Avrupa Birliği'nden "küresel" çağrı
Avrupa Birliği, deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonların azaltılması için küresel bir yaklaşım çağrısında bulundu.
Avrupa Birliği, uluslararası deniz taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik küresel bir yaklaşımın benimsenmesi için çağrıda bulundu. Bu doğrultuda ilk adım olarak, 2018 yılından itibaren AB limanlarını kullanan büyük gemilerin, onaylı yıllık emisyon miktarlarını ve ilgili diğer bilgileri rapor etmeleri istenecek.
Deniz taşımacılığından kaynaklanan emisyonların, gelecekteki ekonomi ve enerji gelişmelerine bağlı olarak, 2050 yılına kadar %50 ile %250 arasında artması öngörülüyor. Bahse konu öngörü, küresel sıcaklığın 2 derecenin altında tutulmasına ilişkin küresel hedefle uyumlu değil; çünkü bu hedef, 2050 yılına kadar dünya çapında emisyonların en azından 1990 seviyelerinin yarısına indirilmesini gerektiriyor.
AB ve üye devletler, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) tarafından yönlendirilen küresel bir yaklaşımı tercih ediyorlar. Son yıllarda bu tür bir yaklaşım üzerinde uzlaşıya varmak amacıyla hem IMO’da, hem de Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) kapsamında dikkate değer çabalar sarf edildi. 2011 yılında IMO, yeni gemiler için zorunlu enerji verimliliği standartları oluşturan Enerji Verimliliği Dizayn Endeksi’ni (EEDI) ve armatörler için bir yönetim aracı olan Gemi Enerji Verimliliği Yönetim Planı’nı (SEEMP) kabul etti. Bununla birlikte, mevcut gemiler de dahil olmak üzere, denizcilik sektöründen kaynaklanan emisyonları tümüyle azaltacak piyasa bazlı küresel tedbirlerde uzlaşma sağlanamadı. Son zamanlarda, küresel veri toplama (ya da izleme, bildirme ve doğrulama) sistemi üzerinde anlaşmaya varmak amacıyla, teknik ve operasyonel tedbirlere ilişkin yeni fikirler de üretiliyor.
Avrupa Komisyonu, denizcilikten kaynaklanan emisyonları AB’nin Birlik içindeki sera gazı emisyonlarını azaltma politikasıyla aşamalı olarak bütünleştirmek için Haziran 2013’te bir strateji oluşturdu. Anılan strateji birbirini izleyen 3 adımdan oluşuyor.
-AB limanlarını kullanan büyük gemilerden kaynaklanan CO2 emisyonlarının izlenmesi, bildirilmesi ve doğrulaması (MRV);
-Deniz taşımacılığı sektörü için sera gazı azaltım hedefleri;
-Orta ve uzun vadede piyasa bazlı tedbirler de dahil olmak üzere daha başka önlemler.
2018'den itibaren sağlanması gereken hususlar
MRV Kuralı gereğince, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren AB limanlarına uğrayan büyük gemileri işleten şirketlerin, nereye kayıtlı olduklarına bakılmaksızın aşağıdaki hususları sağlaması gerekecek:
-AB limanlarına, AB limanlarından ve AB limanları arasında seyrederken ve aynı şekilde AB limanlarındayken yaydıkları onaylanmış CO2 miktarlarının izlenmesi ve yıllık olarak rapor edilmesi;
-Geminin ortalama enerji verimliliğini belirleyebilmek üzere; mesafe, denizde geçen süre ve taşınan yük gibi ilave parametrelerin izlenmesi ve yıllık olarak rapor edilmesi;
-Daha sonra kamuya açık hale gelecek olan ve harici olarak doğrulanmış yıllık toplam verilerin yer aldığı bir emisyon raporunun Avrupa Komisyonu’na sunulması.
ViraHaber.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.