1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Balıkçılar 'Vira bismillah' demeye hazır
Balıkçılar 'Vira bismillah' demeye hazır

Balıkçılar 'Vira bismillah' demeye hazır

1 Eylül'de "vira bismillah" demeye hazırlanan balıkçılar, bereketli bir sezon bekliyor. Fiyatlar ise geçen yılla aynı olacak.

A+A-

1 Eylül'de "vira bismillah" demeye hazırlanan balıkçılar, bereketli bir sezon bekliyor. Fiyatlar ise geçen yılla aynı olacak

Avrupa'nın balıkçılıkta en yüksek avlanma gücüne sahip ülkesi Türkiye'de yeni sezon bereketli geçecek. 1 Eylül'de avlanma yasağının sona ermesiyle "vira bismillah" demeye hazırlanan balıkçı tekneleri, tüm yatırımlarını tamamladı. Sektörün son yıllarda 1.5 milyar liralık yatırım yaptığını belirten Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, "Sürdürülebilir balıkçılıkla ilgili uygulamalar meyvelerini veriyor. Bu yıl palamut, lüfer, hamsi bol olacak. Amacımız herkesin ucuz fiyatla balık yemesi" dedi. 2002'den bu yana fiyatları artırmadıklarını söyleyen Özkaya, Türkiye'de yıllık kişi başı 6-7 kilogram olan balık tüketimini Avrupa'da olduğu gibi 20 kilogramlara yükseltmeyi hedeflediklerini vurguladı.

3 MİLYAR TL'LİK SEKTÖR

Balıkçılık sektörünün 2012'de GSYH'ya katkısı yıllık 3 milyar lira olarak gerçekleşti. Bu yıl da benzer bir rakam beklediklerini söyleyen Ramazan Özkaya, sektörden 300 bin kişinin ekmek yediğini belirterek şöyle konuştu: "Sektörün yıllık üretimi 700 bin ton. Bu rakamın 200 bin tonu balık çiftliklerinde üretiliyor. Devlet stokları korumak adına bu yıl 407 tekneyi geri aldı." Türkiye'de 20 bin 800 balıkçı teknesi olduğunu vurgulayan Özkaya, bunun 3 bin 300'ünün iç sularda, geri kalanının da denizlerde ava çıktığını ifade etti. Özkaya, 2002'den bu yana yeni tekne ruhsatı verilmediğini de hatırlattı.

BOY KISITLAMASINA DEVAM

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün deniz balıkları için geçen sene açıkladığı asgari boy uygulaması bu yıl da devam edecek. Geçen yıl yapılan değişiklikle avlanma boyu kalkanda 45, levrekte 25, hamside 9, barbunya ve istavritte 13, lüferde 20 ve palamutta 25 santim olarak kısıtlanmıştı. Bu sezon deniz yapısının iyi göründüğünü belirten İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Bölge Kooperatifler Birliği Başkanı Erdoğan Kartal, "Balık boylarını gösteren afişler her yerde asılı. Balık soyunun devamı için bunlara uyulması gerekiyor. Vatandaşlar da bu konuda duyarlı olmalı. Bu boyların altında balık satıldığını fark ederlerse Alo 174 hattını aramalılar" dedi. Gürpınar'a kurulacak yeni halin balıkçılar için büyük bir şans olduğunu ifade eden Kartal şöyle konuştu: "Şantiyeler kuruluyor, 2014 sonu itibarıyla devreye girmesini bekliyoruz. Bu hal bizim için tüm dertlerin çözümü olacak, hayatımız değişecek."

İHRACAT FAZLASI VAR

Ramazan Özkaya, Türkiye'nin dış ticarette fazla verdiği alanlardan birinin de balıkçılık olduğunu söyledi. Özkaya, miktar olarak yıllık 65'er bin tonla ihracat ve ithalatın dengede olduğunu ancak değer bakımından dış satışın yaklaşık 3 kat fark attığını ifade etti. Özkaya, "Türk balığı diğer sulardaki balıklardan daha pahalı. Buna karşılık ithal ettiğimiz balıklar yüksek değere sahip değil. Yıllık 650 bin TL'lik ihracatımıza karşılık 250 bin TL'lik ithalat yapıyoruz" dedi.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1224 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.