Balıkların bağışıklıklarını geliştirecek buluş
Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesince gerçekleştirilen çalışma sonucunda "cotinus coggygri" bitkisinden elde edilen ve balıklarda bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılan dezenfektan için patent alındığı bildirildi.
Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından yapılan araştırmada "cotinus coggygri" bitkisinden elde edilen ve balıklarda bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılan dezenfektan için patent alındı.
Rektör Prof. Dr. Seyit Aydın, bilimsel olarak "cotinus coggygria" olarak adlandırılan ve yöre halkı tarafından tetra, peruka çalısı, duman ağacı olarak adlandırılan bitkiden elde edilen dezenfektanın balık gelişimi için önemli olduğun ve elde edilen dezenfektan için patent alındığını söyledi. Türkiye'de Akdeniz iklimi görülen bölgelerde ve Karadeniz'in batı sahil kıyılarında bol olarak yetişen bitkinin özellikle yara iyileştirici olarak kullanıldığını ifade eden Aydın, "Söz konusu bitki ile ilgili yaptığımız çalışmalarda bitkinin kurutularak toz haline getirilip belli oranlarda balık yemine katılması sonucu alabalıkların bağışıklık sistemini önemli derecede uyardığı ve hastalıklara karşı direnci arttırdığı tespit edildi. Çalışma daha sonra geliştirilerek kullanım yöntemi koruma altına alındı.
Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Soner Bilen ise söz konusu ürünlerin geliştirilmesiyle yurt dışına bağımlılığın azaltacağına işaret etti. Balık yetiştiriciliğinde en büyük sorunlardan birinin balık hastalıkları olduğunu vurgulayan Bilen, şunları söyledi: "Balık hastalıklarını biliyorduk ve yakından takip ediyorduk. Bu hastalıkları nasıl ortadan kaldırırız diye düşündük. Bu yüzden balıklarda bağışıklığı kuvvetlendirme yoluna gittik.
Amacımız balıkların hastalanmayacağı bir çözüm bulmaktı. Yerli adıyla tetra bitkisi en yoğun antibiyotikle aynı tesiri gösteren, üstelik antibiyotik gibi zarar vermeden tesir eden bir bitki olduğunu tespit edince kullanmaya karar verdik. Kolay bir uygulama olarak yemlere karıştırılarak balıklara verdik ancak miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Bitkinin dezenfekte özelliği var, suyun içinde denediğimizde ortamı dezenfekte ettiğini gördük. Uygulamalarımızda başarı sağladığını görünce de patentle koruma altına aldık."
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.