1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıklara barkod sistemi uygulanacak
Balıklara barkod sistemi uygulanacak

Balıklara barkod sistemi uygulanacak

İstanbul'un çehresini değişterecek dev projelere bir yenisi daha ekleniyor. “Balık Hali ve Su Ürünleri Projesi” Gürpınar'da hayata geçiyor. Beylikdüzü'nde yapılacak hâl sayesinde bayat balık tarihe karışacak...

A+A-

Beylikdüzü'nde yapılacak hâl sayesinde bayat balık tarihe karışacak... Balıklar barkodlanacak.

İstanbul'un çehresini değişterecek dev projelere bir yenisi daha ekleniyor. “Balık Hali ve Su Ürünleri Projesi” Gürpınar'da hayata geçiyor. Yeni hal balıkçılığa nefes aldıracağı gibi vatandaşa da taze balık yeme imkanı sunacak. Balıklar daha av safhasında barkodlanacak. Bu sistem sayesinde denizden ağlara, kasadan tezgaha, hatta sofraya kadar balıkların hikayesi bilinecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin ihtiyaçlarına cevap vermekte zorlanan Kumkapı'daki Balık Hali ve Su Ürünleri Merkezi'ni kaldırıyor. Beylikdüzü'ne 240 bin metrekare alan üzerine Kumkapı'ya göre 10 kat daha büyük bir balık hali kuruluyor. Bu maksatla Gürpınar sahili dolgu ve düzenleme çalışmaları hızla ilerliyor. Yeni balık halinin dünyada bir numara olacağını bildiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “En ileri teknolojiye sahip bu tesis İstanbullulara 50 yıl hizmet verecek. Balıkçılık konusunda Türkiye'yi emsallerinin üzerine taşıyacak. İhracatımızı artıracak. Dünyanın en modern Balık ve Su Ürünleri Hali'nde balıkçı barınağı, su ürünleri tesisi, mendirek, çekek yerleri, iskele, yanaşma yeri, dalgakıran, kayıkhane, depo, otopark gibi yapı ve tesisler olacak” diye konuştu.

Bölgeyi birlikte gezdiğimiz Balıkçılar ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Memiş Türcan ise balık halinin sadece ilçeye ve İstanbul'a değil, Türkiye'nin ekonomisine de önemli katkı sağlayacağını söyledi. Projenin her safhasında istek ve şikayetlerini yetkililere rahatlıkla ulaştırdıklarını bildiren Türcan, “Taleplerimiz bir bir yerine getirildi. Bize verdikleri sözü tuttular. Mesela, dolgu ya da dalgakıran yapılırken akıntının kesilmemesini söyledik. Bunun için kanallar açıldı. Akıntılar doğal seyrine döndü. Ayrıca Mimar Sinan'a yaptırılan arıtma tesisleri ile denizimiz tamamen temizlendi. Deniz atı ve istakoz dahi avlamaya başladık. Balık çeşitleri arttı. Projeyi çok akıllı ve dikkatli bir şekilde sürdürüyorlar. Çevreye çok duyarlı bir yönetim var. Ayrıca burada balıkçılar için barınaklar, satış merkezleri, dinlenme yerleri, yat ve tekne limanları hazırlanıyor. Fuar alanları, iskeleleri, kayıkhaneleri, depoları ve olta balıkçıları için özel hazırlanan koylarıyla, belki de Avrupa'nın en büyük ve modern balık hali kuruluyor. En önemlisi de Balık Hali'ne aynı anda 150 tekne yük bırakmak için yanaşabilecek. Büyük rahatlama olacak” şeklinde konuştu.

DİJİTAL SİPARİŞLE BALIKLAR EVİNİZDE

2014 yılının sonbaharında açılması planlanan İstanbul'un modern 'Balık ve Su Ürünleri Hali'nde en son teknoloji kullanılacak. Kartla alışveriş yapılabilecek, hatta internetten evlere sipariş verilebilecek. 1983 yılından bu yana hizmet veren Kumkapı'da 100 çeşit su ürünü bulunurken, yeni balık halindeki ürün sayısı daha da artacak. Tarım İl Müdürlüğü'nden ruhsatlı çeşitli boylarda bin civarında teknenin yararlandığı Kumkapı, fiziki ve teknolojik anlamda yetersiz kalıyor, İstanbul'un yükünü kaldıramıyordu. Kumkapı Balık ve Su Ürünleri Hali önümüzdeki yıl kepenk kapatarak, Su Ürünleri ve Deniz Müzesi ya da park alanlarına çevrilecek.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1171 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.