1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Bakan Yıldırım: Ticaret sizden yollar bizden
Bakan Yıldırım: Ticaret sizden yollar bizden

Bakan Yıldırım: Ticaret sizden yollar bizden

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin, asırlardan beri doğu ile batıyı, hem medeniyeti hem de ticaret yollarını birleştirdiğini söyledi.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Nerede var 2.5 senede 4 kilometrelik köprüyü yapacak bir babayiğit gösterin bana. Dünyada yok. Bu kadar yoğun çalışıyoruz" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası'nca (KSO) Başiskele ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Kocaeli Bölgesinde Yapılan Yatırımlar Toplantısı"nda konuşan Yıldırım, dünyadaki bazı ülkelerin üretim gelenekleri olduğunu belirterek, bu doğrultuda belirli bir büyüme modellerinin bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin, asırlardan beri doğu ile batıyı, hem medeniyeti hem de ticaret yollarını birleştirdiğini ifade eden Yıldırım, Türkiye'nin etrafında 25 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğün olduğunu kaydetti.

Yıldırım, Türkiye'nin bir kavşak ülkesi konumunda bulunduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

"Yıllardan beri yurt içinde göç doğudan batıya gelmiş. Planlanan bir gelişme olmadığı için altyapıda, sorunların arkasından koşuşturarak bugünlere geldik. Bu, bugünün işi değil, 1960'lı yıllardan beri devam ediyor. Ne kadar fazla yol, ne kadar fazla demir yolu, o kadar yoğunlaşma demektir. Çünkü şehirler, fabrikalar herşey yolların etrafında oluşuyor. İktidarın görevi çözüm üretmektir, sızlanmak asla değildir. 11 yıldır da hiç böyle olmadı. Hep çözüm üretmek için çalıştık. Hedef şu olmalı, zenginlik merkezlerini çoğaltmamız lazım. Her bakımdan buna ihtiyacımız var. Yurdun her köşesini şenlendirmek ve öngörülemez problemleri de azaltmak için buna ihtiyacımız var. Bu uzun vadede olacak birşey. 81 vilayeti taşıyan 10 tane vilayetimiz var. 10 vilayet üretecek, 71 vilayet onunla kalkınacak. Bölgeler arası uçurumu kalkınma farkını azaltmak için oralara pozitif ayrımcılık yapmak zorundayız. Sizler daha fazla miktarda fedakarlık yapmaya devam edeceksiniz."

"Nerede var o babayiğit"

Bakan Yıldırım, İzmit yolunun Bursa'ya bağlandığı zaman bugünkü mevcut trafiği yüzde 30 azaltacaklarını anlatarak, yapılan hesapların bunu gösterdiğini ifade etti.

Buradan geçen trafiğin yüzde 30'unun Ege ve Akdeniz'deki 18 vilayete gittiğini dile getiren Yıldırım, "Trafik çok rahatlayacak. Kocaeli'nin içinden trafik, direkt karşıya geçecek. 3. köprü ve onun devamı kuzey yolu çalışmaları devam ediyor. Nerede var 2.5 senede 4 kilometrelik köprüyü yapacak bir babayiğit gösterin bana. Dünyada yok. Bu kadar yoğun çalışıyoruz" diye konuştu.

Kocaeli'nin sanayi ve istihdam şehri olmasının yanında doğal bir liman olduğuna işaret eden Yıldırım, bölgedeki 100 kilometrede limanların bulunduğunu söyledi.

Yıldırım, her fabrikanın önünde bir liman olmasının dünyada örneğinin olmadığını vurgulayarak, "Burada iş yerim var, burada bir liman yapayım' talep böyle geliyor. İş bitiyor, 'Bakanım üçüncü kişilere de hizmet verme izni verin ne olacak, iskele orada duruyor' böyle talepler" dedi.

"YHT'nin resmi açılışı 29 Ekim değil"

Bakan Yıldırım, bir gazetecinin Yüksek Hızlı Tren (YHT) Hattı çalışmalarına ilişkin sorusu üzerine, programlarındaki 29 Ekim'deki açılışın Marmaray'la ilgili olduğunu ifade ederek, bu programda bir değişiklik olmadığını kaydetti.

YHT'nin resmi açılışının 29 Ekim olmadığını ifade eden Yıldırım, bundan sonra hatta ince işlerin yapılacağını belirtti.

