1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Barajlar ve HES Fuarı, kapılarını açtı
Barajlar ve HES Fuarı, kapılarını açtı

Barajlar ve HES Fuarı, kapılarını açtı

Barajlar ve HES Fuarı, Demos Fuarcılık organizasyonu ile 13 Şubat'ta Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun katılımıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde ziyaretçilerine kapılarını açtı.

A+A-

15 Şubat'a kadar devam edecek Türkiye’nin ilk Barajlar ve HES Fuarı’nda, Türkiye’de ilk defa üretilen, elverişli olmayan en küçük akarsularda bile elektrik üretebilen teknolojiler, ülkemizde geliştirilen ilk mobil odaklı iş zekası platformu, TÜBİTAK destekli “hidrolojik tahmin ve enerji optimasyonu“ gibi özel ürünler 15 Şubat'a kadar İstanbul Fuar Merkezi’nde sergilenecek.

Fuar kapsamında gerçekleştirilen 2. Barajlar Kongresi’nde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, suyun bir medeniyet için kalkınmanın lokomotifi olduğunu belirterek, “Su yoksa hayat yoktur. Bu yüzden suya büyük vermemiz lazım. Maalesef Türkiye su zengini bir ülke değil. Türkiye yarı kurak iklim bölgesinde. Su ihtiyacı yaz aylarında azami derecede artıyor. Yazın sulama var. İnsanların su ihtiyacı daha fazla. Dolayısıyla kış aylarında yağan yağmuru mutlaka biriktirip yaz aylarında kullanma mecburiyeti var” diye konuştu.

“BARAJLARI YAPMAYA MECBURUZ”

Zaman zaman tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de kurak yıllar yaşandığına dikkat çeken Eroğlu, "1972 yılında mesela büyük kuraklık olmuş. Sonra 1989,1994 ve 2007 yıllarında yine kuraklık oldu. Şimdi 2014 yılında da Ekim ayından Ocak ayına kadar yağışlarda azalma meydana geldi. Bu gibi durumlarda şehirlerimizin asgari iki yıllık suyunun hazır olması gerekir. Aksi halde susuzluğun faturası su temin etmekten çok daha fazladır. Onun için baraj ve gölet yapmaya mecburuz. Geçmişte yeteri kadar yatırım yapılmamıştı. Altyapı, arıtma tesisleri, şebeke, barajlar yetersizdi. Ben İSKİ Genel Müdürü olduğum zaman her binanın bir su deposu vardı. Bu deponun maliyeti yaklaşık 15 bin TL idi. Ortalama 600 bin bina bu şekilde depo yaptırmış. İSKİ'nin yapması gerekeni vatandaş depolamak suretiyle yapıyor. Bunun maliyeti 9 milyar TL. İstanbul sadece depolar için harcadı. Susuzluğun verdiği salgın hastalıklar, hanımların bidon taşımasıyla oluşan fıtık rahatsızlıkları cabası.

Sadece depo inşaatı maliyetinin bile 9 milyar TL olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu; “Biz aşağı yukarı bütün içme suyu şebekesini yeniledik. Istranca derelerinden su getirdik. Modern içme suyu arıtma tesislerini inşa ettik ve Haliç'i kurtardık. Bunun maliyeti 3 milyar TL idi. Deponun maliyetinin 3'te 1'ine İstanbul'a su getirmişiz. Demek ki büyük düşünmek gerekiyor. Barajları yapmaya mecburuz, barajlar olmadığı takdirde kuraklığı aşamayız, şehirlerimize yeterince su veremeyiz” dedi.

fuar2.jpg

fuar3.jpg

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1323 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.