1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Bakanlık, sektöre işbirliği teklif etti
Bakanlık, sektöre işbirliği teklif etti

Bakanlık, sektöre işbirliği teklif etti

UDHB Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, 10 yıl içinde iç taşımacılık yapan motorlar dahil deniz ticaret filosunun uluslararası standartlara tam uyumlu hale getirileceğini açıkladı.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, 10 yıl içinde iç taşımacılık yapan motorlar dahil deniz ticaret filosunun uluslararası standartlara tam uyumlu hale getirileceğini açıkladı.

Denizcilik öğrencilerinin pratik eğitimlerini ve kısa dönem stajlarını yapabileceği ortak kullanıma açık bir eğitim gemisinin hayata geçirilebileceğini söyleyen Aka, "Deniz Ticaret Odası, vakıflar ve sektörel sivil toplum örgütlerinin, devlete yük olmayacak bir işletim sistemi geliştirmesi halinde eğitim gemisini hayata geçirebiliriz. Böylelikle üniversitelerin ortak kullanabileceği bir eğitim gemisini devletin kaynaklarıyla inşa ettirebiliriz. Sektör ve üniversitelerin vakıfları bu süreçte önemli rol alabilir" diyerek sektörü işbirliğine davet etti.

Kabotaj filosu çevreci sisteme dönmek zorunda

Bakanlığın önem verdiği konuların başında kabotaj filosunun yenilenmesi geldiğini ifade eden Suat Aka, piyasa koşullarını dikkate alarak bir çalışma yürüttüklerini belirterek şöyle devam etti: "Hedefimiz 2023 vizyonu çerçevesinde özellikle gemi inşa methodu ve teknik yapısıyla uluslararası standartlara uyum sağlamayan gemilerin, 10 yıllık süreç içinde yenilenmesi ve piyasanın da buna göre düzenlenmesi. Bunu sağlayabilirsek Cumhuriyetin 100. yılında kabotajda çalışan gemiler can ve emniyet kurallar çerçevesinde uluslararası standartlara sahip hale gelmiş olacak. Bu süre zarfında kabotajda çalışan feribotlar, motorlar, ro-ro ve ikmal gemileri gibi ticaret filosunu uluslararası kurallara tam uyumlu hale getireceğiz. Bazen eski gemiyi dönüştürmek yenisini yaptırmaktan daha pahalı olabiliyor. Müteşebbisler o zaman da günün koşullarına göre enerji verimliliğine sahip gemileri yaptıracaklardır. Sektör çevreci gemilere ve sistemlere geçmek zorunda kalacak."

'Dünyadaki açığı giderebiliriz'

Türkiye'de adeta bir denizcilik eğitim seferberliğinin başlatıldığını ve yeni denizcilik okullarının açıldığını hatırlatan Suat Hayri Aka, ciddi işler yapılırken kalitenin de oluşturulması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Eğer eğitim kalitesini sağlayamazsak bu kadar çok sayıda deniz eğitim kurumu oluşturmanın veya gemiadamı yetiştirmenin anlamı kalmaz. Deniz eğitiminde kaliteyi artırmaya yönelik kuralları çok ciddi bir şekilde uygulayacağız. Okulların ve özel kursların staj sorunlarını ve öğretmen ihtiyaçlarını denetleyip tespit ediyoruz. Fakat denizcilik okulları farklı kurumlara bağlı. Üniversiteler YÖK'ün, liseler ve özel kurslar Milli Eğitim Bakanlığı'nın çatısı altında. Bu kuruluşların da aynı ciddiyette takip etmesi gerektiğine inanıyoruz ve gerekli iş birliklerini yürütüyoruz. Dünyada çok ciddi gemiadamı açığı var. Standartları yükseltebilirsek bu açığı kapatabiliriz. Bakanlığımızdaki uzman arkadaşlarımızın denizcilik okullarında ders vermelerini kolaylaştırarak destek vermeye çalışıyoruz. Öğrencilerin stajı konusunda da ilgili kurumlara ve şirketlere de bir takım çözüm önerilerinde bulunduk."

KILAVUZLUK VE RÖMORKAJ'DA SON RÖTUŞLAR YAPILIYOR

Müsteşar Yardımcısı Kaptan Suat Hayri Aka ile röportajımız sırasında, sektörün en çok merak ettiği konulardan biri olan Pilotaj ve Römorkaj Yönetmeliğini de sorduk. Bu yönetmeliğin yıllardır çıkarılmamasının nedeni siyasi mi sorusuna, Aka şu cevabı verdi: "Hayır siyasi değil, sektörün bakışı ile idarenin bakışı arasındaki farklılıktan kaynaklanıyor. Daha çok önceliklendirme düzeyinin farklılığından kaynaklanıyor. Kılavuzluk, uzun yıllar Devlet tarafından verilmiş, sonra bazı kamu kurumları bu konuda yetkilendirilmiş. Özelleştirme süreci başlayınca bazı özel şirketlere de bu imtiyaz verilmiş. Bir düzenleme ihtiyacı yok mu derseniz yok diyemeyiz ama aciliyet teşkil etmiyor. Fakat yönetmelik üzerinde çalışıyoruz. Çalışırken gelişmiş denizci ülkeler bu sorunu nasıl çözmüş diye de baktık. Çok farklı uygulamalar var. Biz, kılavuzluğun özelikle kamu hizmeti niteliğinde bir hizmet olduğunu düşünüyoruz. Onu güvence altına alacak bir düzenleme yapacağız. Bu, özel sektör bu hizmeti veremeyecek anlamına gelmesin. Zaten bu hizmeti veren şirketler var ve kazanılmış haklar var. Römorkör hizmetleri özel şirketlerin vereceği türden de bir çalışma yapılıyor. Türkiye'de hangi alanlarda ne kadar ihtiyaç var bunun çalışması yapılıyor. Son şekline getirilip kamuoyu ile paylaşacağız."

Bu haber toplam 1428 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.