BGH sistemine deniz yolu da dahil edildi
Türkiye ile Rusya arasındaki Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’nın kapsamı son gelişmelerden sonra genişletildi.
Moskova’da Vunukova Havalimanı ile pilot uygulama olarak başlayan BGH sistemi, iki ülkedeki ilgili bakanlıkların desteği ile önce karayoluna ardından denizyoluna taşındı
‘Kaliteyi legal yoldan ihraç eden kazanacak’
Karayolunda 7 gümrükte geçerli olan uygulama deniz yolunda geçen hafta Novorossiysk Limanı’nın da dahil edilmesiyle iki limana yükseldi. Novorossiysk Limanı kriz sonrası Ukrayna’ya alternatif olarak açıldı. Favor Trans tek yetkili firma olarak, Rusya’ya gidecek malları Rusya Federal Gümrük İdaresi adına Türkiye’den kontrol ediyor, evrak işlemlerini tamamlıyor, böylece ihraç ürünleri, Rusya’da ikinci bir kontrolden geçmiyor. Sistem taşımacılık maliyetlerini düşürdüğü gibi malın teslimat süresini de hızlandırıyor. Tamamen gönüllülük esasına dayanan bu uygulamayı kullananlar çeşitli vergi ve fiyat uygulamalarından da muaf tutuluyor. Favor Trans Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, “Bürokratik işlemler yüzünden 20 gün Rus limanında bekletilen konteynerler vardı. BGH ile bu konteynerler artık bir günde gümrükten geçebiliyor” dedi. Dinçşahin, bu uygulamanın geliştirilmesine yönelik Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan tam destek aldıklarını vurguladı. İhracatçının büyük fırsatlar sunmasına rağmen Rusya ticareti konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığını dile getiren Dinçşahin, “İnsanlar Rus ticaretinden bir haber. Rusya ticaretini Avrupa gibi sanıyorlar. Ya da Ortadoğu gibi kuralsız. Oysaki Rusya’nın kendine göre kuralları var” dedi. Ekiplerinin gelen talepler doğrultusunda özellikle son haftalarda yoğun bir şekilde ihracatçı ziyaretleri yaparak onlara bu konularda danışmanlık yaptıklarına dikkat çeken Dinçşahin, “İhracatçıya Rusya’nın standardı nedir? Etiketin üzerinde neler olmalı? Hangi ürün nasıl gitmeli? gibi soruların cevabını veriyoruz. Çünkü yanlış bir beyan ya da bir hata o ihracatçıya Rusya’nın kapısını kapatabilir” diye konuştu. Rusya’ya resmi olarak 7 milyar doları bulan ihracatın bavul ticareti ile birlikte 14 milyar dolara yaklaştığını belirten Dinçşahin, bavul ticaretinin iki ülkenin ticaretine büyük zarar verdiğini belirterek, “Dünya devi zincirlerin de olduğu bu pazarda yapılan ticaretin yüzde 100 legal olması çok önemli. Kaliteyi legal yollardan pazara sunan firma burada en büyük kazanan olacak” dedi. Bu pazarın önemini iki yıldır her fırsatta anlattıklarını ifade eden Dinçşahin, “İki yıl önce bu pazara giren şimdi büyük yol aldı” dedi.
‘İhracatçıya ulaşamayan mal almak için bizi arıyor’
Son dönemde bazı market zinciri firmaların mal almak için kendilerini aradığına dikkat çeken Dinçşahin, “Büyük bir Rus market zincirinin bizi, yani lojistikçiyi arayıp mal istemesi aslında onların da eksik bilgiye sahip olduğunu ve ihracatçımıza ulaşamadıklarını gösteriyor. Rus alıcının Türk ihracatçısına daha rahat ulaşabilmesi gerekiyor” dedi. Dinçşahin, başta TİM olmak üzere ilgilikurumların Türk firmalarını Rus pazarı konusunda daha fazla bilgilendirmesi gerektiğini söyledi. İhracatçının Rusya’da henüz 30 milyonluk bir kesime ulaşabildiğine dikkat çeken Dinçşahin, “Avrupa’yı tercih eden 10 milyonluk zengin kesim dışında 100 milyonluk düşük gelirli nüfusa henüz mal satamıyoruz. Daha çok Çin malını tercih eden bu nüfus Türk ihracatçısı için büyük fırsat olabilir” dedi. Dinçşahin, eylül ayında Rusya’da yapılacak gıda ve tekstil fuarlarını Türk iş adamlarının iyi değerlendirmesi gerektiğinin de altını çizdi.
2014 hedefi; ihracatın yüzde 10’unu BGH üzerinden taşımak
Basitleştirilmiş Gümrük Hattı’nda (BGH) geçen sene Rusya'ya toplam 200 milyon doların üzerinde mal taşındığına dikkat çeken Favor Trans Genel Müdürü Dinçşahin, 2013 yılında 196 ayrı ihracatçının bu hattı kullandığına dikkat çekti. Geçen yıl 9 bin 400 aracı dolduracak kadar mal taşındığını ifade eden Dinçşahin, bunun toplam ihracatın yüzde 2’sini karşıladığını belirtti. Dinçşahin, 2014 başında bu oranı yüzde 10’a çıkarma hedefi koyduklarını söyledi. Son aylarda artan taleple bu hedefe ulaşılacağına inandıklarını vurgulayan Tamer Dinçşahin, “Bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 74 bir artış sağladık. Ancak, ikinci yarıda daha fazla artış bekliyoruz” diye konuştu.
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.