1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bilirkişi: "Santral inşaatı ormana taşmış"
Bilirkişi: "Santral inşaatı ormana taşmış"

Bilirkişi: "Santral inşaatı ormana taşmış"

Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralde inceleme yapan bilirkişiye göre, saha içindeki çalışmalar santral için izin verilen ormanlık alanın dışına taştı.

A+A-

Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralde inceleme yapan bilirkişiye göre, saha içindeki çalışmalar santral için izin verilen ormanlık alanın dışına taştı.


Mersin Barosu, Akkuya’da yapılan inşaat faaliyetlerin ne için olduğu ve çalışmaların izin verilen tahsisli alanı aşıp aşmadığının belirlenmesi için ‘tespit davası’ açtı. Davaya bakan Asliye Hukuk Mahkemesi bilirkişinin keşif yapmasını istedi. Orman yüksek mühendisi ile inşaat mühendisi ve bir de harita mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti Aralık ayında incelemelerini tamamlayarak hazırladığı raporu mahkemeye sundu. Bilirkişi yaptıkları inceleme soncunda çektikleri fotoğrafları da rapora ekledi.


Orman Yüksek Mühendisi Suphi Sancar tarafından yapılan inceleme esnasında izin verilen tüm sahaların fotoğrafları çekildi. 1, 2, 3, 4, 5 ve 6 nolu sahalarda yapılan incelemelere göre, inşaat faaliyetlerinin 1 ve 6 nolu sahalarda izin verilen alanların sınırı aştığı tespit edildi. Tespit raporunda 1/5 binlik krokilerle nerelerde izin verilen sınırın dışına çıkıldığı da tek tek gösterildi. Sancar, bölgede ağaç kesilmiş olacabileceğini ancak ağaç köküne rastlanmadığı, ne zaman ve ne miktarda kesildiğini tespitinin yapılamadığını da raporuna ekledi.


İnşaat Mühendisi Gamze Önal da raporda saha içinde yer alan prefabrik yapıları şöyle sıraladı: “İdari bina, yemekhane, tuvalet, iş makineleri bakım atölyesi, araç park alanı.” Önal, saha içinde 25 ila 50 metre arasında doldurularak oluşturulmuş iki kademeli oldukça büyük hacimle alanlar olduğunu da belirledi. Sahada hafriyat çalışmaları yapıldığı, çıkan hafriyatların başka alanda kullanıldığını yazdı.


Mersin Barosu bu bilirkişi raporunun ardından savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ayrıca Mersin Nükleer Karşıtı Platform ile Mersin Tabipler Odası da suç duyurusunda bulundu. Mersin Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı avukat Sevim Küçük, ÇED olumlu kararı ya da ÇED gerekli değildir karar olmadan çivi dahi çakılamayacağını belirterek şunları söyledi:


“Mersin Barosu olarak dava açtık. Bu tespitle Nükleer Santral Proje ile ilgili herhangi bir ÇED kararı olmamasına rağmen çalışmalar yapıldığı anlaşılmış oldu. Yetkili kurum taş ocağı çalışmaları olduğunu söylüyor. Ancak rapordan da anlaşılacağı gibi bu çalışmalar nükleer santralle ilgili. TTaş ocağı adı altında nükleer santral çalışması yapılıyor. Hem şirket yetkilileri, hem de gerekli denetimi yapmayan Mersin Valiliği, Gülnar Kaymakamlığı, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdürüğü gibi idari birimler hakkında suç duyurusunda bulunduk.”


Öte yandan Akkuyu Nükler Güç Santral projesinin yetkili şirketi Akkuyu A.Ş. yetkilileri Radikal’e yaptıkları açıklamada konu yargıya intikal ettiği için konuşmak istemediklerini söyledi.

 

 

 

Radikal

Bu haber toplam 1106 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.