1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bilim insanları kopan buzdağını izliyor
Bilim insanları kopan buzdağını izliyor

Bilim insanları kopan buzdağını izliyor

Dünyada gemi kaptanlarını bekleyen risklerden oluşan uzun listeye bir yenisi eklendi. Neredeyse Chicago büyüklüğünde bir buzdağı.

A+A-

Dünyada gemi kaptanlarını bekleyen risklerden oluşan uzun listeye bir yenisi eklendi. Neredeyse Chicago büyüklüğünde bir buzdağı.

Bu devasa buz kütlesi bu ay Güney Kutbu'ndan koptu. Denizciler için şu an büyük bir risk oluşturmuyor. Çok yavaş hareket ediyor ve kıyıya yakın kalırsa asla büyük bir tehlike oluşturmayabilir.

Ancak bir buzdağının yörüngesini tahmin etmek kolay olmayabilir. Akıntılarla kuzeye sürüklenerek Güney Afrika ve Güney Amerika arasındaki işlek nakliye rotaları için sorun oluşturabilir. Diğer taraftan azından bir yıl erimesi beklenmiyor. Erimeye başladığındaysa önce daha küçük buzdağlarına bölünecek ki bu hala büyük parçalar da kendi tehlikelerini doğurabilir.

Tüm bunlar nedeniyle İngiltere Ulusal Çevre Araştırma Konseyi bu ay bu kütlesini araştırmaları ve olası yörüngesini belirlemeleri için her ikisi de denizbilimci olan Southampton Üniversitesi'nden Robert Marsh ve Sheffield Üniversitesi'nden Grant Bigg'e 50 bin sterlinlik (80.585 dolar) bir ani tehlike hibesi verdi.

Pine Buzul Adası'ndan her altı ila 10 yılda bir buz kütleleri kopar. Normalde bunlar sorun teşkil etmez. Ancak bu uydu takip ve okyanus akıntısı modellemesi bu kadar ilerlediğinden bu yana meydana gelen ilk kopma olayı.

İngiltere Ulusal Çevre Araştırma Konseyi'nin bu ay yaptığı bir yayında, "Şu ana kadar böyle bir buzdağının yörüngesini izlemek ve takip etmek için herhangi bir girişim olmadı. Ekip elde edilen sonuçları gelecekteki buzdağlarının yörüngelerini daha kesin olarak modellemek için kullanacak." dendi.

Buzuldaki kırık ilk olarak Kasım 2011'de uydu tarafından fark edildi. Kırık Temmuz ayında boydan boya uzadı ve bu ayın başında 700 kilometre karelik bir kütle buzuldan ayrıldı.

Marsh, "Bu yaklaşık olarak Chicago'nun büyüklüğünde," dedi. Marsh, "Güney Kutbu kıyılarında kalarak gerçek bir tehlikeye neden olmayabilir." şeklinde konuştu. Diğer bir seçenek ise Arjantin ve Güney Afrika arasındaki bir okyanus akıntısının buzdağını kuzeye, Güney Kutup Okyanusu'na sürüklemesi.

Bigg, "Eridikçe kırılacak ve parçalar daha büyük bir alana yayılacağı için denizciliğe yönelik gerçek tehlikeler oluşturacaktır," dedi.

buzdagi1.20131119131659-(1).jpg

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 996 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.