1. HABERLER

  2. DENİZ KAZALARI

  3. Bakanlık kazalarının incelenmesine ilişkin esasları yenilendi
Bakanlık kazalarının incelenmesine ilişkin esasları yenilendi

Bakanlık kazalarının incelenmesine ilişkin esasları yenilendi

Kaza incelemesine konu gemi, gerekli görülmedikçe seferinden alıkonulamayacak, orijinal belgelerine ve teçhizatına el konulamayacak

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, deniz kazalarının araştırılması ve incelenmesi ile bunlara ilişkin bildirimlerin yapılmasına yönelik usul ve esaslar ile görev, yetki ve sorumlulukları belirledi.

Deniz kazasında geminin kaptanı, kaptan bildirim yapamayacak durumda ise yerine vekalet eden zabit, geminin donatanı, işleteni veya acentesi en kısa sürede bildirim yapmakla yükümlü olacak. Bildirim yükümlülüğüne ilave olarak sorumluluk sahası içinde meydana gelen deniz kazalarında ilgili liman başkanlığı da sorumlu tutulacak. Deniz kazasına ilişkin bildirim en elverişli vasıtalar kullanılmak suretiyle Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi'ne yapılacak. Merkez söz konusu bildirimi elektronik posta ve SMS ile Kurul'a iletecek.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın Deniz Kazalarını ve Olaylarını Araştırma ve İnceleme Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik; Türkiye'nin deniz yetki alanları ile iç sularında Türk veya yabancı bayraklı gemilerin dahil olduğu veya bu gemiler üzerinde meydana gelen deniz kaza ve olaylarının, bulunduğu coğrafi konuma bakılmaksızın, Türk bayraklı gemilerin dahil olduğu veya bu gemiler üzerinde meydana gelen deniz kaza ve olaylarının, söz konusu alanlar haricindeki tüm deniz alanlarında, Türkiye'nin önemli ölçüde ilgili devlet sıfatını haiz olduğu kaza ve olaylar ile tasarımı veya inşası Türkiye'de yapılan gemilerin dâhil olduğu deniz kaza ve olaylarının araştırılmasını ve incelenmesini kapsayacak.

Yönetmelik hükümleri; Türkiye'deki tersane, tekne imal yeri, çekek yeri ve gemi söküm tesislerinde, münhasıran geminin tamir, bakım ve tutumu sırasında meydana gelen kazalarda, askeri gemiler ile kamu hizmetlerine tahsisli olup ticari amaçla kullanılmayan devlet gemilerine uygulanmayacak.

-DENİZ KAZA VE OLAYLARININ İNCELENMESİNDE GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUK KURUL'DA OLACAK-

Deniz kaza ve olaylarının araştırma ve incelenmesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu'nun görev, yetki ve sorumluluğunda olacak. Deniz kaza ve olaylarında görev yapmak üzere Kurul hizmetlerinde görevlendirilen uzmanların, denizcilikle ilgili lisans düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun ve en az Uzakyol 1. Zabit veya Uzakyol 2. Mühendis ehliyetine sahip kişiler ile kamu veya özel sektörde en az üç yıl tecrübeli gemi inşa mühendisi kişilerden seçilmeleri esas olacak. Deniz kaza ve olayları incelemesi için görevlendirilen uzmanlar KAİK Yönetmeliğinde belirtilen görev ve yetkilerin yanı sıra, hudut kapıları ve gümrüklü sahalar da dâhil olmak üzere; deniz kazasına karışan gemiye çıkabilir ve gemi üzerinde incelemelerde bulunabilecek. Gemi kaptanı, mürettebatı ve diğer ilgililerle görüşebilecek. İlgili liman, şirket, kılavuzluk istasyonu, gemi trafik hizmetleri istasyonu, liman başkanlıkları, Bakanlık merkez teşkilatının denizcilikle ilgili birimleri, arama kurtarma merkezleri ve arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ile çevre acil müdahale merkezleri ve çevre kirliliğiyle ilgili diğer kurum ve kuruluşlarda incelemelerde bulunabilecek. VDR kayıtlarını alabilecek ve çözümlettirebilecek. Kaza incelemesine konu gemi, deniz kaza incelemesi için gerekli görülmedikçe seferinden alıkonulamayacak ve orijinal belgelerine ve teçhizatına el konulamayacak.

