1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. BANDIRMA LİMANI - ÇELEBİ PORT OF BANDIRMA

  4. Bandırma'da deniz kirliliğine büyük tepki
Bandırma'da deniz kirliliğine büyük tepki

Bandırma'da deniz kirliliğine büyük tepki

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde denizin adeta çöp tabakasıyla kaplı olması vatandaşların tepkisine neden oldu.

A+A-

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde denizin adeta çöp tabakasıyla kaplı olması vatandaşların tepkisine neden oluyor.

 

Bandırmalılar, masmavi deniz özlemi çektiklerini belirterek tepkilerini şöyle dile getirdiler: "Dalganın olmadığı günlerde sahil çöp yığınına dönüyor. Adeta denizin üzerini çöp tabakası kaplıyor. Bizler masmavi bir deniz istiyoruz. Sahilde yürürken burnumuzu kapatıyoruz. Dışarıdan gelen yerli yabancı turistler için hoş bir durum değil. Mutlaka bunun bir çaresine bakılmalı. Bandırma'ya yakışmayan bir görüntü."

Bandırma Limanı'nda köprü önüne biriken atıkların, zaman zaman Bandırma Belediyesi’nin çevre temizlik işleri tarafından alındığını belirten vatandaşlar, "Belediye görevlileri, zaman zaman kepçe ile deniz üzerindeki çöpleri temizliyor. Ancak bunun çözümünü bulmaları lazım." dediler. Deniz kirliliğinin giderek arttığını söyleyen vatandaşlar, dalganın olmadığı günlerde sahilin çöp yığınına döndüğünü belirttiler. Cep telefonları ile deniz üzerindeki atıkları görüntülemeye çalışan vatandaşlar, "Yazık, deniz adeta çöplük olmuş." diyerek tepki gösterdi.

 

Denizdeki ve kıyılardaki plastik atıklar, insan sağlığını tehdit eden zararlı kimyasalların yayılmasına, yaralanmalara, bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasına neden olabiliyor. Ayrıca, deniz üzerindeki mikro-plastik atıkların deniz canlılarına büyük zarar verdiğini belirten uzmanlar, "Suda süzülen mikro-plastik atıklar pek çok farklı organizma tarafından yutuluyor. İçlerindeki zehirli maddeler, bu parçacıkları yutan deniz canlıları yoluyla beslenme zincirine halka oluyor ve insana kadar ulaşabiliyor. Gözle görülmeyen bu plastikleri mikro seviyedeki deniz canlılarından ayırmak ve okyanusu bu kirleticiden temizlemek ise hiç kolay olmuyor. Denizlere ulaşan mikro-plastik atık parçalar ise yemek zanneden deniz memelilerinin, deniz kaplumbağalarının, sürüngenlerin, balık ve deniz kuşlarının ölümüne ya da acı çekmelerine neden olabiliyor. Örneğin kaplumbağalar, denizanası zannettikleri plastik poşetleri yiyebiliyor; kuşlar, kendilerini ve yavrularını balık yumurtası veya yengeç zannettikleri plastiklerle beslenebiliyorlar. Çöpleri yiyerek mideleri dolan canlılar açlığa maruz kalıyor ve besin yetersizliğinden ölüyorlar. Yenilen maddeler canlının solunum kanalını tıkayarak havasızlıktan ölmesine de sebep olabiliyor." dediler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 2092 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.