1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkçılık sektörü bakanlık için ısrarlı
Balıkçılık sektörü bakanlık için ısrarlı

Balıkçılık sektörü bakanlık için ısrarlı

DTO Balıkçılık Sektör Temsilci Tuncay Şeker balıkçılık sektörünün bir bakanlığına ihtiyaç duyduğunu belirterek; ‘Artık bizim politikaya girmemiz gerek. 19 Mayıs 2019’da Samsun’da balıkçılar çok büyük bir gövde gösterisi yapacak ve siyasete gireceğiz’ dedi

A+A-

İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen 'Türkiye Orkinos Balığı Kota Dağılımı' toplantısı, İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, İMEAK Deniz Ticaret Odası Balıkçılık Sektör Temsilci Tuncay Şeker ve sektörden isimlerin katılımıyla gerçekleşti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, balıkçılık konusunun ana konularından biri olduğunu belirterek "Akademisyenlerimiz, hocalarımız para kazanamadıklarını söylüyor. Yatırım yapıyorsunuz fakat geri dönüş yok. Dolayısıyla balığın azalması artması, belli yerlerde tutulmasının yasaklanması sorunları hep biliniyor. Belli tiplerin dışında bütün sektörlerin sorunu olan para kazanamama sorunu var. Bu konuda ayrıntılı düşünmüş biri olarak temel sıkıntının 'düşüncesel' olduğunu varsayıyorum. Sorunu biliyoruz fakat neden çözemiyoruz? Sadece nasıl yapacağımızda hem fikir olamıyoruz. Böyle olunca iyiye gitmiyoruz. Yatırımlarımız, gemiler eskiyor. Emek veriyorsunuz. Burada 3-4 kuşak balıkçı olanlara baktığımızda günün sonunda elde ne kaldı diye bakıldığında çok üzülüyoruz. Her türlü balıkçılık alanında başarı var ama bütünü yansıtmıyor. Benim önerim gerçekten ya doğru olanı hiç taviz vermeden yapacağız, ya da günü kurtarmak için yanlış da olsa o yola gireceğiz. Bu çıkış değil’ ifadelerini kullandı.

"Balıkçılık sürdürülebilir bir sektör olmaktan çıktı"

Kalkavan, sorunların çözümünde balıkçıların önemli bir rol üstlenmeleri gerektiğine dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti; ‘Bunu sizler düzelteceksiniz, devlet kontrollerini arttırır. Biraz daha kemerleri sıkar, kuralları katılaştırarak yapar. Ama bunu esasında sizler düzelteceksiniz. Tarım Bakanlığı, eski teknekleri arızaları azaltmak için aldı. İrili ufaklı bir arz fazlalığı var. Buna rağmen beraber çalışamıyoruz. Havuz oluşturmalıyız. Bir tane teknenin yapacağı işi herkes yapmaya çalışıyor. Bazen çok balık oluyor. 1-2 liraya satmayın dedim, beni şikayet ettiler. Etin kilosu tavuğun kilosu fazla ama balık düşük. Fazla tutuldu diye düşük olmamalı. Bu sürdürülebilir bir balıkçılık politikası değil. Balıkçılık bütünüyle sürdürülebilir bir sektör olmaktan çıktı. İçinizde başarılı balıkçılar var. Dünyada sistemler değişiyor, ama ülkemizde klasik sistemler var. Bugün Türkiye'de 80-90 milyon eurolara balıkçı gemileri inşa ettik. Gemi değil artık o fabrika. Balığı tutuyor ve işliyor. Türkiye’de 400-500 milyona gemi inşa ediliyor. Balığı yakalamakta çözüm değil. Yanlış yerde yanlış zamanda olmuyor. Herkesin kendi açısından düşünmesi gerekiyor. Ana kararın verilmesi lazım. Doğru olanı yapmalıyız. Güne bakmayın, sadece bugünü kurtarmayı düşünmeyin.’

"Devir düşmanınızla bile ortak çalışma dönemi"

Kalkavan, dünyadaki iklim değişikliğinden balıkçılık sektörünün de etkilendiğini vurgulayarak tek sorumlunun balıkçılar olmadığını, çevresel faktörlerin de bu durumda etkili olduğunu söyledi. Kalkavan; "Tek sorunlu siz değilsiniz. Bir sürü çevre etkisi ve iklim etkisi var. Ama sonuçta bizim alanımız. Önce bizim koruyup doğru olanı yapmamız lazım. Devletle oturup konuştuk. Sıkıntı olduğunda kredilerinizde devlet el attı. 40 milyon olan borç şu anda arttı. Fakat soylediğimi düşünün. Size para verilse ne olur? Bir kere verir, iki kere verir. Bu bizi ileri taşımaz, kalıcı değil. Dost acı söyler. Birçok alanda Deniz Ticaret Odası altında birçok sektörde bu sıkıntıları görüyoruz. Arz fazlalığı bir numara. Bir iş olunca herkes oraya odaklanıyor, sektör çöküyor. Kardeşlerle bile zor çalışıyorsunuz, artık devir düşmanınızla bile ortak calışma dönemi. Yoksa deniz bütün varlıklarınızı eritecek. 1-2 senede kazandıklarınızı kazanamıyorsunuz. Benim tavsiyem bir karar verdiğinizde o kararın arkasında durun. Kafes balıkçılığı büyüyor. Fakat deniz balıkçılığımızı sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Çok güzel çalışmalar var. Sorunu biliyorsak neden bu sorunla baş etme noktasında birleşemiyoruz?" şeklinde konuştu.