Bakan Yıldırım, çalışmalar kapsamında Tüpraş'ı geçmek için 3-4 ay çalıştıklarına dikkati çekerek, "Her tarafta kazma yaptın mı, öngörmedik birşeyler çıkıyor" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e çini işlemeli tabak hediye etti.

Aynı toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "İstanbul ve Kocaeli gibi şehirlerden bazı yükleri Anadolu'ya transfer etme mecburiyeti var. Biraz maliyetler farklılaşabilir ama alt yapı hizmetleriyle Anadolu'nun içlerine doğru üretimi kaydırmamız lazım" dedi.

Ergün, Kocaeli'nin ülkenin en önemli sanayi şehri olduğunu belirterek, kentte sadece sanayinin bulunmadığını, kentin bundan sonra farklı alanlarda da anılacağını söyledi.

Türkiye'nin sanayi ülkesi olması, Kocaeli'nin sanayi şehri olmasının tercih meselesi olduğunu ifade eden Ergün, gerçek bir ekonominin bir ülkede olabilmesi için sanayi üretiminin bulunması gerektiğini vurguladı.

Bakan Ergün, Türkiye'nin sanayisiz zenginleşmesinin mümkün olamayacağını dile getirerek, Türkiye'nin bu anlamda doğru bir tercih yaptığını anlattı.

Türkiye'nin petrol ve doğalgaz gibi yer altı zenginliğine sahip olmadığına işaret eden Ergün, şunları konuştu:

"Biz çalışarak zengin olmak mecburiyetindeyiz. Bu zenginliğinde sadece finans sistemine ya da turizme, hizmetler sektörüne dayalı bir zenginlik olması mümkün değil. Bizim gibi ülkelerin bunu sanayi üretimiyle gerçekleştirmesi ve nitelikli sanayiye, yüksek katma değerli teknoloji ürünler üreten bir saanyiye yönelmesi gerekiyor."

"Sanayiyi ülkeye dengeli dağıtmalıyız"

Ergün, teknoloji, ihracat ve üretimde ileri seviyeye çıkılması gerektiğini belirterek, bunun için de bir sıçramanın daha yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Herkesin bu sıçramaya katkı sağlayacağını ifade eden Ergün, şunları kaydetti: "Sanayinin önemli bir kısımını Türkiye'nin geneline dengeli bir şekilde dağıtmamız lazım. 'Bir sanayi ülkesi olacağız' diye yola çıkarken, bazı dengesiz dağılımlar olabilir. Marmara Bölgesine herşey yığılmış. Kocaeli'ye, dar bir bölgeye çok şey yığılımış, limanlar, sanayi tesisleri. Bunun daha fazla yığılması mümkün değil, taşıyamayız zaten. Onun için Kocaeli'de önümüzdeki yıllarda daha fazla sanayi tesisisi görmeyeceğiz, daha fazla belki liman tesisi görmeyeceğiz ama hem limanlarımız derlenecek, toplanacak hem de sanayi tesislerimiz daha nitelikli tesisler haline gelecek. İstanbul ve Kocaeli gibi şehirlerden bazı yükleri Anadolu'ya transfer etmek mecburiyeti var. Biraz maliyetler farlklılaşabilir ama alt yapı hizmetleriyle Anadolu'nun içlerine doğru üretimi kaydırmamız lazım."

"Sayı değil, nitelikler artacak"

Anadolu'nun çeşitli illerinde yeni sanayi havzalarının oluşturulduğunu anlatan Ergün, yeni sanayi bölgelerinin Kocaeli'ye kurulması ihtiyacının olmadığını belirtti.

Bakan Ergün, teşvik sisteminin sanayiyi Anadolu'ya taşımayı amaçladığını vurgulayarak, Kocaeli'de yaşanan sıkıntıların giderilmesi için de çalışmların başladığını ve bu projelerin bir kısmının bittiğini ifade etti.

Kocaeli'nin geleceğinde sanayinin her zaman olacağına dikkati çeken Ergün, "Kocaeli, doğal bir limandır. Limanlar daha organize bir şekilde burada varlıklarını sürdürecektir ama sayıları artarak değil, niteliklerinin artması... Sanayi tesislerinin sayını arttırmasıyla değil, niteliklerini arttırması şeklindeki çalışmalarla yolumuza devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 991 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.