1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Babadan kalma tekneyle balıkçılığa başladı
Babadan kalma tekneyle balıkçılığa başladı

Babadan kalma tekneyle balıkçılığa başladı

Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç , 42 yıl önce küçük bir tekneyle başladığı balıkçılıkta patron olarak yatırım yapmayı sürdürüyor.

A+A-

Samsun'da balıkçılık firması sahibi, balık unu ve yağı fabrikası ortağı, Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Atıf Malkoç (55), 42 yıl önce küçük bir tekneyle başladığı balıkçılıkta patron olarak yatırım yapmayı sürdürüyor.

Bölgenin en büyük balıkçılık firmalarından birine sahip olmasının yanı sıra Malkoç, 8 kooperatifin bağlı olduğu Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanlığı göreviyle de hem balıkçıları temsil ediyor hem de balıkçılar ve sektörün sorunlarına çözüm arıyor.

Malkoç,  Trabzonlu balıkçı bir ailenin çocuğu olduğunu, trol avcılığının yasaklanması nedeniyle 1974 yılında Samsun'a geldiklerini söyledi.

BABADAN KALMA KÜÇÜK BİR TEKNEYLE BALIKÇILIĞA BAŞLADI

Kardeşleriyle Samsun'da üçüncü kuşak olarak balıkçılık yapmaya devam ettiklerini belirten Malkoç, ilk yılların kendileri için zorluk ve yoksulluk içinde geçtiğini anlattı. Babadan kalma küçük bir ahşap tekneyle balıkçılık yaparak geçinmeye çalıştıklarını, ilk yılları tatil yapmadan 12 ayı çalışarak geçirdiklerini ifade eden Malkoç, şunları dile getirdi:

"Dedelerimiz yunus balığı avcılığı yaparak işlerdi Trabzon'da. O dönem yunusları tüfekle avlarlardı. Trol avcılığı yasaklanınca 1974 yılında Samsun'a geldik. Buraya geldiğimizde hiçbir şeyimiz yoktu. Büyük zorluklar ve yokluk çektik. Çocuk yaşta balıkçılığa başladım. İmkansızlıktan okuyamadım. İlkokul mezunuyum. Ama çocuklarımın hepsini okuttum. Balıkçıya o yıllarda kız bile vermiyorlardı. Uzun süre açık denizlerde ailemizden uzak balıkçılık yaptık. Çok zorluklar, imkansızlıklar yaşadık. Bugün her şeyimiz oldu. Balıkçılık artık itibar görüyor.

YAZ KIŞ İŞÇİLERİMLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUM

Biz buraya yalın ayak geldik. Allah'a şükür, çalıştık yaptık. Şu an 5 teknemiz var. Bir buzhanemiz var. Balık unu ve yağı fabrikasına ortaklığımız var. Teknelerimizde 40 personelimiz çalışıyor. Ben de yaz kış işçilerimle beraber çalışıyorum. Biz neysek onlar da aynı. Allah bize verecek biz de onlara. Biz işçilikten geldik, halen işçiyiz. Balıkçılık sektöründe elimizden geldiği kadarıyla çalışıyoruz."

Sinop'ta 50 dönümlük bir alan üzerine kurulu balık unu ve yağı fabrikasının dört ortağından biri olduğunu anlatan Malkoç, "Türkiye'nin sayılı fabrikalarından. Avrupa'ya balık unu ve yağı ihracatı yapıyoruz. Fabrikada günde bin 500 ton balık işleniyor." diye konuştu.

HÜKÜMET BALIKÇIYA DESTEK OLDU

Malkoç, balıkçılık sektörüne devletin çok önemli destekler verdiğini, bu sayede yeni yatırımlar yapabildiklerini ve sigortalı işçi çalıştıklarını ifade etti.

Geçmiş yıllarda sektörde sigortalı işçi bulmanın zor olduğunu söyleyen Malkoç, şunları kaydetti:

"Balıkçılığa en büyük destek devletten geldi. Bankaların desteğiyle beraber kredi aldık, ödedik. Eskiden sektöre destek verilmiyordu, bankalar balıkçıya kredi açmıyordu. Son 10 yıldır balıkçılar önünü görebiliyor. Geleceğe yönelik planlar yapabiliyor. Bu hükümet balıkçıya çok destek oldu, bunu kimse inkar edemez. Her konuda ne istediysek yaptı. Bu tekneler hep devletin teşvikleriyle yapıldı. İşçilerimizin hepsi sigortalı. Eskiden balıkçılıkta sigortalı adam yoktu."

Üç kuşaktır balıkçılık yaptıklarını, baba mesleğini büyüterek sürdürdüğü için mutlu olduğunu vurgulayan Malkoç, çocuklarının da dördüncü kuşak olarak balıkçılık yaptığını sözlerine ekledi.

malkoc.jpg

malkoc1.jpg

malkoc2.jpg

Vira Haber

Bu haber toplam 9401 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.