1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Balkanların İbiza’sı: Varna
Balkanların İbiza’sı: Varna

Balkanların İbiza’sı: Varna

Yüzyıllar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış, büyük imparatorlukların parçası olmuş Varna, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında sıcacık bir kent…

A+A-

Yüzyıllar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış, büyük imparatorlukların parçası olmuş Varna, Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında sıcacık bir kent… Denizin mavisi ve ormanın yeşilinin mükemmel bir uyumla sergilendiği coğrafyası ile ufkunu genişletecek bir şehirde tatil yapmak isteyenler için adeta bir cennet parçası. Gecesi gündüzü olmayan Varna, çılgın gece hayatı ve mükemmel plajlarıyla tam bir tatil şehri. Yaz kış turist alan şehirde pek çok gece kulübü var. Plajları ve temiz doğasıyla çeşitli doğa sporlarına da imkan veren kente her yıl yüzlerce dalgıç gidiyor. Kültür turizmiyle de ilgi çeken kentin arkeoloji ve deniz müzelerinde Trakya’nın antik kültürüne ve Bulgaristan halkının geçmiş yaşantısına ait binlerce eser sergileniyor.


Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısında, sıcacık bir kent olan Varna, ülkenin ikinci büyük kenti ve genç nüfusuyla dinamizmini kaybetmeyen, sürekli hareketli bir şehir. Eski adı Odessos (Suşehri) olan kentin en büyük gelir kaynağı turizm. Pek çok büyük otelin bulunduğu şehrin en önemli plajı olan Altınkum, Altın Kumlar Tatil Kompleksi içinde yer alıyor. Plajın uzunluğu yaklaşık 3,5 kilometre ve genişliği yer yer 100 metreyi buluyor. Plajın altın rengi kuvars kumu, üzerinde yürüyenin altın rengi ılık pamuğa bastığını hissettirecek kadar yumuşak. Denizin kumla buluştuğu nokta ise, mükemmel bir renk harmonisi oluşturuyor. Genellikle yaz aylarında oldukça sakin olan denizin kıyı derinliği çok yüksek değil ve temizliği Uluslararası Çevre Örgütü tarafından mavi bayrağa layık görülmüş. Altın Kumlar Tatil Kompleksi içinde bulunan Aquapolis Water Park tam bir eğlence ve kaydırak cenneti. Sırf bu aktivite için Bulgaristan’ın diğer illerinden gelen turistler var, çünkü ülkenin bir başka kentinde Aquapolis’in bir benzeri daha yok. Karadeniz suyunun geç ısınmasına karşın güneşlenme zamanları Mayıs ve Ekim ayları arası ve özellikle Haziran ortasından Eylül sonuna kadar denizin suyu gece gündüz 22-23 derece ve bu yönüyle Varna kıyısı geceleri de çok renkli görüntülere sahne oluyor.


Profesyonel dalgıçların gözdesi


Varna, plajları ve temiz doğasıyla pek çok doğa sporuna imkân sağlıyor, bunlardan en önemlisi dalış, çünkü sadece dalış için Varna’ya her yıl yüzlerce dalgıç gidiyor. Varna’da bulunan dalış merkezleri hem amatör, hem de profesyonel dalgıçları ağırlıyor. Sualtı çekim yapılması için olanaklar da sağlayan merkezlere giden kişinin herhangi bir dalış malzemesi taşımasına gerek yok, zira bu merkezlerde dalış için gerekli tüm ekipman bulunduruluyor. Varna; yelken, rüzgâr sörfü, kano, su kayağı, deniz paraşütü, şnorkel sporlarının yanında tenis, yürüyüş ve binicilik gibi çeşitli açık hava sporları için de ideal bir şehir. Doğa macerası yaşamak isteyen ve buna hayatı boyunca cesaret edememiş insanlar için birebir olan Maimunarnika Macera Parkı’nda kamp yapmaktan, ATV turlarına kadar hemen her aktiviteyi gerçekleştirmek mümkün.
 

