1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Ayvalık'ta çevrecilerden protesto
Ayvalık'ta çevrecilerden protesto

Ayvalık'ta çevrecilerden protesto

Ayvalık’ta 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Tabiat Parkı ve Ayvalık kanalizasyonun denize döküldüğü yerde balık çiftlikleri istemediklerini belirten vatandaşlar protesto gösterisi yaptı.

A+A-

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde çevreciler, izinsiz kurulduğu iddia edilen balık çiftlikleri için yürüdü.  Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile eşi Yasemin Gençer'in de katıldığı yürüyüş saat 10.30’da öğretmenevi önünden başlayıp Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu. Ellerindeki dövizlerle sloganlar eşliğinde yürüyen çevreciler, basın açıklaması yaptı. Çevreciler adına konuşan Şükrü Kaygısız, insanoğlunun hoyratça kullanımı nedeniyle doğanın hızla tahrip olduğuna işaret ederek, "İklimler değişiyor, doğal afetler artıyor, kuraklık ve çölleşme hızla yayılmaya başlıyor, türler yok olmaya devam ediyor. Sonucunda ise susuzluk ve açlık insanların kapısını çalıyor ve bu talanın ilk kurbanları her zamanki gibi en alttakiler oluyor" dedi.

"Ayvalık'ta balık çiftlikleri istemiyoruz"

Ayvalık’ta 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Tabiat Parkı ve Ayvalık kanalizasyonun denize döküldüğü yerde balık çiftlikleri istemediklerini vurgulayan Şükrü Kaygısız, “Bu alana balık çiftliği için izin verilmesinin yasal olarak mümkün olmadığını, izin veren kurumların ise bölgenin özelliklerinden haberdar olmadıklarını gördük. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu, Çevre Kanunu, Milli Parklar Kanunu ve çok sayıda uluslararası sözleşmeye aykırı olarak verilen izinler bir an önce iptal edilmelidir. Halkın yaşamını hiçe sayan, denizi, ekosistemi ve turizmi öldürecek olan balık çiftlikleri bir an önce kaldırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

"Balık çiftlikleri bulundukları ortamı kimyasal olarak bozuyor"

Balık çiftliklerinde dışarı verilen yem ve dışkı gibi artıklarla doğal ortamın kimyasal olarak bozulduğunu belirten Kaygısız, "Ortamdaki oksijen azalmakta, zeminde birikim ve kokuşma olmaktadır. İstenmeyen canlı toplulukları ortama yerleşmekte, suyun kalitesi bozulmaktadır. Çiftliklerden kaçan türlerin dış ortamdaki canlıların genlerinde değişikliklere sebep olma olasılığı vardır. Farklı ortamlardan çiftliklere getirilen balıklar, türlü hastalıkların taşınmasına katkıda bulunarak bunların kalıcılığını sağlayabilirler. Balık hastalık ve zararlılarına karşı kullanılan ilaç ve kimyasal maddeler civar canlıları ve su kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.

"Balık çiftlikleri kuruluyor ama bizim haberimiz olmuyor"

Eylemde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ise, insanoğlunun sadece para kazanmak adına dünyayı kirlettiğini belirterek, “Bizler balık çiftliklerini istemiyoruz. Halk olarak hep birlikte istemiyoruz. Hiçbirimiz istemiyoruz. Bu işin daha vahim tarafı da; Ayvalık’ta bir yerel yönetim olmasına rağmen, ilçemiz sınırları içerisinde balık çiftlikleri kuruluyor ve yerel yönetime sorulmuyor. Biz de bunu basından öğreniyoruz ya da kurulduğu zaman görüyoruz. Yani Ayvalık’ta bir belediye var. O belediyenin bir meclisi var. Ama hiç kimsenin bu balık çiftliklerinin kurulacağından haberi yok” diye konuştu.

ViraHaber.com

Bu haber toplam 2917 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.