Balık ölümlerinin nedenleri açıklandı
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan raporda, sudaki amonyum ve sülfat miktarının çok yüksek olduğu, suda çözülmüş oksijen oranının ise neredeyse sıfıra yaklaştığı belirtildi.
Balıkesir'in güneyindeki Ömer Dağı'ndan doğup Çandarlı Körfezi'ne dökülen Bakırçay'daki toplu balık ölümleriyle ilgili Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından hazırlanan raporda, sudaki amonyum ve sülfat miktarının çok yüksek olduğu, suda çözülmüş oksijen oranının ise neredeyse sıfıra yaklaştığı, balık ölümlerinin bundan kaynaklandığı belirtildi.
Dikili İlçesi Çandarlı Beldesi'nden denize dökülen Bakırçay'daki çeşitli türlerde yüzlerce balığın kıyıya vurması üzerine Dikili Belediye Başkanı CHP'li Osman Özgüven ile Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç'in talebi üzerine Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden gelen heyetin yaptığı çalışma sonuçlandı. Yaklaşık 20 gün önce yaşanan toplu balık ölümleriyle ilgili nehirden numune alan bilirkişi heyeti hazırladığı raporu Dikili ve Bergama belediyelerine gönderdi.
OKSİJENSİZLİK ÖLDÜRMÜŞ
Raporda balık ölümlerinin nedeni şöyle açıklandı:
"Amonyum ve sülfit miktarının çok fazla artmış olduğu ve suda çözünmüş oksijen miktarının ise neredeyse sıfıra yaklaştığı (0, 14 mg/l) görülmüştür. Suda pestisit miktarı normal sınırlar aralığı içinde bulunmuştur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün tahlillerinde suyun balık için elverişli olmadığı görülmektedir. Olay önceden meydana gelmiş olduğundan, ölü balıklar üzerinde inceleme yapılamamıştır. Eldeki dokümanlar göz önüne alındığında balıkların oksijensizlikten dolayı öldüğü anlaşılmaktadır."
Bergama Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Gönenç, su kalitesinin korunmasına yönelik proje hazırlayacaklarını söyledi. Başkan Gönenç, "Bakırçay Belediyeler Birliği olarak, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ile birlikte, Bakırçay havzasının su kalitesi ve biyotasının belirlenmesiyle su kalitesinin korunmasına yönelik ortak bir proje hazırlamayı düşünüyoruz. Konuyu birliğimizin ilk toplantısında gündeme getireceğiz. Bakırçay'ın su ve toprak analizlerinin tam olarak su ürünleri fakültesinden yapılmasını isteyeceğiz. Detaylı çalışmalardan sonra Bakırçay'ın suyundaki değerlerin artış ve düşüş nedenlerini tam olarak öğrenebileceğiz. Böylece Bakırçay'da suyun ve toprağın korunmasına ilişkin çalışmalara başlayacağız" dedi.
medyarazzi.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.