1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Başarılı olan Norveç'e gidecek
Başarılı olan Norveç'e gidecek

Başarılı olan Norveç'e gidecek

Balıkçıların AB standartlarında eğitim almasına yönelik sertifika programı düzenlenecek. Başarılı olan 20 balıkçı, eğitim sürecini Norveç'te tamamlayacak.

A+A-

 

Sarı Platform Derneği Başkanı Mustafa Bakır, geleneksel Türk balıkçılığındaki uygulama ve teorik bilgi eksikliği nedeniyle Türk Deniz Araştırmaları Vakfının (TÜDAV) sağladığı öğretim üyeleriyle balıkçılara AB standartlarında mesleki eğitim vereceklerini söyledi.
Derneğin, Avrupa Birliği işbirliğiyle Sarıyer'de balıkçılara yönelik açacağı 10 günlük kursta balıkçılığın daha bilinçli yapılması, deniz ve balık türlerinin korunması gibi önem arz eden konuların işleneceğini belirten Bakır, Sarıyer Kaymakamlığı, ilçe belediyesi ve ilçe tarım müdürlüğünün de projeye destek verdiğini kaydetti.
Sarıyer'de balık avcılığı ve satışı alanında faaliyet gösteren kurum ve kişilere AB standartlarında sürdürülebilir balıkçılık eğitimi verilmesine yönelik pilot projenin tüm giderlerinin AB hibe fonları tarafından karşılanacağını dile getiren Bakır, AB Eğitim Komisyonunun öngördüğü "Sarıyer'de Balıkçılık Eğitimi ve Sertifika Programı"nın, derneğin organizatörlüğünde 30 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında Sarıyer Halk Eğitim Merkezi'nde yapılacağını belirtti.
Eğitimini TÜDAV'ın üstleneceği projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade eden Bakır, eğitim için genç balıkçıların tercih edileceğini ve katılımcılardan ücret alınmayacağını söyledi.
BAŞARILI 20 BALIKÇI NORVEÇ'E GİDECEK
Eğitim programı sonunda yapılacak sınav sonucu en başarılı 20 kursiyerin tüm masrafları yine AB tarafından karşılanacak Norveç gezisine katılacağını kaydeden Bakır, kursiyerlerin Norveç'te 4 gün uygulamalı eğitim aldıktan sonra 5 gün de kültür gezisi yapacaklarını söyledi. 
Programa katılan herkese AB sertifikası ve AB kartı verileceğini, ayrıca tüm kursiyerlerin AB tarafından kayıt altına alınacağını anlatan Bakır, şöyle devam etti:
"Kursta, Türkiye balıkçılığı, Karadeniz balıkçılığı, Boğaz ve Marmara balıkçılığı, Ege ve Akdeniz balıkçılığı, ekonomik türler ve biyolojisi, av araç ve gereçleri, av yasakları ve mevzuatı, kıyısal alan yönetimi ve balıkçılığa etkisi, kıyı balıkçılık yönetimi, kıyı balıkçılığı ve sosyo-ekonomik etkileri, balıkçı kooperatifleri ve birlikleri, ulusal ve uluslararası örgütler, su ürünlerini işleme değerlendirme ve pazarlama, su ürünlerinin depolanması ve dondurulması, sürdürülebilir balıkçılık, deniz kirliliği, hedef dışı türlerin avlanmasının azaltılması, hayalet avcılık ve önlemesi, denizde iş güvenliği, deniz koruma alanları konsepti, AB ortak balıkçılık politikası gibi konular işlenecek."
TÜRK BALIKÇILAR AVRUPA'DA ÇALIŞABİLECEK
Altınok, "Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde henüz AB standartlarında balıkçılığın bir limanı bile yok" dedi.
Norveç'e götürecekleri kursiyerlerin 4 iş günü oradaki balıkçılarla mesai yapacaklarını söyleyen Altınok, "Balıkçılarımız Norveç'teki sistemi görecek, deneyimlerinden faydalanacak. Alacakları sertifikalarla Avrupa'da da balıkçılık yapabilecek. Teknelerde kullanılan teknik ve uygulamalar konusunda bilgi sahibi olacak" diye konuştu.

 A.A


Bu haber toplam 1422 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.