Balık hali ve balıkçı limanı yapılacak
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, balıkçılara, Güzelbahçe'de balıkçı limanı ve balık hali kurulacağı müjdesini verdi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, balıkçılara, Güzelbahçe'de balıkçı limanı ve balık hali kurulacağı müjdesini verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi işbirliği ile düzenlenen “İzmir Körfezi Balıkçılığının Sorunları” konulu panel, İzmir Balık Hali'nde gerçekleşti. Panele, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, E.Ü Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, E.Ü Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen, Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa ve Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ile su ürünleri kooperatifleri, dernek temsilcileri ve balıkçılar da katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, balıkçılara müjdeli bir haber verdi.
Kocaoğlu, balıkçı limanı ve hal konusunda Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, “Güzelbahçe'de Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nün arkasında, deniz tarafında Balıkçı Limanı Projesi var. Limanla birlikte 40 dönüm kadar dolgu alanı çıkacak. Ulaştırma Bakanlığı, bu 40 dönümlük alanın bir bölümünü bize balık hali yapmak için tahsis edecek. Biz de balık hali yapacağız. Yeni hal tamamlanıncaya kadar, Kaynaklar'daki halimiz çalışmaya devam edecek.” dedi.
İzmir Körfezi'nde yapılacak iki büyük iş bulunduğunu söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, bunlardan ilkinin, limanın kapasitesinin artırılması ve derinleştirilmesi, diğerinin ise Büyük Körfez Projesi olduğunu söyledi. Projeler kapsamında, bilimsel araştırmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, şöyle konuştu:
“İZSU Genel Müdürlüğümüz, Körfez'in temizlenmesinden, sürdürülebilirliğinden, ileriye taşınmasından sorumlu. Limanın derinleştirilmesi ve kapasitesinin artırılması çalışmaları Yüksek Planlama Kurulu tarafından TCDD'ye verildi. Biz de Körfez'in kuzeyinde sirkülasyon kanalı açılması, 16 dere ağzının her yıl temizlenmesi ve derinleştirilmesi konusunda çalışma yapacağız. Bu konuda Ulaştırma Bakanlığımız ile mutabık kaldık. Körfez'de balık ürünlerinin artması ve İzmirlilerin Körfez'den denize girebilmesi hedefine ulaşmak için Büyük Körfez Projesi, Büyük Kanal Projesi ve Aliağa-Menderes Projesi'nden sonra İzmir'in en büyük projelerinden biri olacak.” Büyük Körfez Projesi ile birlikte körfez suyundaki oksijenin artması ile tarih boyunca çok büyük balık üretiminin yaşandığı İzmir Körfezi'nde, tekrar balık üretimine geçileceğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Homo Dalyanı'nı balık üretimi için uygun derinliğe getirebilirsek balık üretimi artacaktır. 'Burayı korumalıyız, sit alanıdır' diye bakarsak Homo Dalyanı apartman yapılacak kara parçası olacaktır. İzmir, bu projeyle birlikte büyük bir Körfez'i kurtararak, çevreci bir kent olarak dünya tarihine geçecektir. Balıkçı balığını yakalayacak, Körfez adeta bir dalyan olacaktır. İzmirliler, evlerinden çıkıp diğer dünya kentlerinde olduğu gibi denize girebilecektir. Bu projeyi gerçekleştirmek bizim işimiz.” dedi.
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen de İzmir Körfezi'nin dünyada üzerine çok sayıda bilimsel çalışma yapılmış bir Körfez olduğunu belirterek, Büyük Kanal Projesi ile Körfez'in temizlendiğini, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarının genişlemesiyle birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan arıtmaların Körfez eko sisteminin düzenlenmesinde büyük katkı koyduğunu söyledi. Önen, hem çevreye hem de Körfez'e duyarlı olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'na teşekkür etti. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz ise toplumun sorunlarına ışık tutmak için çalıştıklarını kaydederek, “Bu konuda önderliğimiz devam edecek. Üretilen bilim, isteklisi varsa anlamlıdır. Biz bilimsel bilgi üretiyoruz. Çok şanslıyız. Karşılığını buluyoruz. Sayın Başkanımız Aziz Kocaoğlu, en önemli avantajımız. Ülke olarak iki büyük eksiğimiz var. Kaynakları etkin, verimli koruyarak kullanmadığımız için varlık içinde yokluk yaşıyoruz. Süt ve süt ürünleri, balık ürünleri karnemizin en zayıf noktası. Bu sorunların giderilmesi gerektiğini düşünüyor ve panelin sonuçlarını heyecanla bekliyorum.” diye konuştu.
yeni şafak
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.