde geç kalan Nurol liderliğindeki Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Ortak Girişim Grubu'na ikinci kez 'hız' ayarı verdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, ‘İzmit Körfez Geçişi ve İstanbul-İzmir Otoyol Projesi'nde geç kalan Nurol liderliğindeki Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay Ortak Girişim Grubu'na ikinci kez 'hız' ayarı verdi.
Karayolları Genel Müdürlüğü'nün yap-işlet-devret (YİD) yöntemiyle gerçekleştirdiği ‘İzmit Körfez Geçişi ve İstanbul-İzmir Otoyolu Projesi' ihalesini, 22 yıl 4 ay yapım ve işletme süresiyle Nurol -Özaltın-Makyol-Astaldi-Yüksel-Göçay İnşaat Ortak Girişim Grubu kazandı. Proje, 2009 yılında ihale edildi. 2010 yılında sözleşmesi imzalandı. Ancak, kredi temininde yaşanan sorunlar, projede hesapların alt-üst olmasına yol açtı. Projede bir türlü Ulaştırma Bakanlığı'nın öngördüğü hıza ulaşılamadı.
İKİNCİ KRİTİK GÖRÜŞME
Bakan Yıldırım, bu nedenle Nurol Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Oğuz Çarmıklı ile bu ayın hemen başında bir görüşme yaptı. Yıldırım, projedeki gecikmelere dikkat çekerek, "Hızlanın" uyarısında bulundu. Bakan Yıldırım, Çarmıklı ile ikinci bir görüşme daha yaptı. HABERTÜRK'ün aldığı bilgiye göre Yıldırım, bu ay içinde ikinci kez gerçekleştirilen görüşmede, projeye ilişkin bazı tespitlerini ve uyarılarını dile getirdi. Yıldırım'ın, projenin en önemli bölümünü oluşturan İzmit Körfez köprüsünün 2015 yılının haziran ayında hizmete açılması için bir 'termin' verdiği de öğrenildi.
'KREDİ İÇİN GÖRÜŞÜLÜYOR'
Kaynaklar, ortak girişim grubunun kredi görüşmelerini de büyük ölçüde tamamladığını belirterek, "Proje, YİD modeliyle inşa ediliyor. Bu çerçevede ortaklık, kullanacağı krediyle ilgili olarak Hazine ile de bazı müzakereler yapıyor. Bu müzakerelerin tamamlanmasının ardından krediler serbest bırakılacak" diye konuştu.
KÖPRÜ YETİŞİR Mİ?
İstanbul-İzmir Otoyolu ve İzmit Körfez Geçişi projesi, 2009 yılında ihale edildi. İhaleyi kazanan Nurol, Özaltın, Makyol, Astaldi, Yüksel ve Göçay konsorsiyumu sözleşmeyi 27 Eylül 2010'da imzaladı. Projenin temeli, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 28 Ekim 2010'da atıldı.
Ortak girişimin inşaatı 5.5 yılda bitirmesi ve projenin 2015 yılında hizmete alınması hedefleniyordu. Projenin, 2015 yılında devreye girmesi teknik olarak zor görünüyor. Ulaştırma Bakanlığı, İzmit Körfez köprüsünün 2015 yılının haziran ayında hizmete girmesini istiyor.
Kaynaklar, köprünün öngörülen sürede tamamlanmasının mümkün olup olmadığı sorusunu, "Tamamlanır" diyerek yanıtladı.(Olcay Aydilek/Habertürk)
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.