Daha sakinleştirici bir aktivite olarak balık tutmak isteyenler ise, av malzemesi kiralayarak mendireklerden ya da tekneyle açıktan balık tutabiliyor. Kıyıdan avlanıldığında çok çıkan balıklar kefal, izmarit ve ispari iken, açıktan tekneyle balık tutulması halinde lüfer, palamut, mezgit ve kalkan oltaya takılabiliyor… Büyük oteller dışında hangi restorana giderseniz, balıklarınızı pişirip servis edebilecekleri gibi, dilerseniz sizin pişirmeniz için de gereken malzemeleri veriyorlar.
Kruvaziyer turizminde özellikle son yıllarda gelişim gösteren şehir, ülkenin en büyük liman kenti olmasının da avantajıyla büyük kruvaziyer gemilerini ağırlıyor. Genellikle Karadeniz ve Doğu Avrupa-Asya kruvaziyer gemilerinin ziyaret ettiği kente yaz-kış kruvaziyerler yanaşıyor ve bu gemilerin büyük çoğunluğu günübirlik değil, şehirde bir gece konaklıyorlar. Bunun dışında yine kruvaziyerlerle gerçekleştirilen Tuna Nehri turu yolcularının da adreslerinden biri Varna oluyor.
 

Kumar turizmi ve gece hayatı


Varna’da macera arayan bir turistin istediği hemen her şey mevcut; son yıllarda genellikle kumar turizmiyle ilgilenen turistlerin de en çok tercih ettiği şehirlerden biri ve kente özel kumar turları düzenleniyor. Pek çok kumarhane görmenin mümkün olduğu kent, bu özelliğiyle bir başka kumar bölgesi olan Kıbrıs’ın tahtını sallıyor.


Uyumayı sevmeyen Varna’da, gece hayatı çok hareketli. Yaz kış turist alan bu şehirde pek çok sükseli gece kulübü var ve fiyatları çok uygun. Genellikle kışın Varna şehir merkezinde hizmet veren gece kulüpleri, yazın sahil bölümündeki mekânlarını da açıyor ve müşterilerini orada da ağırlıyorlar. Ama gecenin kulüplere sığmadığı noktada eğlence plaj partisine dönüşüyor, eğlence kulüpleri bu tür organizasyonlara hazırlıklı olduğu için herhangi bir karışıklık olmuyor. Ancak sessiz sakin bir yaz gecesi eğlencesi için şehir merkezindeki kulüplere gitmek daha doğru, çünkü sahil şeridindeki kulüpler yaz geceleri oldukça kalabalık ve gürültülü.


Varna, yüzyıllar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Bizans’tan Osmanlı’ya kadar dünyaya yön veren büyük imparatorlukların parçası olmuş bir şehir. Dolayısıyla Varna kültür turizmi için de ideal bir şehir.
 

Varna Arkeoloji Müzesi: Bulgar mimar Petko Momchilov tarafından tasarlanmış muhteşem bina içerisinde Trakya’nın antik kültürüne, Ortaçağ kültürüne ait çömlekler, takılar, silahlar ve Bulgaristan’ın ulusal yükseliş dönemine ait tablolarla beraber yaklaşık 55 bin parça sergileniyor.
Ulusal Denizcilik Müzesi: 1956 yılında son halini alan müzenin 12 salonunda ve bahçesinde Bulgaristan deniz tarihine etki etmiş gemiler, deniz topları, denizaltılar sergileniyor. Ayrıca Birinci Balkan Savaşı’nda Osmanlı’nın Hamidiye Gemisi’ni vurup ağır hasar veren torpil gemisi Drazki de, müzede karşınızda beliriyor.


Etnografi Müzesi: 1979 yılında etnograf Maria Nikolova’nın girişimleriyle kurulan, 19 ve 20. Yüzyılın başlarındaki bir ev prototipi şeklinde hazırlanan müzede, yerel halkın kültürel mirası tanıtılıyor. O dönemde insanların özel günleri nasıl kutladığının da anlatıldığı etnografi müzesi turu, geçmişte Bulgaristan halkının nasıl yaşadığıyla ilgili bir gösterimle son buluyor.

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

Bu haber toplam 2321 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.