1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Başaran Bayrak "İhracat kapasitemiz 10 milyar dolara yakın"
Başaran Bayrak "İhracat kapasitemiz 10 milyar dolara yakın"

Başaran Bayrak "İhracat kapasitemiz 10 milyar dolara yakın"

Dünya gemi ve yat ihracatı sıralamasında ilk 5'te yer alan gemi ve yat sektörü uluslararası alanda mücadele için destek bekliyor.

A+A-

Dünya gemi ve yat ihracatı sıralamasında ilk 5'te yer alan gemi ve yat sektörü, bazı taleplerinin karşılanması halinde agresif devlet desteği alan Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet edeceğine inanıyor. 

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak yaptığı açıklamada, sektörün 2014 yılında 1 milyar 280 milyon dolarlık ihracat yaptığını belirtti. 

Yirmiden fazla ülkeye ihracat yapan sektörün çok daha fazla kapasitesi olduğunu anlatan Bayrak, "Geçen yıla oranla ihracatta yüzde 10,1'lik bir artış var. Sadece gemi yapan 72 tersaneniz var. Bir o kadar da yat yapan atölyelerimiz mevcut. Toplam kapasitemiz çok fazla. Bizim ihracat kapasitemiz yeterli pazar bulabildiğimiz takdirde 10 milyar dolara yakın" diye konuştu. 

Bayrak, ihracat rakamlarının içinde serbest bölgelerde yapılan gemi ve yat ihracatlarının gözükmediğini, tamir ve bakım hizmetlerinin de hesaplanmasıyla ihracat rakamının 2,5 milyar dolara ulaşacağını aktardı. 

"Pastanın yüzde 90'ını Uzakdoğu ülkeleri alıyor" 

Denizcilik sektörünün 2008 yılında yaşanan krizden çok kötü etkilendiğine dikkati çeken Bayrak, şunları kaydetti: 

"Denizcilik, global bir sektör. Bütün dünya etkilendi ama biz daha çok etkilendik. Gemi ve yat ihracatı olarak Uzakdoğu ülkeleri bizim rakibimiz. Kore, Çin, Japonya gibi ülkeler bu bu konuda çok agresif. İnanılmaz destek ve teşvik veren bir yapı var. Haksız rekabet oluşuyor. Rekabet edemiyoruz. Dünya gemi ve yat ihracatı sıralamasında ilk 5'te yer alıyoruz. Böyle bakınca iyi yerdeyiz diyebiliriz ama pastanın yüzde 90'ını Uzakdoğu ülkeleri alıyor. Kore'nin gemi üzerine 50 milyar dolarlık ihracatı var. Japonya, Çin, çok radikal desteklerle bu pazarı sürekli elinde tutuyor." 

"Eximbank daha fazla devreye ​girmeli"

Filipinler, Vietnam ve Hindistan'ın sektörde hızla büyüdüğüne işaret eden Bayrak, "Sektör olarak desteklerden yoksun olduğumuz için uluslararası alanda mücadele edemiyoruz. Özellikle finansman konusunda Eximbank daha fazla devreye girmesi gerekli. Bazı taleplerimiz yerine getirilirse pastadan daha fazla pay alabiliriz" görüşünü paylaştı.  

Bayrak, Avrupa'da ise durumlarının çok kötü olmadığını, özellikle gemi ve yat tamiri noktasında bölgenin en önemli üssü olduklarını dile getirdi. 

Türkiye katma değerli üründe söz sahibi 

Bayrak, sektör olarak ürün gamını değiştirerek daha çok maddi değeri yüksek ürünlerin üretiminde söz sahibi olmaya başladıklarını vurguladı. 

İhracatın yüzde 30'unu tanker, yüzde 45'ini yük gemisi, yüzde 15'ini römorkör, yüzde 10'unu da yat ve gezinti teknesinin oluşturduğunu anlatan Bayrak, şöyle konuştu: 

"Yat toplam ihracat içinde yüzde 10 yer tutuyor. Bu iyi bir değer değil. Yat konusunda çok daha büyük potansiyel var. Mega yat konusunda Türkiye dünyada ilk 5'te. Dünyada daha çok otomobil gibi üretim yapan yatlar pazardan pay alıyorlar. Dolayısıyla yat konusunda markalar yaratmak zorundayız. O zaman pastadan daha fazla pay alabileceğiz. Müşteri isteğine göre, sipariş yatlarda da ciddi potansiyelimiz var." 

Bayrak, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Finlandiya, Virgin Adaları ve Hong Kong'a yat ihracatlarının olduğunu sözlerine ekledi. 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1656 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.