-DENİZ KAZASI E-POSTA VEYA SMS İLE KURUL'A BİLDİRİLECEK-

Bir deniz kazası meydana geldiğinde müteselsilen sorumlu olmak üzere; geminin kaptanı, kaptan bildirim yapamayacak durumda ise yerine vekalet eden zabit, geminin donatanı, işleteni veya acentesi en kısa sürede bildirim yapmakla yükümlü olacak. Bildirim yükümlülüğüne ilave olarak sorumluluk sahası içinde meydana gelen deniz kazalarında ilgili liman başkanlığı da sorumlu tutulacak. Deniz kazasına ilişkin bildirim en elverişli vasıtalar kullanılmak suretiyle Ana Arama Kurtarma ve Koordinasyon Merkezi'ne yapılacak. Merkez söz konusu bildirimi elektronik posta ve SMS ile Kurul'a iletecek.

-KAZALARIN İNCELENMESİ-

Yönetmelik kapsamındaki deniz kaza incelemesinin amacı; deniz kazalarının oluşmasına neden olan gerçek sebeplere ulaşmak suretiyle denizde can, mal ve çevre emniyetine yönelik mevzuat ve uygulamaların geliştirilmesini sağlamak, böylece benzer kazaların tekrarını önlemek ve kaza sonrasındaki olumsuz etki ve sonuçların azaltılmasını temin etmek olacak. Yönetmelik kapsamında yürütülen deniz kaza incelemesi adli veya idari soruşturma niteliğinde olmadığı gibi, amacı suçu ve suçluyu tespit etmek veya sorumluluk paylaştırmak olmayacak.

-HER TÜRLÜ DENİZ KAZASI İNCELEMEYE TABİ TUTULABİLECEK-

Kaza bildiriminin alınmasından veya başka şekilde kazadan haberdar olunmasından sonra, Kurul Başkanı tarafından kaza incelemesinin yapılıp yapılmayacağı hususunda karar verilecek. Her türlü deniz kazası incelemeye tabi tutulabilecek. Çok ciddi deniz kazalarının incelenmesi öncelikle yapılacak. İnsan hayatı veya çevreye ciddi bir tehdit oluşturmaksızın geminin tam ziyaı halinde ve boyu 24 metreden küçük gemilerde meydana gelen çok ciddi deniz kazalarında kaza incelemesi yapılması Kurul Başkanının takdirinde olacak.

-KAZANIN İNCELENMESİ-

Kurul başkanı tarafından incelenmesine karar verilen deniz kazası için; Kurul başkanı tarafından Kurul hizmetlerinde görevlendirilen uzmanlar arasından görevlendirme yapılacak. Birden fazla uzman görevlendirilmesi durumunda bunlardan biri grup başkanı olarak tayin edilecek. Kaza incelemesinin özel bir uzmanlık gerektirmesi durumunda veya Kurul başkanının gerekli göreceği diğer hallerde, Kurul hizmetlerinde görevlendirilen uzmanlar dışında da görevlendirme yapılabilecek.

-DİĞER DEVLETLERLE İŞBİRLİĞİ-

Önemli ölçüde ilgili devletleri ilgilendirip de bizzat bu devletlerle veya bu devletler tarafından yetkilendirilen kişi veya kuruluşlarla işbirliği halinde yürütülmesi gereken kaza araştırma ve inceleme faaliyetleri, ülkemizin de taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümlerine göre gerçekleştirilecek.

-DELİL VE KAYITLARIN GİZLİLİĞİ-

Kaza incelemesi kapsamında elde edilen bütün bilgi ve belgeler ile yazılı ve elektronik kayıtlar ve kaza inceleme taslak raporları, adli makamlar istisna olmak üzere, kaza incelemesi maksatları dışında açıklanamaz ve hiçbir kişi ve merci ile paylaşılamayacak.

-YÖNETMELİĞİN DENİZ OLAYLARINA UYGULANMASI-

Bu Yönetmeliğin deniz kazaları bildirimlerinin yapılması ile deniz kazalarının araştırılması, incelenmesi ve raporlarının düzenlenmesine ilişkin hükümleri, deniz olayları bildirimlerinin yapılması ile deniz olaylarının araştırılması, incelenmesi ve raporlarının düzenlenmesi için de geçerli olacak.

-HÜKÜM BULUNMAYAN HALLER-

Deniz kaza ve olaylarının araştırma ve incelenmesine ilişkin bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu Yönetmeliği hükümleri uygulanacak. Bugün itibarıyla yürürlüğe giren yönetmelik ile 31 Aralık 2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Deniz Kazalarının İncelenmesine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1378 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.