Balık çiftliklerine büyük kolaylık
Daha önce il özel idareleri tarafından kiralanan su ürünleri üretim alanları, artık Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından kiraya verilecek.
Deniz ve iç sulardaki su ürünleri istihsal hakkı azami beş yıla, su ve su alanları da projeye dayalı olarak 15 yıla kadar kiraya verilecek. Kiralama bedelleri, tesisin bulunduğu il özel idarelerine ödenecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının hazırladığı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yatırımlarında İhtiyaç Duyulan Su ve Su Alanları ile Deniz ve İç Sulardaki Su Ürünleri İstihsal Hakkının Kiraya Verilmesi Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmelik, 1 Ocak 2016 tarihine kadar Hazinenin veya Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünün mülkiyetinde veya devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan deniz ile iç sularda ya da bu yerlerden su alınarak karada yapılacak su ürünleri üretim tesislerinde veya bu alanları ıslah etmek suretiyle projeye dayalı olarak yapılacak su ürünleri yetiştiriciliği yatırımlarında ihtiyaç duyulan su ve su alanları ile deniz ve iç sulardaki su ürünleri istihsal hakkının kiralanmasına ilişkin usul ve esasları kapsıyor.
Yönetmelik, 13 Şubat 2011 tarihli ve 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un geçici maddesine dayanılarak hazırlandı. Bu kanun ile, su ürünleri üretim alanlarını kiralanması yetkisi bakanlığa verilmişti.
Buna göre, göller, göletler, baraj gölleri, dalyan, voli yerleri, nehirler ve nehir ağızlarındaki av yerleri ile deniz ve iç sularda belirlenmiş yerlerde su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığının yapılması uygun bulunan su alanlarını bakanlık kiraya verecek. İllerde, bu işlemleri bakanlık adına tarım il müdürlükleri yürütecek.
Deniz ve iç sulardaki su ürünleri istihsal hakkı azami beş yıla, su ve su alanları ise projeye dayalı olarak 15 yıla kadar kiraya verilecek. Kira bedellerinin belirlenmesine ilişkin kriterler, bakanlıkça belirlenecek.
Kira süresi ve bedeli, kiraya verilecek su ve su ürünleri üretim yerinin özellikleri dikkate alınarak bakanlık adına il müdürlüğünce tespit edilecek. İl müdürlüğü ile kiracı arasında, şartname ve kira sözleşmesi düzenlenecek. Kira sözleşmesi ve şartnamenin birer sureti il özel idaresine ve bir sureti de üretim yerinin mülkiyeti DSİ'ye ait ise DSİ taşra teşkilatına gönderilecek.
Kira sözleşmesinin düzenlenmesinden sonra, il müdürlüğünce su ve su ürünleri üretim yeri en geç 20 gün içinde bir tutanak ile kiracıya teslim edilecek.
Su ve su ürünleri üretim yerlerinin kiraya verilmesi amacıyla, bakanlık il müdürünün onayı ile görevlendirilecek bir il müdür yardımcısının başkanlığında proje istatistik şube müdürü, kontrol şube müdürü, idari ve mali işler şube müdürü ve su ürünleri konusunda ehil bir teknik personelden oluşan komisyon oluşturulacak.
KOOPERATİF VE BİRLİKLERE ÖNCELİK
Deniz ve iç sulardaki su ürünleri istihsal hakkı, öncelikle o yerde kurulan, üyeleri beş yıldan az olmamak üzere üretim bölgesinde ikamet eden, münhasıran su ürünleri üretim ve pazarlaması ile iştigal eden kooperatif, kooperatif birliği ve köy birliklerine komisyon marifetiyle pazarlık usulüyle kiraya verilecek.
Su ürünleri üretim yerindeki kooperatif ve birlikler, ihale saatine kadar başvuruda bulunmadıkları, talepte bulunmakla birlikte aranılan şartları taşımadıkları için bu kuruluşlara ihale yapılmadığı takdirde; su ürünleri üretim yeri, şartname ve duyuruda belirtilen gün ve saatte bu kuruluşlara da açık olmak üzere pazarlık usulüyle ihaleye çıkarılacak. Su ürünleri üretim yeri, tespit edilen kira bedeli üzerinden en yüksek bedeli teklif eden istekliye kiraya verilecek.
A.A
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.