"Doğru staratejiyle herkes kazanacak"

Balıkçılara devletin destek olmaya çalıştığını dile getiren Kalkavan, "Tek başına onların yapacağı bir iş değil. Bizim gördüğümüz devlette tek başına çözemez bu işi. Av süresini, ebatını yasaklar. Balık tutulduktan sonra ölü balığı denize dökeriz. Doğru staratejiyle herkes kazanacak. Aç gözlü olmayacağız ve paylaşmasını becereceğiz. O da düşüncede olur görüntüde olmaz. Gerçekten kalpten işitmeniz lazım. Gelecek için bunu yapmalıyız. Zor bir meslek ama oyun değişti artık kimden tokat yiyeceğinizi bilmiyorsunuz. Ben yerine biz diyeceksiniz. Çok tutup malın değerini düşürmektense az tutun ve malınızı değerli kılın’ dedi.

"Bu sorunu siz çözemezseniz, kimse çözemeyecek"

Metin Kalkavan, iyi tekne sahibi olunmasının gelir getirmediğini, aynı sistemlerle ilerleme kaydedilmeyeceğinin altını çizerek şöyle konuştu; "Her şeyi bildiğiniz halde neden duvara tosluyorsunuz. Şartlar değişti. Aklımızı ortak menfaatimiz için kullanacağız. Bazen aramızdan balıkçı arkadaşlar sektörü terkediyor ama bu da çözüm değil. Tarım Bakanlığı bin 200 tekne aldı. 3-4 senede beklediğimiz etkiyi göremedik. Tarım Bakanlığı doğru hamle yaptı ama altını doldurmamız lazımdı, yapamadık. O açıdan dostunuz olarak, başkanınız olarak oturup düşünün. Bu sorunu siz çözemezseniz kimse çözemeyecek. Tuncay Bey, denizcilikte uzun zamandır çalışıyoruz, sorunlarımız var sorunlarımızı çöz diyor. Ama durup dururken çözülmez. O açıdan toptan çözmemiz lazım. Açgözlülükten çıkacağız, gerçek paylaşmayı becereceğiz. Hepinizin küme olarak yapacağı seyler var. Düşüncede masaya eşit oturursanız, kalpten karşıdakini kazıklamak düşüncesinden çıkarsanız her şeyi yaparsınız. Sermayeyle farklılık yaratırsınız. Ben büyüğüm fazla isterim derseniz olmaz. Bu basit ama yapmıyoruz. Adeletli ve eşit masaya oturmuyoruz. Hayatta her şey birbirine benziyor ama yapılacak olanlar gerçekten de sektörün içinde kendimizde. Ya onu çözeceğiz ya da sürüneceğiz. Çocuklarınız bu mesleği yapmak istemeyecek."

Balıkçıların çok mücadeleci ve çok cesur olduklarının altını çizen Kalkavan, bu mücadeleci ve cesur tavrın masada da gösterilmesi gerektiğini, aç gözlülükten uzak durulması ve paylaşımcı olunması gerektiğini önererek konuşmasını sonlandırdı.

'Balıkçılık bakanlığı kuracağız'

İMEAK Deniz Ticaret Odası Balıkçılık Sektör Temsilci Tuncay Şeker ise konuşmasında, balıkçılık sektörünün bir bakanlığına ihtiyaç duyduğunu belirterek; ‘Artık bizim politikaya girmemiz gerek. Milletvekili adayı çıkartmamız gerek. 19 Mayıs 2019’da Samsun’da balıkçılar çok büyük bir gövde gösterisi yapacak ve siyasete gireceğiz. 29 ilden milletvekili adayı çıkartacağız ve balıkçılık bakanlığı oluşturacağız.’ dedi.

'Gereksiz adamları sistem atacak'

Balıkçılar olarak kendi kendimizi yönetmeliyiz diyen Şeker; ‘Bugün burada bunun örneğini göstereceğiz. Herkes fikrini söyleyecek. Türkiye balıkçılık hareketi faaliyete geçtiği günden beri sistemin yanlış olduğunu ve bu sistemin değişmesi gerektiğini söyledi. Bu sistemi düzeltirsek gereksiz adamları sistem zaten atacak.’ şeklinde konuştu.

‘Balıkçılıkta kuralları biz koyacağız’

Tuncay Şeker, balıkçılık kurallarını balıkçılığı bilenlerin koyması gerektiğini vurgulayarak; ‘Herkes orkinosta hak iddia ediyor ve plan proje koyuyor ama bunun eksik tarafı neresi konuşalım dediğimiz zaman kimse gelmiyor. Bunu bir rapor haline getirilelim ve anlatalım. Bu işi biz biliyoruz, bizim yerimize herkes tartışıyor. Bunu biz tartışacağız, kuralları biz koyacağız bizim dışımızdakiler değil. Ortak bir paydada buluşup bakanlığa izah edeceğiz biz böyle istiyoruz diyeceğiz. Herkes fikrini söylesin.’ diye konuştu.

Vira Haber

Bu haber toplam 9288 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.