Balıkçılar kafesle avlanmaya karşı çıktı
Kıbrıslı balıkçılar, yasak olmasına rağmen hala kafesle kaçak avlanan bazı kişiler olduğunu öne sürdü. Karpazlı balıkçılar kafesle balık avlamanın balıklara çok büyük zarar verdiğini söyledi.
Kıbrıslı balıkçılar, yasak olmasına rağmen hala kafesle kaçak avlanan bazı kişiler olduğunu öne sürdü. Karpazlı balıkçılar kafesle balık avlamanın balıklara çok büyük zarar verdiğini söyledi.
Kafesle avlanmanın, suç olduğunu ve sadece denizlerdeki canlılara değil, ağlara da zarar verdiğini kaydeden balıkçılar, “bu avcılık türü denizdeki yaşamı yok ediyor. Bu nedenle gerçek balıkçı, kafesle balık avlanmaya karşıdır” dedi.
Kumyalılı balıkçı Yaşar Demir, “Kafesle balık avlamaya kesinlikle karşıyım. Çünkü kafesle balık avlandığı zaman küçük büyük demeden tüm balıklar kafesle yakalanır” dedi. Demir, şunları anlattı:
“Yavru balıklar ölür ve balığın çoğalmasını engeller. Küçük balık ölürse balık nasıl üreyecek ve çoğalacak. Kafes yavru balıkları da tutar. Kafes dinamitten daha zararlıdır. Hangi balıkçı küçük balığı denize atar ki. Atmıyorlar. Kafes zararsızsa biz de denize dinamit atıp denizi kurutalım. Hayvancılık dairesinde su ürünlerinin müdürünün ayrı olması gerekiyor. Su ürünlerine balık işinden anlayan bir müdür konmalı ki balıkçının derdinden anlasın. Kafes kesinlikle katliamdır ve tamamen durdurulmazsa, denizde balık kalmayacak.”
Yine Kumyalılı balıkçı Ömer Aslan ise kafesle avlanmayla ilgili şunları dile getirdi: “Kafesin balıkçıya çok zararı var. Kafesçi kafesi denize atıyor attığı yeri bile unutuyor. Kafesleri denize atıyorlar bir hata iki hafta sonra gidip bakıyorlar. Kafese giren balık kafeste ölüp gidiyor. Ağlar kafeslere takılarak yırtılıyor. Ağ döken balıkçıya zarar veriyor. Denizde kirlilik yaratıyor. Denizde hiç bir şey bırakmıyor. Denizi kurutuyor.”
Yeni Erenköylü balıkçı Fikri Aydener’in bu konudaki görüşleri ise şöyle: “Sezon başlarken 20 zembil ağım vardı. Kafesler sayesinde şu an sandalımda 10 zembil ağım kaldı. Onlar da zarar görmüş durumda. Diğer on zembil ağım tamamen kullanılmaz halde. İlgili daireye uğradım. Zararı gelip görmeleri için haber verdim. Ancak hiç kimse gelip zararımı görmedi. Balıkçının derdini soran yok. Kafesler yasaklandığı halde denizlerde halen kafes bulunuyor ve biz ağ atan balıkçılar zarar görüyor. Denize ağ dökmeye korkuyoruz artık. Kafesler olmadan önce avımız bereketli geçiyordu. Bu kafeslerin denize konmasıyla ağ balıkçılığı yarı yarıya azaldı. Kafeslerin kesinlikle toplanması gerekiyor; yoksa denizlerde balık kalmayacak. Evet yasaklandı ama kontrol eden mi var?”
virahaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.